Mersin Kent Konseyi Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubunun organize ettiği; Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şb Müdürlüğünden Uzman Veteriner Hekim Mustafa Ersen BEBEK tarafından gerçekleştirilen Hayvan Barınağı ile ilgili sunuma hayvan severler de katıldı. Kent Konseyi Toplantı salonunda gerçekleşen sunumda; Sokak hayvanlarının Barınaklara getirilmesinden sonraki aşamalar, kısırlaştırma, işaretleme, aşılama ve sahiplendirme detayları ile anlatıldı.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
TARIMSAL VE VETERİNER HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EVCİL VE SAHİPSİZ HAYVANLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

UZMAN VETERİNER HEKİM MUSTAFA ERSEN BEBEK

KISIRLAŞTIRMA

Dişilerde yumurtalıkların ve uterusun, erkeklerde testislerin operasyonla alınmasına kısırlaştırma denir.

Geçici bakımevi: Hayvanların sahiplendirilinceye veya alındığı ortama geri bırakılıncaya kadar rehabilite edildiği ve bu süre içerisinde geçici olarak bakıldığı tesislere geçici bakımevi denir. Geçici bakımevine getirilen hayvanların yaşı, cinsiyeti, ırkı, davranış şekli kayıt defterlerine işlenir.

Kayıt bilgileri alınan ve bilgisayarda kayıtları düzenli olarak tutulan kedi ve köpeklere gerekli muayeneleri ile iç ve dış parazit açısından ilaç uygulaması yapılır. Ön muayenede gebelikleri tespit edilen hayvanlar, kısırlaştırılmadan kaydedilerek ayrı bölümlere alınır.

KISIRLAŞTIRMA

Yukarıdaki işlemleri tamamlanan köpekler ön kabule (müşahedeye) alınmaktadır. Ön kabulde 10 gün müşahede altında tutulan köpekler, müşahede sonunda kısırlaştırılarak kulaklarına kulak küpeleri takılır.

İŞARETLEME / AŞILAMA

Köpekler kısırlaştırıldıktan sonra kuduz aşıları yapılmaktadır. Sahiplendirilemediği için alındıkları ortama bırakılan hayvanlardan insana bulaşma riski olan kuduz hastalığının bulaşma riski önlenerek halk sağlığı alanında önemli bir görev üstlenilmektedir.

SAHİPLENDİRME

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa dayanılarak hazırlanan Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği

Madde 21-c) ....Geçici bakımevinde bulunan tüm hayvanların sahiplendirilmesi için belediye tarafından belediye ilan panolarıyla belediyenin internet ortamında ve diğer tüm yayın organlarında duyuru yapılır ve sahiplendirme teşvik edilir.    

ç) Sahipsiz hayvanlar kısırlaştırıldıktan ve gerekli tıbbi müdahaleler yapıldıktan sonra sahiplenme talebinde bulunan ve 5199 sayılı kanun ve bu yönetmelikte öngörülen şartları taşıyan kişilere teslim edilir ve belediyece kayıt altına alınır. Belediyeler sağladıkları bu hizmetten dolayı belli bir ücret talep etmez

d) Geçici bakımevlerinde 10 gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar, kontrolleri, aşıları ve tıbbi müdahaleleriyle kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan sonra en az 7 gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayı ile alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılamaz.

İkametgah belgesi getiren herkes (16 yaşından küçükler hariç) Salı günleri haricinde tüm günlerinde hayvan sahiplenmek üzere 10:00-12:00 ve 13:00-15:00 saatleri arasında bakımevinde gerçekleştirecekleri ziyaretlerde istediği kedi ve köpekleri sahiplenebilecektir. Mersin Büyükşehir belediye bünyesinde faaliyet gösteren geçici hayvan bakımevlerinde sahiplenmeye uygun hayvanlara ait resim ve bilgiler sahiplen.mersin.bel.tr adresinden görülerek daha fazla sayıda sahipsiz hayvanın sahiplenilerek sıcak birer yuvaya kavuşmaları amaçlanmaktadır.

