Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Büyük Önder Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı ilhamını Adana’dan aldığını bunu da “Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur” sözleriyle ifade ettiğini söyledi.

Adana’nın kurtuluşun 101’inci yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınlayan Başkan Soner Çetin, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1. Dünya Savaşı sonrası Suriye cephesinden dönerken bir süre Adana’da kalmış ve buradan telgrafla İstanbul Hükümetini ülkenin işgal edileceği yönünde uyarmıştır. Bu süre içinde işgale karşı koymak için de neler yapılabileceği hususunda fikirler üretmiştir. 19 Mayıs 1919’da emperyalist işgalci güçlere karşı Kurtuluş Savaşı başlatan Büyük Önder, mücadelenin ilhamını Adana’da almış ve bu durumu da ‘Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur’ sözleriyle ifade etmiştir” dedi.

Başkan Soner Çetin, 5 Ocak 1922’de son düşman askerinin de Adana’dan kaçarcasına gittiğini belirterek, “Mustafa Kemal liderliğindeki Ankara hükümeti Anadolu’nun her köşesinde düşmana karşı destansı bir mücadele verirken Adana’nın yiğit evlatları da büyük kahramanlık ve fedakarlık göstererek şehrini Fransızlara bırakmamış, bundan 101 yıl önce 5 Ocak 1922’de Adana’yı işgalcilerden temizlemiştir. Bundan dolayıdır ki 5 Ocak Adana’nın bayramıdır. Her 5 Ocak’ta bu gururu artan bir coşkuyla kutluyoruz” şeklinde konuştu.

Büyük Önder Atatürk için Adana’nın önemli bir yeri olduğunu kaydeden Başkan Soner Çetin, mesajına şöyle devam etti:

“Atatürk’e düşmana karşı direnme ilhamını veren Adana, Büyük Önder açısından büyük önem taşımaktadır. Adana; Büyük Önder’in İstanbul’dan sonra en çok ziyaret ettiği şehirdir. Adanalılar olarak bizler de Büyük Önder’in bize işaret ettiği ‘Muasır Medeniyet’ seviyesine ulaşmak için çok çalışmak zorundayız. Atatürk ilkelerine bağlılık, cumhuriyet değerlerine sonsuza kadar sahip çıkmak Atatürk’ün çocukları olarak bizlerin boynunun borcudur. Bu duygu ve düşüncelerle Adana’nın Kurtuluş Bayramını kutluyor, Büyük Önder Atatürk ve tüm şehitler ve gazilerimizi saygıyla anıyorum.”

Editör: Haber Merkezi