Cumhurbaşkanlığı sarayına giden bir konvoyu hedef alan saldırıyı silahlı grup Eş-Şebab üstlendi.

Somali'nin başkentinde başkanlık sarayı yakınlarındaki bir güvenlik kontrol noktasında El Kaide bağlantılı Eş-Şebab grubunun Cumartesi günü üstlendiği bombalı intihar saldırısında en az sekiz kişi öldü.

Kontrol noktası, Somali cumhurbaşkanı ve başbakanı tarafından kullanılan başkent Mogadişu'daki havaalanına giden rotaya düşüyor.

Polis sözcüsü Abdifatah Aden Hassan olay yerinde gazetecilere verdiği demeçte, saraya giden bir konvoyu hedef alan saldırının ardından bazı ölü ve yaralıların yakınları tarafından götürülmesi nedeniyle ölü ve yaralı sayısının daha yüksek olabileceğini söyledi.

"Patlamanın arkasında El-Şebab var. Bir asker, bir anne ve iki çocuk olmak üzere sekiz kişiyi öldürdüler. Eş-Şebab sivilleri katletiyor” dedi.

Hükümeti devirmek ve kendi İslam hukuku yorumunu empoze etmek isteyen Eş-Şebab, bu tür bombalamaları sık sık gerçekleştiriyor.

İlçe Emniyet Müdürü Mucawiye Ahmed Mudey, "Bombalı araçta patlamada çoğu sivil sekiz kişinin öldüğünü ve yedi kişinin de yaralandığını doğruladık" dedi.

'Şehitlik operasyonu'

Grup kısa bir açıklamayla bombalamanın arkasında olduğunu doğruladı. Açıklamada, "Mücahitler, cumhurbaşkanlığı sarayının ana güvenlik kontrol noktasını hedef alan bir şehitlik operasyonu gerçekleştirdi" denildi.

Bir görgü tanığı, polisin güvenlik kontrolü için sürücüyü durdurduğu sırada bombalı aracın patlatıldığını söyledi.

“Normalde kontrol noktasından geçmeden önce araçları kontrol etmek ve boşaltmak için dururlar. Bu araba güvenlik görevlileri tarafından durduruldu ve yakındaki yoldan geçen birkaç araba ve insan varken patladı. Tanık Mohamed Hassan, yaralıların ve ölülerin taşındığını gördüm” dedi.

Hükümet sözcüsü Mohamed Ibrahim Moalimuu, öldürülenler arasında Başbakan Mohamed Hussein Roble'ın ofisinde kadın ve insan hakları danışmanı olan Hibaq Abukar'ın da olduğunu söyledi.

Facebook sayfasında, “Başbakan'ın kadın işleri [için] ofisinin temel direklerinden biriydi” dedi.

Editör: TE Bilisim