Dallas Cowboys ve Tampa Bay Buccaneers, profesyonel Amerikan futbolunun sezonun ilk maçını başlattı. Ama onlardan önce, hayranlar biraz farklı bir şey duydu.

Amerika'nın kölelerini özgürleştiren başkanı kutlamak için bir şarkı olarak başladı. Yazarı sonradan bunun hakkında çok az düşündü, ama kendi başına bir hayat sürdü.

Ulusal Futbol Ligi'nin (NFL) 2021 sezonunun açılış maçında bugün yaygın olarak ABD siyahi milli marşı olarak bilinen "Her Sesi Kaldır ve Şarkı Söyle" şarkısı çalındı.

Şarkı, profesyonel sporlar da dahil olmak üzere Amerikan toplumunun neredeyse her köşesine dokunan bir yıllık ırkçı kargaşanın ardından çalındı.

Erkek profesyonel liglerine genç siyah erkekler hakimdir ve oyuncularla daha fazla dayanışma gösterme çabasıyla NFL, bu sezon oyunların başında "Her Sesi Kaldır ve Şarkı Söyle" oynayacağını söyledi. Bu kadar çok kişi için çok şey ifade eden şarkı ilk kez düzenli olarak Amerikan profesyonel spor oyunlarını açacak.

Şarkı nereden geldi ve siyah Amerikalılar için nasıl bu kadar önemli hale geldi?

"Her Sesi Kaldır ve Şarkı Söyle" 1900 yılında sivil haklar aktivisti James Weldon Johnson tarafından kardeşinin müziğe koyduğu bir şiir olarak yazılmıştır.

Florida, Jacksonville'de yaşayan Johnson, şarkının topluluktan biri Abraham Lincoln'ün doğum tarihini anmak için bir kutlama düzenlemek istediğinde yazıldığını söyledi.

Şarkının kopyaları bu vesileyle yapıldı ve daha sonra "500 renkli okul çocuğundan oluşan bir koro tarafından öğretilip söylendi" diye hatırladı.

Amerikalı yazar ve eğitimci James Weldon Johnson (1871-1938), 1925 dolaylarında
resim yazısıJames Weldon Johnson, yaklaşık 1925

Herkesi "Till Earth and Heaven Ring/Ring with Liberty'nin Harmonileri" şarkısını söylemeye çağıran güçlü bir ilahinin dizeleri, iyileştirme özlemlerini anlatırken siyah Amerikalılar için özgürlüğün minnettarlığını yansıtıyor:

"Gözyaşları ile sulanmış bir yoldan geldik/ Geldik, Katledilenlerin kanında yürüdük/Kasvetli geçmişten çıkıp... Yolumuzda ebeden eyle, dua ederiz."

Johnson daha sonra New York'a taşındı ve Harlem Rönesansında tanınmış bir figür oldu. Sonunda Teddy Roosevelt yönetimi tarafından diplomat olarak atandı.

Daha sonra kuzeye taşındığında "Şarkı aklımızdan çıktı" dedi. "Ama Jacksonville'in okul çocukları şarkı söylemeye devam ettiler; başka okullara gittiler ve onu söylediler; öğretmen oldular ve diğer çocuklara öğrettiler."

1919'da, ülkenin önde gelen sivil haklar örgütü olan Ulusal Renkli İnsanların Gelişimi Derneği (NAACP), resmi şarkısı olarak kabul etti.

NFL'nin bu sezon şarkıyı çalmaya karar vermesine ne sebep oldu?

NFL, geçen yıl ligin oyunculara destek vermemesi olarak görülen şey nedeniyle özellikle eleştiri konusu oldu. Eski NFL oyuncusu Colin Kaepernick, ülkeyi kasıp kavuran ırksal adalet protestolarından önce bile sahadaki şöhretlerini soruna dikkat çekmek için kullanmaya çalışan ilk profesyonel Amerikan spor yıldızları arasındaydı - ancak birçok kişi aktivizmi nedeniyle cezalandırıldığını söyledi. .

Polis nezaretinde ölen siyah bir adam olan George Floyd'un ölümünden sonra ırksal adalet ve polisin kabahatleri manşetlere atılırken, spor ligleri harekete destek mesajları aldı. Ulusal Basketbol Birliği, Black Lives Matter hareketini onayladı ve yaz boyunca NFL'nin bu sezon oyunlarında şarkıya yer vereceği ortaya çıktı.

Her Sesi Kaldır'ı Dinleyen Aileler

NFL Sözcüsü Brian McCarthy, The New York Times'a "Lift her sesi" oynamanın "lig, oyuncular, personel ve topluluklarımız için önemli olan mesajları vurgulamak" için bir fırsat olacağını söyledi.

NFL ayrıca polis-toplum ilişkileri ve ceza adaletine odaklanan gruplara bağış yapan 10 yıllık 250 milyon dolarlık bir yatırım projesine başladı.

Cevap ne oldu?

Bazı taraftarlar, ligi boş bir jest yapmakla suçlayarak, NFL'nin sosyal adalete yönelik gerçek bir değişime ilham verip vermeyeceğini sorguladı.

Sosyal medyadaki diğerleri, ligi sporu sosyal aktivizme dahil ettiği için eleştirdi, ayrı bir marş çalmanın gereksiz olduğunu ve maçı izlemeyeceklerini söyledi.

NFL dışında, şarkı hala siyah Amerikalılar tarafından seviliyor ve başka yerlerde çalınmaya devam edecek.

Aslında, ABD'li şarkıcı Alicia Keys şarkıyı geçen sezonki Super Bowl'da seslendirdi. Howard Üniversitesi gibi tarihsel olarak siyahi olan birçok kolej ve üniversitede, şarkı hala her oyun ve törenden önce çalınıyor. Şimdi, daha geniş bir Amerikan kamuoyu tarafından duyulacak.

Editör: TE Bilisim