İlacın yaratıcısı ve Gamaleya araştırma merkezi yöneticisi Alexánder Guíntsburg, "Covid-19'a karşı Rus Sputnik V aşısının, aşılamadan sonraki ilk günlerdeki ateş vakaları dışında, aralarında istenmeyen reaksiyonların tespit edilmediği bir milyondan fazla Rus vatandaşına uygulandığını" açıkladı.

Uzman RIA Novosti'ye verdiği demeçte, "Bugüne kadar zaten bir milyondan fazla [aşılanmış insan] olduğuna inanıyorum, diyerek, ilacın günlük en az 100.000 dozunun sivil dolaşıma girdiğini sözlerine ekledi.

Mikrobiyolog, Sağlık Bakanlığı ve Federal Sağlık Gözetim Servisi'nin (Roszdravnadzor) aşılanmış hastaların durumunu izlediğini ve aralarında test aşamasında tanımlananların dışında hiçbir advers reaksiyon olmadığını tespit ettiğini belirtti.

Rusya'da Aralık ayı başlarında toplu aşılama başladı . Başlangıçta panzehir sadece 18 ila 60 yaşları arasındaki ve kronik hastalığı olmayan sağlık, eğitim ve sosyal hizmet çalışanları için mevcuttu. 60 yaşın üzerindeki kişiler için aşılama geçen Pazartesi başladı.

Sputnik V, iki enjeksiyonda uygulanan  iki farklı vektörün, Ad26 ve Ad5'in bir insan adenovirüs teknolojisini  kullanır . Bu çözelti canlı insan adenovirüsleri değil, çoğalmayan ve sağlık açısından tamamen güvenli olan adenoviral vektörleri içerir. Aslında ilaç, diğer aşıların zaten yaratıldığı mevcut iki vektörlü bir platform üzerine inşa ediliyor. 

Sputnik V klinik deneylerinin 3. fazında elde edilen sonuçlar, Rus ilacının etkinliğinin% 91.4  olduğunu  gösterdi.

Editör: TE Bilisim