SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİNİN ÖNEMİ

17. Yüzyılda başlayan sanayi devrimi ile insanlığın artan enerji gereksinimi fosil yakıtların kullanılmasına neden olmuştur. Özellikle 19. ve 20. Yüzyılda bu yakıtların kullanımının artması hızla hava, su, toprak kirliliğinde ki artışlara neden olmuş ve endemik türlerin de tükenişini hızlandırmıştır. Bu durum insanlığı daha çevreci bir ekonomi ve enerji arayışına sürüklemiştir.

Son 20. yüzyılda artan yatırım, sübvansiyon ve araştırmalar sayesinde rüzgar ve güneş enerjilerinde çok ciddi oranlarda maliyet düşüşü gerçekleşmiştir.

Bununla birlikte rüzgar santrallerinde boyutlarının 100 metre üzerine çıkması, açık denizlere daha uygun yapısal ürünlerin keşfedilmesi, fonlanması ve çoklu üretime geçilmesi sayesinde popülerlikleri artmıştır.

Ancak güneş enerjisinin popülaritesi fazla olsa da silikon bazlı fotovoltaik* güneş panellerinin enerji verimliliğinin %25’nin üzerine çıkamaması ciddi bir sorun oluşturmaktadır.

Özellikle enerjinin depolanmasında ki teknik zorluklar ya da maliyetler yenilenebilir enerjinin karşısında ki en büyük zorluklardan bazılarıdır.

Diğer sorunlar ise panellerin rüzgar tribünlerinin, pervanelerinin geri dönüşümünün mümkün olmamasıdır.

Bunlar dışında en çok kullanılabilen aynı zamanda insanlığın ilk zamanlardan beri yaptığı barajlar vardır.

Ürettiği enerji çevreye artı bir kirlilik vermemesi yönünden olumlu bir enerji çeşididir. Ancak inşası sırasında çevrelerinde ekolojiyi değiştirmesi hatta yok etmesi olumsuz yönüdür.

Bunlar dışında kullanılan çevreci sayılabilecek geniş çaplı kullanılan iki sistem daha vardır.

İlki jeotermal enerji diğeri ise Nükleer fisyon enerjisidir.

Maliyetler yüzünden jeotermal enerjiden sadece kendiliğinden oluşmuş yerlerde kullanılabilen jeotermal enerji büyük ekonomik maliyetler gerektirmektedir.

Nükleer fisyon enerjisi ise geleceğin enerjisi olup diğer yenilenebilir enerji türlerine göre daha fazla enerji verimliliği sağlayan enerji çeşididir.

Yeni projelerle birlikte mikro ve nano boyuttaki fisyon reaktörlerinin ARGE araştırması ile çok uzun dönem kullanılabilmesi ve üretilmesi büyük umut taşımaktadır. Ayrıca inşası, bakımı ve maliyeti düşük reaktörler yapılabilecektir.

Özellikle değişen ve dönüşen bu yüzyılda ekolojik örgütlerin insanlığın doğayla uyum içerisinde yaşamasını sağlayacak yaklaşımlara gereksinim vardır.

İnsanlığın geleceği bu çalışmalara bağlıdır.

Uzayda koloni kurulmasıyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğü bir dönemde yeşil enerji ve yeşil ekonomi çok önemlidir.

Ancak yolun daha başındayız.

Bunun için çok ciddi araştırmalar ve yatırımların hızla yapılması gerekmektedir.

*Fotovoltaik, güneş hücreleri ya da güneş panelleri sayesinde Güneş'ten elektrik elde etme yöntemidir.

Editör: TE Bilisim