İngiltere, tarihi varlıklarını korumak için küresel itibarını aşındırıyor, kültür kurumları uyarıyor.

Kültür kurumları, İngiltere'nin "eşsiz" tarihi varlıklarını koruma konusundaki küresel itibarını aşındırdığı konusunda uyardı ve Stonehenge'in Liverpool'dan sonra imrenilen Dünya Mirası statüsünü kaybedecek sırada olması bekleniyor.

BM'nin miras kuruluşu bakanlara, planlandığı gibi 1.7 milyar sterlinlik bir karayolu tünelinin devam etmesi halinde Wiltshire'ın değerli taş dairesinin - dünya mirası statüsünden çıkarılmasının öncüsü olan - “tehlike altındaki” listesine alınacağını söyledi .

Miras kuruluşları Cuma günü yaptığı açıklamada, Liverpool'un yaklaşık 50 yıl içinde dünya mirasından sıyrılan üçüncü yer olmasının ardından , Unesco'nun İngiltere'nin listelenmiş diğer 31 bölgesini, aralarında Westminster Sarayı ve Kew Bahçeleri'nin de yer aldığı "daha sert bir bakış" atacağını söyledi. durum.

BM ajansından daha fazla incelemeye tabi tutulması beklenen diğer yerler arasında Stonehenge , Edinburgh'un yeni ve eski şehirleri, Londra Kulesi ve Cornwall'ın tarihi maden bölgesi yer alıyor ve bunların tümü tartışmalı gelişmeler konusunda endişeleri cezbetti.

İngiltere Dünya Mirası Başkanı Chris Blandford, Tac Mahal ve Giza piramitleri gibi uluslararası değerli taşların yanında yer alan Unesco sitelerinin önemi konusunda "hükümet düzeyinde düşük bir farkındalık" olduğundan şikayet etti. Birçoğunun kritik olarak yetersiz fonlandığını ve bakanların “Dünya Mirası teklifimizden en iyi şekilde yararlanmak isteme konusunda büyük isteksizlik” gösterdiklerini söyledi.

“Bunlar uluslararası öneme sahip yerlerdir. Onlar kültürel mirasımızın en iyileridir. [Avrupa Birliği'nden] çıktığımız ve uluslararası alanda ciddiye alınmak istediğimiz bir zamanda, neden bu kadar önemli bu inanılmaz varlıkları bunu yapmamıza yardımcı olmak için kullanmıyorsunuz?"

Unesco şefleri, Birleşik Krallık hükümetini Liverpool'un Victoria sahilini korumak için “yükümlülüklerini yerine getirmediği” için eleştirdi ve tarihi değerindeki “geri dönüşü olmayan bir kayıp” için yıllarca süren gelişmeyi suçladı.

Unesco'nun Dünya Mirası Sözleşmesi

Birleşik Krallık'ın taraf olduğu Unesco'nun Dünya Mirası Sözleşmesi, hükümetleri kültürel varlıkları için çitle çevrili fon sağlamak için ulusal vakıflar kurmaya teşvik ediyor, ancak Birleşik Krallık'ta böyle bir kurum yok.

Bunun yerine, dünya mirası alanlarının çoğu nakit sıkıntısı çeken yerel yetkililer tarafından yönetiliyor ve 2010'dan beri bölgesel kalkınma ajansları gibi kuruluşların kaldırılması nedeniyle fonlarının kesildiğini gördü. Mali zorluk göz önüne alındığında, birçok konsey, kültürel varlıklarının tarihi değerini olumsuz yönde etkileyen tartışmalı gelişmeleri onaylamak için artan bir baskı altındadır.

Ülkenin 31 Unesco bölgesini temsil eden Birleşik Krallık Dünya Mirası 2019 raporu , 2013 ve 2018 yılları arasında merkezi hükümetten her birinin ortalama 5 milyon sterlin aldığını söyledi. Birleşik Krallık'taki 27 anakara dünya mirası alanına yapılan yıllık hükümet harcaması 19 milyon sterlin, Raporda, ülkedeki 15 milli parkta 70 milyon sterlin ile karşılaştırıldığında, rapor bulundu.

