CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Varlık Fonu’na devir edilen şirketlerin devir sonrası zarar etmelerinin nedenlerinin tespit edilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi.

Orhan Sümer, “Cumhuriyetin en kârlı kurumları ne hikmetse Varlık Fonu’na geçtikten sonra zarar etmeye başladı” dedi

VARLIK FONU KÂR EDEN KURUMLARIN BATAKLIĞI

Orhan Sümer,“2016 yılında kurulan Türkiye Varlık Fonu (TVF) 8 farklı sektörden 23 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahiptir. 2017 yılından itibaren Fon'a başta BOTAŞ, ÇAYKUR, PTT, TCDD, THY ve Türkiye Deniz İşletmeleri gibi ülkemizin kar eden kuruluşları devredilmiştir.

Varlık Fonu’na devredilene kadar kar açıklayan kuruluşların birçoğu, devir tarihini izleyen 2017 yılından itibaren zarar etmeye başlarken, borçlulukları da yüksek oranda artmıştır. Ülkemize katma değer sağlayan gelir elde eden kurumlarımız adeta Varlık Fonu bataklığına saplanmış durumdadır” dedi.

ÖNCE ZARAR ETTİR SONRA ÖZELLEŞTİR

Orhan Sümer, “Üzülerek görüyoruz ki iktidar önce zarar ettirip kurumların değerini düşürmekte sonra da özelleştirme kapsamına sokup satmaya çalışmaktadır. Yine Varlık Fonu’na devredilen kamu bankalarının geri almakta zorlandığı ya da almaktan umudunu kestiği kredilerin tutarında büyük artışlar meydana gelmiştir.

Türkiye’nin ekonomik anlamda taşıyıcı kolonu olan, marka değeri yüksek birçok kurum ve kuruluş Varlık Fonu’na devir sonrasında kâr etmenin yanı sıra zarar açıklamalarında bulunmuştur.” Dedi

MİRAS YEDİ ANLAYIŞI SON BULMALI

Orhan Sümer, “Bu durum kamuoyunda tartışmalı olan Varlık Fonu yapısının tekrar sorgulanması, cumhuriyetimizin marka değerlerinin kaybolmasının önüne geçilmesi ve denetlenebilir olması açısından hayati önem taşımaktadır.

Varlık Fonu’nun denetimden uzak yapısı ayrıca şaibeleri arttırmakta ve konunun Meclis çatısı altında kurulacak komisyon tarafından araştırılması zorunlu hale gelmektedir. Büyük bir çoğunluğu çay iken bir memlekette ÇAYKUR’u bile zarar eder duruma getirdiler” dedi

Editör: TE Bilisim