200.000'den fazla Arap sosyal medya kullanıcısı, Arap devletlerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesini reddeden bir belge olan "Filistin Şartı" nı  imzaladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn dışişleri bakanları, Salı günü Beyaz Saray'da İsrail ile Arap Barış Girişimi'ni ihlal ederek tam bağlar kuran bir anlaşma imzalayacak.

Filistin Şartı'nı imzalamaktan onur duyuyorum.

Şartın metninde şöyle deniyor: "Filistin davasının adaletine inandığım ve ona karşı sorumluluğumun ardından, Filistin'in işgal edilmiş bir Arap devleti olduğunu ve kurtuluşunun bir görev olduğunu onayladığım Filistin Şartı'nı imzalamaktan onur duyuyorum.

"Siyonist varlık, Mescid-i Aksa ve Filistin topraklarının işgalci, ırkçı ve gaspçı bir varlığıdır ve onunla normalleşme bir ihanettir."

Bir Twitter kullanıcısı, "Ben Suudi Arabistan'dan Alia ve Filistin Sözleşmesi'ni imzalamaktan onur duyuyorum" dedi. "Hepinizi bağlantıyı imzalayıp takipçilerinizle, ailenizle ve sevdiklerinizle paylaşmaya davet ediyorum."

Şart, BDS hareketi ve Normalleşmeye Karşı Körfez Koalisyonu da dahil olmak üzere 20'den fazla Filistin yanlısı örgüt tarafından onaylanıyor. 

Kuveyt Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı profesörü Ebtehal al-Khatib  ve Katar'daki Al Sharq gazetesinin eski yazı işleri müdürü Jaber al-Harmi de dahil olmak üzere birçok akademisyen ve medya şahsiyeti, tüzüğü imzalayanlar arasında yer aldı.

#Palestine_Charter

Arapça'daki #Palestine_Charter hashtag'i de sosyal medyada dolaşmakta ve BAE ve Bahreyn tarafından ABD aracılığı ile gerçekleştirilen normalleşme anlaşmalarını kınamaktadır.

Filistin liderliği, anlaşmaları Filistin davası için bir "arkadan bıçaklamak" olarak eleştirdi ve 2002 Arap Barış Girişimi planını İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için bir yol haritası olarak kullanma ihtiyacını vurguladı.

Suudi Arabistan'ın ortaya koyduğu plan, İsrail işgalinin sona ermesi ve kuvvetlerinin 1967 sınırlarına çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs'ü işgal eden bir Filistin devleti çağrısında bulunuyor - hepsi de ilişkilerin normalleşmesi karşılığında.

"Siyonist utanç"

Ancak plan geçen haftaki Arap Ligi oturumunda tartışılırken, uluslar Filistin liderliği tarafından BAE'nin İsrail ile normalleşmesinin tartışmasız bir şekilde kınanması gerektiğini belirten bir maddeyi kaldırması için baskı yaptı.

Emirlik muhalifi Humaid el-Nuaimi, Twitter'da BAE ve Bahreyn hükümetlerinin "Siyonist utanç" ile anlaşma imzalamayı seçtiğini söyledi.

"Filistin davasına desteğimizi teyit etmek için bu şartı imzalarken Tanrı'dan bize kararlılık vermesini istiyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim