Japonya, her bir şişeden kullanılan COVID-19 aşı yapılma sayısını en üst düzeye çıkarmak için özel şırıngalar sağlamaya çalışıyor, ancak üreticiler üretimi hızlı bir şekilde artırmak için mücadele ediyor ve milyonlarca dozun boşa gidebileceği korkusu söz konusu.

126 milyon nüfusa sahip Japonya, geçtiğimiz ay Pfizer Inc. ile 144 milyon doz aşı veya 72 milyon kişiye yetecek miktarda aşı sağlamak için bir sözleşme imzaladı ve aşı kampanyası Çarşamba günü başlayacak.

Pfizer, bir flakonun altı atış için tasarlandığını söylüyor, ancak altı doz elde etmek için bir enjeksiyondan sonra düşük hacimde solüsyon tutan özel şırıngalar alırken, hükümetin hazırlık aşamasında sakladığı standart şırıngalarla yalnızca beş aşı yapılabiliyor.

Kabine Genel Sekreteri Katsunobu Kato Salı günü, "Hala bu özel şırıngaları sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Geçen hafta, eksikliğin Japonya'nın uygulayabileceği aşı sayısını azaltılacağı anlamına gelip gelmediği sorulduğunda soruları doğrudan yanıtlamadı.

Hem bir Pfizer Japonya sözcüsü hem de bir Japon sağlık bakanlığı yetkilisi, Japonya'ya yıl sonuna kadar 144 milyon doz aşı tedarik etme sözleşmesinin her flakondan altı doz alınmasına dayanıp dayanmadığını söylemeyi reddetti.

Koronavirüs salgını nedeniyle Oyunların bir yıl ertelenmesinin ardından bu yaz Tokyo Olimpiyatlarını düzenlemeye kararlı olan Başbakan Yoshihide Suga'nın nüfusunu hızlı bir şekilde aşılamak en önemli önceliğidir.

Şırıngalarda ve şişelerde kullanılmayan aşı miktarını en aza indirmek amacıyla hükümet, tıbbi ekipman üreticilerinden düşük ölü boşluklu şırıngaların üretimini artırmalarını istiyor, ancak bunun yeterince hızlı yapılıp yapılamayacağı konusunda şüpheler var.

Ayda 500.000 adet üretim kapasitesine sahip bir Tayland fabrikası işleten Nipro Corp, aylık kapasitesini birkaç milyona çıkarmayı planladığını, ancak bu hedefe ulaşmanın beş ayı bulacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim