BM Suriye Soruşturma Komisyonu Perşembe günü yaptığı açıklamada, Suriye'ye mevcut sınır ötesi yardımın kalan güzergah boyunca uzatılmamasının "en yüksek düzeyde bir başarısızlık" olacağını söyledi. Güvenlik Konseyi'ne yapılan uyarı, 11 yıllık yıkıcı savaşın başlangıcından bu yana Suriye genelindeki insani ihtiyaçların en yüksek seviyede olduğu bir dönemde geliyor.

Güvenlik Konseyi'ni Suriye'ye hayat kurtaran insani yardım sağlamaya çağıran BM Komisyonu , "ihtiyaçlar en yüksek seviyedeyken son sınır kapısını kapatmayı düşünmenin mantıksız olacağını" söyledi .

Zaman tükeniyor

İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan bağımsız Komisyon, Suriye'nin kuzeybatısına kalan son sınır kapısından insani yardım ulaştırılması için mevcut "istisnai yetki"nin 10 Temmuz'da sona ermesiyle birlikte , Güvenlik Konseyi üyeleri geçen hafta "bu yetkinin genişletilmesi gereğine ilişkin endişe verici bir şekilde karşıt görüşlerini dile getirdiler", denildi. 

İstisna, 2014'ten bu yana milyonlarca Suriyeli için umutsuzca ihtiyaç duyulan yardıma erişimi garanti etti.

Ülke , çatışmanın başlangıcından bu yana en kötü ekonomik ve insani kriziyle karşı karşıya kalırken , uluslararası toplumun “mevcut, hayat kurtaran sınır ötesi yardımları koruma ve bu yardımı desteklemek için fon taahhütlerini artırma” sorumluluğu vardır .

Kötüleşen koşullar

BM verilerine göre , 14,6 milyon Suriyeli şu anda insani yardıma bağımlı durumda, bu şimdiye kadar kaydedilen en yüksek rakam . Suriye genelinde 12 milyon insan akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya - 2019'dan bu yana yüzde 51'lik şaşırtıcı bir artış.

Muhaliflerin elindeki kuzeybatı Suriye'de, devam eden çatışmalar ve derinleşen ekonomik kriz nedeniyle insani koşullar kötüleşiyor.

Ayrıca, orada yaklaşık 4,1 milyon insan temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardıma güveniyor ve bunların yüzde 80'i kadın ve çocuklar.

İğrenç

“Suriye Hükümeti ve diğer tarafların uluslararası hukuk kapsamındaki insani yardıma izin verme ve bunu kolaylaştırma yükümlülüklerini sürekli olarak ihlal etmeleri karşısında, bir Güvenlik Konseyi kararının kendi içinde sınır ötesi yardımı kolaylaştırmak için gerekli görülmesi ahlaki bir iğrençliktir.

BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, ihtiyacı olan siviller için.

Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilen sınır ötesi operasyonlar aracılığıyla, yardım her ay yaklaşık 2,4 milyona ulaşarak Suriye'nin kuzeybatısındaki nüfus için hayati bir yaşam çizgisi haline getiriyor.

“Yardım dağıtımı, ister sınır ötesi ister sınır ötesi yöntemlerle elde edilsin, yalnızca şeffaf ve tarafsız bir insani değerlendirmeye dayanmalıdır. İnsani yardımın önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Komiser Lynn Welchman, buna kasıtsız da olsa yaptırımların neden olduğu cezalar da dahildir” dedi.

Komisyonun çalışması

Komisyon, çatışmayı araştırdığı 11 yıl boyunca, acil yardım personelini, ulaşımı ve altyapıyı etkileyen saldırılar ve ayrıca daha fazla şiddet ve güvensizlik de dahil olmak üzere düşmanlıkların ülke genelinde insani yardım dağıtımını nasıl engellediğini belgeledi.

Ayrıca, hem Hükümetin hem de Devlet dışı silahlı grupların, Suriye içinde siyasi pazarlık için insani yardımı defalarca kullandığını ve özellikle kuşatma altındakiler olmak üzere belirli nüfuslar için kasten sakladığını tespit etmiştir.

Suriye halkını hatırlayın.

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro, "İnsani yardım fonlarının şu anda Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamaya ve korumaya yeterli olmadığını" hatırlatarak, uluslararası toplumdan 11 yıldır yıkıcı çatışmalara katlanan Suriye halkını terk etmemelerini istedi.

Ukrayna'daki son çatışma, buğday ve diğer emtia kıtlığı ile birlikte hızla artan fiyatlar ile Suriye ve halkı için benzeri görülmemiş bir ekonomik sıkıntıya katkıda bulunuyor.

Editör: TE Bilisim