Sri Lanka Devlet Başkanı'nın hafta sonu binlerce protestocu tarafından konutunun basılmasının ardından istifa edeceğini doğruladığına ilişkin haberler arasında, BM şefi Pazartesi günü “hükümetin sorunsuz bir şekilde geçişini ve ülkenin derin ekonomik krizine çözüm bulunmasını sağlamak” için diyalog çağrısında bulundu .

Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, Başbakan Ranil Wickremesinghe ile birlikte ikametgahının işgali hakkında henüz kamuoyuna açıklama yapmadı, ancak Başbakanlık ofisinin, Cumhurbaşkanının Çarşamba günü istifa etmeyi planladığı konusunda bilgilendirildiği bildirildi.

Başkan Rajapaksa, ülkeyi borcunu ödeyemez hale getiren mali ve insani krizin yanı sıra, rekor enflasyon ve altı milyondan fazla gıda güvencesizliği nedeniyle son aylarda korkunç gıda, yakıt ve tıbbi kıtlık nedeniyle yaygın protestoların odak noktası haline geldi .

Halkla dayanışma

BM Sözcüsü Yardımcısı Farhan Haq tarafından BM başkanı António Guterres adına yayınlanan bir bildiride, "Genel Sekreter Sri Lanka'daki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor" dedi .

Sri Lanka halkıyla dayanışma içinde duruyor ve tüm paydaşları hükümetin sorunsuz bir geçişini sağlamak ve ekonomik krize sürdürülebilir çözümler bulmak için diyaloga girmeye çağırıyor ” dedi.

Protestocular eve girmeden önce cumhurbaşkanı güvenliğe alındı ​​ve işgal devam ediyor. Raporlara göre, istifası ancak henüz gerçekleşmemiş olan Sri Lanka Parlamentosu Başkanına mektupla istifa ettiğinde kabul edilebilir.

Başbakan'ın hafta sonu evinin ateşe verilmesinden sonra istifa edeceğini de belirttiği bildirildi.

Açıklamada, "Genel Sekreter, tüm şiddet eylemlerini kınar ve barışı korumanın büyük öneminin altını çizerek sorumluların hesap vermesi çağrısında bulunur" denildi.

Birleşmiş Milletler, Sri Lanka'yı ve halkını desteklemeye hazır" dedi.

İnsani destek öncelikli olmalı

Sri Lanka'nın çoklu krizleri, ithal yakıt ve tıbbi malzemeler için döviz sağlayan önemli turizm endüstrisinin çöküşünü gören ve Ukrayna savaşının hızlandırdığı tedarik zinciri kriziyle sarsılan COVID-19 salgınıyla daha da kötüleşti.

BM Mukim Koordinatörü ve Sri Lanka'daki üst düzey insani yardım yetkilisi Hanaa Singer Pazar günü yaptığı açıklamada , ülkenin "bağımsızlıktan bu yana yaşadığı en kötü ekonomik krizle başa çıkabilmesi" için acil siyasi krizin diyalog yoluyla sona erdirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Gazetecilere, barışçıl protestoculara ve mala verilen zararlara yönelik tüm şiddet olaylarının soruşturulması ve sorumlulardan hesap sorulması önemlidir” dedi.

“ BM durumu yakından izlemeye devam ediyor ve gerektiğinde diyaloga yardımcı olmaya hazır.

BM, dünyanın her yerinde yaptığımız gibi, Sri Lanka'da da insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokratik yönetişime saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor."

Editör: TE Bilisim