Bazı geçici bakımevlerinde sahiplendirilen hayvanlara mikroçip uygulaması da yapılmaktadır.

Mikroçip: Kedi, köpek, kuş ile laboratuvar ve hayvanat bahçesi hayvanlarına uygulanabilen ISO 11784-11785 veya ISO FDX-B standartlarına göre üretilmiş, 125, 128 ya da 134.2 kHz frekansında olan ve okuyucular veya tarayıcılar tarafından okunabilen ve uluslar arası standartlara göre istisnai ve benzersizlik üzerine 15 haneli bir rakam ihtiva eden veteriner hekim tarafından uygulanan elektronik cihazlardır.

2021 yılından itibaren bakımevlerinden sahiplenilen köpeklere çip takılacaktır. Sahiplenme yapan kişi sahiplenme tarihinden itibaren 60 gün içinde ikamet ettiği İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat ederek köpeğini petvet kayıt sistemine  kaydedilmesini sağlayacaktır. Köpeğini başka birine vermesi, kaybetmesi veya köpeğin ölmesi durumunda İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirimde bulunması gerekmektedir.

Kediler için uygulama 2022 yılından itibaren başlanmıştır.

Rehabilite edilmek üzere geçici bakımevlerine getirilen ve rehabilite edildikten sonra sahiplendirilemeyen hayvanların alındıkları ortama bırakılmaları çok önemlidir. Bu nedenle gelen tüm hayvanlar alındıkları adres dikkate alınarak kaydedilmekte ve alındıkları ortama geri bırakılmaktadır.

Kendi ortamlarına bırakılan hayvanlar için beslenme odakları oluşturulmakta ve yerel hayvan koruma görevlileri ile birlikte beslemeleri gerçekleştirilmektedir.

DOĞA SALIM

5199 Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde;

Ön muayene, kayıt işlemleri, kısırlaştırma, işaretleme ve aşılama işlemleri yapılan sahiplenemeyen sağlıklı hayvanların veteriner hekim kontrolü ile alındığı ortamlara tekrardan bırakılma işlemidir.

MBB BAKIMEVİ HİZMETLERİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli ve Erdemli ilçelerine hizmet vermek üzere 2.000 köpek ve 1.000 kedi kapasiteli Kaşlı Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Anamur, Bozyazı ve Aydıncık ilçelerine hizmet vermek üzere 250 köpek ve 250 kedi kapasiteli Bozyazı Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi faaliyet göstermektedir. Silifke, Mut ve Gülnar ilçelerine hizmet vermek üzere 500 köpek ve 50 kedi kapasiteli Silifke bakımevi yapımı tamamlanarak faaliyete başlamıştır.    

Kazalı, yaralı ve hasta hayvanlar ile şikayet üzere hayvan hakları ve refahına uygun şekilde toplama ekipleri tarafından alınarak en yakın bakımevine getirilmektedir. Tutanakta bilgiler doğru şekilde kaydedildikten sonra hayvanların daha önceden kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı kontrol edilmektedir. Kısırlaştırılan hayvanlar sağlık muayeneleri yapıldıktan sonra aşılanarak sahiplendirilmek üzere padoklara alınır. Kısırlaştırılmak üzere padoklara alınan hayvanlar kısırlaştırıldıktan sonra post-operatif bölümde iyileşene kadar bekletilir. Sahiplendirilemeyen hayvanlar alındıkları ortama geri bırakılmaktadır.      

230 dönümlük arazi üzerinde kurulan Mersin Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi Türkiye’nin en büyük barınağı olma özelliğini almaktadır. Hayvan bakımevi içerisinde 4 adet ameliyathane, 4 adet muayenehane, 1 laboratuvar ünitesi, 1 fizik tedavi ünitesi, 1 röntgen ünitesi ve 1 tıraş bakım bölümü ile 3 adet rehabilitasyon ünitesi bulunmaktadır.

