Ariel Henry'nin Salı günü yemin etmesi, öldürülen Başkan Jovenel Moise için resmi anma törenleri sırasında gerçekleşti.

Haiti, Başkan Jovenel Moise'nin suikastının derinden bölünmüş Karayip ülkesini daha büyük bir siyasi belirsizliğe sürüklemesinden iki haftadan kısa bir süre sonra yeni bir başbakan atadı .

Ariel Henry, Moise'ı anmak için resmi anma törenlerinin düzenlendiği Salı günü başkent Port-au-Prince'de düzenlenen bir törenle yemin etti.

Ülkenin Başbakan vekili Claude Joseph , Cumartesi günü önemli bir grup uluslararası diplomatın Henry'yi desteklemek için çıkıp onu yeni bir hükümet kurmaya çağırmasının ardından bu hafta başlarında "ulusun iyiliği için" istifa edeceğini söyledi .

71 yaşındaki beyin cerrahı ve eski kabine bakanı Henry, törende yaptığı açıklamada, Haiti'nin karşı karşıya olduğu sorunları ele almak için siyasi bir fikir birliği oluşturmak için önümüzdeki günlerde toplumun çeşitli kesimleriyle bir araya gelmeyi planladığını söyledi.

Karşı karşıya olduğumuz çok yönlü krize kalıcı bir çözüm bulmalı ve uygulamalıyız, aşırı kutuplaşma bağlamında.

Moise, 7 Temmuz'da bir grup silahlı kişinin Port-au-Prince'deki özel konutunu basıp kendisine ve ağır şekilde yaralanan eşi Martine Moise'ye ateş açması sonucu öldürüldü .

Suikast, yıllardır artan çete şiddeti ve siyasi istikrarsızlık yaşayan Haiti'yi daha da kargaşaya sürükledi . Üç siyasi lider, Moise'nin ölümünden birkaç gün önce Moise tarafından başbakan olarak seçilen Henry de dahil olmak üzere, Moise'nin ölümünün ardından Haiti liderliği için yarışıyordu.

Virginia Üniversitesi'nden Haitili bir siyaset uzmanı olan Robert Fatton, Joseph'in ayrılışının beklendiğini söyledi. Fatton, The Associated Press'e “Joseph'in kaderi hafta sonu mühürlendi” dedi. "Haiti'de olan her şeyin güçlü bir yabancı bileşeni var."

Cumartesi günü, Çekirdek Grup Haiti'de "uzlaşmacı ve kapsayıcı bir hükümet" kurulması çağrısında bulundu ve Henry'yi "böyle bir hükümet kurmaya" atanan başbakan olarak "güçlü bir şekilde teşvik ettiğini" söyledi.

Çekirdek Grup, Almanya, Brezilya, Kanada, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Avrupa Birliği büyükelçileri ile Birleşmiş Milletler ve Amerikan Devletleri Örgütü temsilcilerinden oluşmaktadır.

Miami'den bildiren Al Jazeera'dan Andy Gallacher, Henry'nin yemin etmesinin “Haiti'nin istikrarı için önemli bir adım” olduğunu söyledi.

“Bunun geçici bir hükümet olacağını not etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Buradaki bütün mesele, Haiti'nin yıl sonuna doğru demokratik seçimlere yönelmesidir” dedi.

Gallacher, "Seçimler özgür ve adil olarak görülmeli ve iyi bir çoğunlukla kazanan biri olmalı çünkü istikrar tüm mesele bu" dedi.

Ancak Demokratik ve Popüler Sektör olarak bilinen bir ana muhalefet koalisyonu Henry'yi uluslararası toplumun kuklası olarak nitelendirdi ve atamasını reddetti. Bu adım, yalnızca yangını körükleyecek ve ülkeyi daha da krize sokacak siyasi bir provokasyondur” denildi.

Önde gelen Haitili sivil toplum aktivistleri de kısa süre önce ABD, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası aktörlerin Haiti'nin bu yıl genel seçimler yapması yönündeki baskısını sorgulayarak , bir oylamanın birçok kilit kurumun işlemediği bir ülkede krizi çözmeyeceğini söyledi.

Moise geçen yıldan beri kararname ile yönetiyordu ve Şubat ayında başkanlık görevinin bitmesine bir yıl kaldığında ısrar ettiğinde anayasa krizini ve kitlesel protestoları teşvik etti - bu muhalefet grupları, hak grupları ve önde gelen hukukçular tarafından reddedilen bir pozisyon.

Salı günü hükümet, Henry'nin 18 üyeli kabinesinin adlarını açıkladı ve adalet, ekonomi, maliye, tarım ve diğer bakanlar yerlerini korudu. Joseph dışişleri bakanı olarak eski görevine geri dönecek.

Henry, hükümeti yönetmenin yanı sıra sosyal işler ve çalışma bakanı olarak görev yapacak.

Daha önce, seçimler yapılana kadar Haiti'yi yönetecek geçici bir uzlaşma hükümeti kurma sözü vermişti. Henry, “Bizi kuşatan birçok zorluğun üstesinden gelmek için bu birliğe ihtiyacımız olacak” dedi. "Bazıları son olayları hayretle izledi, bazıları ise ülkenin yönetimini gerekçeyle merak ediyor."

Henry ayrıca kimliği belirsiz çeşitli aktörlerle, sivil toplum ve özel sektörle de görüştüğünü söylemişti. Haiti ailesini bir araya getirmenin tek yolu bu olduğu için bu tartışmaları sürdürmeyi ve derinleştirmeyi planlıyorum” dedi.

Bu arada, Moise'nin suikastı hakkında, sebep ve sonunda kimin olduğu da dahil olmak üzere birçok soru cevapsız kaldı.

Haiti Polis şefi Leon Charles Salı günü, aralarında rütbelerini açıklamadığı en az üç polis memurunun da bulunduğu dört resmi tutuklama daha duyurdu. Charles, ek ayrıntı vermeden, "Polise sızma oldu" dedi.

Haitili yetkililer, cinayeti gerçekleştirmek için bir çeteyi paralı askerle suçladı. Bugüne kadar, 18 Kolombiyalı, beş Haitili ve üç Haitili Amerikalı olmak üzere 26 şüpheli tutuklandı.

Moise'nin cenazesi Cuma günü kuzeydeki Cap-Haitien kentinde defnedilecek.

Editör: TE Bilisim