Sri Lanka, Kargo Gemisi Yangınından Sonra Tarihinin 'En Kötü Deniz Ekolojik Afetiyle' Karşı Karşıya

Yakınlardaki balık üreme alanları ve mangrovlar kirliliğe karşı çok hassas olduğundan, etkilenen kıyı bölgesinin sularında yüzen plastik ciddi bir çevresel etkiye neden oluyor.

Sri Lanka'nın Deniz Çevre Kirliliği Kurumu (MEPA), 20 Mayıs'ta gemi beklerken patlak veren Singapur bandıralı yük gemisi MV X-Press Pearl'ün yangının yol açtığı tarihinin en kötü deniz ekolojik felaketiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Kolombo şehrinin limanına girmek için.

MEPA başkanı Darshani Lahandapura,  PTI tarafından toplanan açıklamalarda , "Şimdiye kadar mevcut olan bilgilerle, bu en kötü felaket olarak tanımlanabilir" dedi.

Gemi,   diğer ürünlerin yanı sıra 25 ton nitrik asit, belirsiz miktarda etanol ve yağlayıcı içeren yaklaşık 1.500 konteyner ve plastik granül içeren en az 28 konteyner taşıyordu .

Yerel yetkililer, turistler için çok çekici olan ve ünlü bir balıkçı merkezi olan Negombo Plajı'nı   birkaç konteynırdan çıkan enkaz nedeniyle kapattı .

Lahandapura, yakındaki Negombo lagününü çevreleyen balık üreme alanları ve mangrovlar kirliliğe karşı oldukça hassas olduğundan, etkilenen kıyı bölgesindeki suda yüzen plastiğin ciddi bir çevresel etkiye neden olduğunu vurguladı.

Yangının nitrik asit sızıntısından çıktığı tahmin ediliyor. Yetkililer teknenin mürettebatı birkaç gün önce ve bu başarısızlığın hakkında bildiği sağlamak  felaket önlenebilirdi . 

Sri Lanka Hava Kuvvetleri, 29 Mayıs sabahı yangını söndürmek için malzeme düşürdü. Yetkililer, alevlerin kontrol altına alındığını ve geminin batma olasılığının daha az olduğunu söylüyor.

Editör: TE Bilisim