 5199 sayılı kanun hükümleri uyarınca proje bedelinin %40’ının hibe olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığından alınması için Daire Başkanlığımız tarafından yapılan girişim sonucu 1.037.000 TL hibe olarak alınmıştır.

MBB BAKIMEVİ HİZMETLERİ
(KAŞLI GEÇICI BAKIMEVI VE REHABILITASYON MERKEZI)

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle çocuk yaşta hayvan sevgisi bilincini aşılamak amacıyla okullar ile yapılan ortak çalışmalar kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sahipsiz dostları misafir ettiği Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi minik öğrencileri ve gençleri ağırlamış, patili dostlar için mama getiren öğrencilere, hayvanlara dair merak ettikleri her şey hakkında bakımevinde görevli veteriner hekimler tarafından bilgi verilmiştir. Yaklaşık 300 öğrenci ve 11 okul kedi ve köpek padoklarını gezerek, bakımevinde görevli veteriner hekimlerden  hayvan hakları, evcil hayvan besleme ve sokak hayvanlarının bakımı konusunda bilgi alınmıştır.      

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte yaşayan patili dostlarımız için 2019 yılının ardından 10 Ekim 2021 tarihinde ikinci kez mersin pati festivali düzenlenmiştir. 09:00-12:00 saatleri arasında hayvan severler sivil toplum kuruluşları ve yerel hayvan koruma kanunu görevlileri ile bakımevi personeli birlikte kaşlı geçici hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezinde bulunan kedi ve köpek padokları temizlenerek hayvanların beslenmeleri sağlanmıştır.

Anamur, Aydıncık ve Bozyazı ilçelerine hizmet vermek üzere yapımı planlanan bakımevinin proje maliyeti 1.500.000 TL olarak 27/09/2016 tarihinde ihale edilmiştir. Tekmen’de kurulan Bozyazı Geçici hayvan bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi yaklaşık 16 dönüm orman arazisi üzerinde bulunmaktadır. İçerisinde birer adet ameliyathane, muayene odası, anestezi odası, Veteriner Hekim odası, post operatif bakım odası, röntgen odası, soğuk hava deposu, ilaç odası, yem, deposu ve yem hazırlama mutfağı ile birlikte kedi ve köpekler için 400 hayvan kapasiteli sayıda padoklar bulunmaktadır.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’ne bağlı ekiplerimiz, Aydıncık, Bozyazı ve Silifke’de başlayan orman yangınları ile birlikte can dostlarımızın da yardımına koştu. Yangın anından itibaren hayvanlar için 7/24 bölgede teyakkuzda olan ekipler, ilçe merkezlerindeki hayvanlar için de çeşitli bölgelere yapılan çalışmalarda yaralanan yaban ve sokak hayvanları için çalışmalar yapılmış bu hayvanların beslenebilmeleri için bölgelere mama ve yem konulmuştur.

İl hayvanları koruma kurulu kararı doğrultusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Mersin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yerel hayvan koruma görevlilerine eğitim verilmiştir.

7 Nisan 2021 tarihinde Silifke ilçesinde,

8 Nisan 2021 tarihinde Mut ilçesinde,

9 Nisan 2021 tarihinde Bozyazı ilçesinde,

14 Nisan 2021 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesi kongre merkezinde,

Gerçekleştirilen eğitimlerde hayvan davranışları, kısırlaştırma, işaretleme ve sahiplendirme ile kedi ve köpeklerin beslenmesi konularında toplam 255 vatandaşımıza eğitim verilmiştir.

HAYVANLAR EN AZ BEBEKLER KADAR ILGI VE EMEK ISTEYEN CANLILARDIR. GERİ VERECEĞİMİZ HAYVANI ASLA SAHİPLENMEMELİYİZ…

Editör: TE Bilisim