Yönetmen, yangın ve sonraki Brixton İsyanları üzerine üç bölümlük bir BBC belgeseli olan Uprising'i yaptı.

Steve McQueen ve 40 yıl önce meydana gelen ve Birleşik Krallık'ta ırk ilişkilerini sonsuza kadar değiştiren trajedi hakkında bir belgesel hazırlayanlara göre , New Cross ateşinin hikayesi ulusal müfredatın bir parçası olarak yer almalı.

McQueen'in üç bölümlük belgeseli Ayaklanma, yangının öyküsünü, Siyah Halkın Eylem Günü'nü ve onu 1981'de takip eden Brixton isyanlarını anlatıyor ; Oscar ödüllü yönetmen, dinlenme döneminin okullarda öğretilmesi gerektiğine inanıyor.

McQueen, "Bunlar sadece siyahi İngilizler için değil, genel olarak İngilizler için tarihi anlar çünkü bu olaylar ulusun her yerinde yankılanıyor" dedi.

Steve McQueen. Fotoğraf: Steve Bisgrove/Rex/Shutterstock

18 Ocak 1981'de Londra'nın güneydoğusundaki 439 New Cross Road'da ortak bir doğum günü partisinin erken saatlerde sönmeye başlamasıyla çıkan bir yangında on üç siyah genç öldü . Görgü tanıkları, alevler evi sarmadan önce evin yakınında bir adamın fırlatma eylemi yaptığını gördüklerini söyledi.İlan

Bölgedeki siyah kulüplere ve evlere yapılan birkaç yangın bombası saldırısına rağmen, ırkçılığı neredeyse anında bir güdü olarak küçümseyen trajediye polisin tepkisi, eski memurların hesaplarını sunduğu ayaklanmada soruşturuluyor.

Siyahi aileler ve aktivistler, yangının kasten başlatılmadığına dair polis anlatısına karşı çıktıkça, filmler 1981 olaylarına en derinlemesine bakış.

Ocak 1981'de güneydoğu Londra'da New Cross Road. 
Fotoğraf: Geoffrey White/ANL/Shutterstock

Linton Kwesi Johnson ve Leila Hassan Howe gibi aktivistlerin dahil edilmesini sağlayan dizinin yapımcısı Helen Bart, “İnsanlar izlediğinde, topluluk olarak bize ne yapıldığını anlayacaklarını ve bir daha asla olmayacağını umuyorum” dedi .

Yangın ve sonrasında, ülkenin dört bir yanından katılımcıları Londra'nın merkezinden geçen geniş çaplı bir protesto olan Siyah Halkın Eylem Günü'nü tetiklerken, yılın ilerleyen saatlerinde başkentte ve Liverpool gibi şehirlerde yaygın bir ırksal huzursuzluk yaşandı. .

Gooding'in kardeşi Andrew'u öldüren yangından sağ kurtulan Wayne Haynes ve Denise Gooding, projenin onlara özgürlük hissi verdiğini söyledi. “İnsanlar gerçekten anlamamış gibi görünüyordu. Sanki buradayız, acı çekiyoruz ve kimse bizi duymuyor gibiydi. Zor," dedi Gooding.

Partide DJ'lik yapan ve pencereden atlayıp bir tuvalete düştükten sonra zar zor hayatta kalan Haynes, “Neredeyse bir özgürlük gibi” dedi. “Hikâyemizi ne olduğu ve nasıl olduğu konusunda anlatmamıza izin var – bu bir sürüm, gerçekten öyle.”

Geçen yıl, otuz yılı aşkın süredir Londra'daki siyahi İngiliz deneyimi hakkında beş filmlik Küçük Balta antolojisi yayınlayan McQueen, Ayaklanma'nın ele aldığı polislik ve ırkçılık gibi konuların bugün için geçerli olduğunu söyledi.

"Bunun sadece bizim geçmişin tozunu bir kalıntıymış gibi üflememizle ilgili olmasının bir anlamı yok," dedi. “Bu şeyler, ne yazık ki son zamanlarda George Floyd ve Mark Duggan'ın olaylarıyla gördüğümüz gibi canlı ve mevcut.”

Yönetmen, belgeselin baskıyla karşı karşıya kalanlar için bir “toplanma çağrısı” olduğunu da sözlerine ekledi. “İnsanları 'Hey, muhtemelen bir şeyler yapabiliriz' diye düşündürmekle ilgili. Biz sadece kanepelerimizde oturup başımıza gelenleri almıyoruz.' Yani aslında bu bir toplanma çağrısı.”

Lanre Bakare Arts and culture correspondent

Editör: TE Bilisim