Stonehenge'deki dev sarsen taşlarının kökeni, 60 yıl sonra iade edilen sitenin eksik bir parçasının yardımıyla keşfedildi .

Çekirdeğin testi, ayakta duran megalitlerin jeokimyasal çalışmasıyla eşleştirildi.

Arkeologlar, taşların kaynağını Marlborough yakınlarındaki alanın 25 mil kuzeyindeki bir alana saptadılar.

İngiliz Mirası Susan Greaney, keşfin "gerçek bir heyecan" olduğunu söyledi.

Yaklaşık 20 ton ağırlığında olan yedi metrelik sarsens, Stonehenge'in merkezi at nalı on beş taşı, dış dairenin dikmeleri ve lentolarının yanı sıra dıştaki taşları da oluşturur.

Anıtın küçük göztaşı Galler'deki Preseli Tepeleri'ne kadar izlendi, ancak şimdiye kadar sarsenlerin tanımlanması imkansızdı.

1958'de arkeolojik kazılar sırasında çıkarılan çekirdeğin geri dönüşü, arkeologların kimyasal bileşimini analiz etmelerini sağladı.

Kimse bu eserlere katılan 89 yaşındaki Robert Phillips'in geçen sene bir kısmını geri getirmeye karar verene kadar nerede olduğunu bilmiyordu.

Araştırmacılar ilk olarak Stonehenge'de geri kalan sarsenslerin hepsinin benzer bir kimyayı paylaştığını ve aynı bölgeden geldiğini gösteren x-ışını floresans testi yaptılar.

Daha sonra Norfolk'tan Devon'a sarsen çıkıntılarını analiz ettiler ve kimyasal bileşimlerini geri dönen çekirdeğin bir kimyasıyla karşılaştırdılar.

İngiliz Mirası, kompozisyonunun Marlborough'un hemen güneyindeki West Woods'daki sarsens kimyasıyla eşleştiğini gösterdiğinden, çekirdek üzerinde yıkıcı bir test yapma fırsatının "belirleyici" olduğunu kanıtladığını söyledi.

Brighton Üniversitesi'nden Profesör David Nash, çalışmaya öncülük etti: “Neolitik geçmişi anlamak için 21. yüzyıl biliminden yararlanmak ve son olarak arkeologların yüzyıllardır tartıştığı bir soruyu cevaplamak gerçekten heyecan vericiydi.

'Önemli taşlar'

"Her bir çıkıntının farklı bir jeokimyasal imzası olduğu bulundu, ancak Stonehenge sarsens için kaynak alanını belirlememizi sağlayan geri dönen çekirdeği test etme şansı oldu."

Greaney şöyle dedi: "Stonehenge inşaatçılarının malzemelerini MÖ 2.500 civarında tedarik etmek için kullandıkları bölgeyi tespit edebilmek gerçek bir heyecan.

"Stonehenge'in sarsens'in Marlborough Downs'tan geldiğine dair şüphelerimiz olsa da, kesin olarak bilmiyorduk ve Wiltshire'daki sarsens alanlarıyla taşlar herhangi bir yerden gelmiş olabilirdi.

"Bulabildikleri en büyük, en önemli taşları istiyorlardı ve mümkün olduğunca yakına gelmeleri mantıklıydı."

Greaney, kanıtları "Stonehenge'in bu evresinin inşasının ne kadar dikkatli bir şekilde değerlendirildiğini ve kasıtlı olarak" vurguladı.

Editör: TE Bilisim