Planlandığı gibi iki millik tünel inşa edilirse Stonehenge'in statüsünden çıkarılması bekleniyor . Ulaşım sekreteri Grant Shapps, Unesco'nun bölgenin tarihi değeri üzerinde “olumsuz etki” yaratacağına dair uyarılarına rağmen, Kasım ayında plana yeşil ışık yaktı. Yüksek mahkemenin, kampanyacılar tarafından yapılacak adli incelemenin ardından projenin devam edip etmeyeceğine haftalar içinde karar vermesi bekleniyor.

“Tehlikedeki dünya mirası listesi”

Unesco'nun dünya mirası komitesi bakanlara, tünel devam ederse Stonehenge'in “tehlikedeki dünya mirası listesine” alınacağını söyledi - statüsünden çıkarılmasının öncü adımı.

Unesco komitesine danışmanlık yapan Birleşik Krallık Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin eski başkan yardımcısı Barry Joyce, planlama müfettişlerinin ciddi endişelerine rağmen Shapps'ın Stonehenge tünelini onaylamasının “oldukça şok edici” olduğunu söyledi.

"Başka sitelerin Unesco'nun risk altındakiler listesine alınması düşünülebilir ve Unesco tarafından belirlenen potansiyel hasarı azaltmak veya önlemek için adımlar atılmazsa, diğer sitelerin kaldırılacağı oldukça akla yatkındır" dedi. dünya mirası listesi."

Böyle bir hareket, Britanya'yı birden fazla tarihi mekânı listeden çıkaran ve küresel kültürel konumuna utanç verici bir darbe indiren ilk ülke haline getirecektir.

Save Britain's Heritage'ın direktörü Henrietta Billings, İngiltere'nin kültürel hazinelerine yönelik “devr ve unut” yaklaşımıyla artık uluslararası ilgi odağında olduğunu söyledi. “Dünya, küresel mirası nasıl yönettiğimizi izliyor. İngiltere, olağanüstü planlama ve koruma konusunda bir üne sahipti ve asıl endişe, bunu kaybettiğimiz bir duruma uyurgezer olmamız.”

İngiltere'nin Stonehenge gibi tarih öncesi yerlerden ortaçağ kalelerine ve Roma kalelerine kadar uzanan çok sayıda tarihi eseri, her yıl ekonomiye milyarlarca pound katkıda bulunur ve dünyanın dört bir yanından milyonlarca ziyaretçiyi çeker.

Victoria Derneği'nin direktörü Joe O'Donnell, hükümetin gelecek planlama tasarısının miras alanlarının korunmasını zayıflatacağından ve potansiyel olarak daha fazlasını yeni gelişmelere karşı savunmasız bırakacağından endişe duyduğunu söyledi. Politikacıların Unesco kararına karşı hırçın ve küçümseyici tepkileri göz önüne alındığında, ne yazık ki korumada iyileştirmeler yakın zamanda mümkün görünmüyor” dedi.

Gölge kültür sekreteri Jo Stevens, “sadece ulusal kimliğimizin önemli bir parçası değil, aynı zamanda hem iç hem de iç turizm için hayati önem taşıyan bu alanları korumamızın ve korumamızın hayati önem taşıdığını” söyledi. “Ulusal kültürümüz hakkında dikenli açıklamalar yaparken onu korumak için en temel şeyleri yapmamak bu hükümetin tipik bir örneğidir” diye ekledi.

Bir hükümet sözcüsü, Birleşik Krallık'ın "kültürel mirasın korunmasında bir dünya lideri" olduğunu ve hükümetin Unesco'nun Liverpool kararına katılmadığını söyledi. Dediler ki: "Stonehenge bölgesinin mirasını ve arkeolojisini korumak, hükümet ve İngiltere Karayolları için bir önceliktir ve bundan sonraki süreçte Unesco, Icomos [Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi] ve miras ve bilim topluluğu ile yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. adımlar.”

Editör: TE Bilisim