1960'larda, geleneksel cüruf atletizm pistlerinin yerini süngerimsi, sentetik yüzeyler aldığında, dayanıklılık koşusu bir devrim yaşadı. Uzun mesafe koşucuları, sentetik pistlerde çok daha hızlı zaman geçirmeye başladı ve bu süreçte birden fazla dünya rekoru kırdı.

Bugün, başka bir devrim yaklaşıyor: Dayanıklılık koşusunda bir başka rekor devrilmeye neden olan "süper ayakkabının" geliştirilmesi . Yeni ayakkabı teknolojisi 2016'da yol koşularına ve 2019'da pist koşularına tanıtıldı ve bu önemli tarihlerden bu yana 5.000 metreden maratona kadar neredeyse tüm dayanıklılık koşuları dünya rekorları kırıldı.

Bu, atletizm dünyasında görüşleri ikiye böldü , bazıları ayakkabıların adil olmadığını savunurken, diğerleri bunların sentetik koşu parkurlarına benzediğini savunuyor: dayanıklılık koşucularının yararlanabileceği kaçınılmaz bir teknolojik sıçrama.

Spor biyomekaniğinde yapılan araştırmalar, bu ayakkabıların içinde tam olarak ne olduğunu açıklamaya yardımcı olur. Süper ayakkabılar, bazıları on yıllardır varlığını sürdüren eski kayıtları açıkça yıkıcı olsa da, bu teknoloji sporun performans artırıcı yenilikler listesinin bir başka girişi olarak görülmelidir.

Nike'ın yeni ayakkabıları

In 2016 Olimpiyat maratonu , her üç erkek madalya aynı ayakkabı podyum üzerine tırmandı. Bunlar bir Nike prototipiydi ve daha sonra "Nike Vaporfly% 4" olarak piyasaya sürüldü ve şu anda seçkin yol koşucularının ayakları üzerinde neredeyse her yerde bulunuyor.

Ardından, 2019'da benzer süper ayakkabı teknolojisi atletizm pistine girdi. Nike'ın prototip pist sivri uçlarını giyen bir grup Nike sponsorlu sporcu , şaşırtıcı derecede hızlı zamanlar koşmaya başladı.

Her iki süper ayakkabı türünün (antrenör ve pist çivisi) sağladığı performans artışı, sporcuların koşu ekonomisini artırarak oluşturulur , bu da belirli bir hızda koşmanın enerji maliyetini düşürmek anlamına gelir.

Orijinal Vaporfly, yüksek eğitimli koşucuların koşu ekonomisini, bir kontrol maraton ayakkabısına kıyasla yaklaşık% 4 artırdı - dolayısıyla% 4 lakaplı. Pratikte bu, koşma performansında% 2 ile% 3 arasında kabaca bir iyileşmeye eşittir.

Ayakkabılar bu iddia üzerine teslim oldu. Vaporfly'ın 2016'nın gelişinden bu yana geçen yıllarda , en iyi 50 erkek maraton koşucusunun süreleri ortalama olarak yaklaşık% 2 arttı. En iyi 50 kadın maraton koşucusu için bu rakam% 2,6'ya yakındı. Nike'ın pist artışlarının, sporculara da önemli koşu ekonomisi artışı sağladığı düşünülüyor.

Süslü ayak hareketi

Bu performans artışının arkasında çeşitli ayakkabı özellikleri vardır. Bunlar, ayakkabının ağırlığını, malzeme bileşimini, topuğunun kalınlığını ve basit bir ifadeyle ayakkabının topuktan ayağa ne kadar esnek olduğu “boylamasına bükülme sertliği” olarak adlandırılan şeyi içerir.

Vaporfly'nin köpük tabanına topuktan ayağa uzanan bir karbon fiber plakanın eklenmesi, manşetlere giren yenilik oldu. Bu plakalar aslında yeni bir konsept değil, ancak özel kepçe şekilleri en son performans iyileştirmesi için kredilendiriliyor. Ayakları yere her vurduğunda enerjiyi koşucuya geri döndürmeye etkili bir şekilde yardımcı olan bir " sallanma " etkisine neden olur.

Vaporfly ayrıca , geleneksel olarak antrenörlerde kullanılan TPU ve EVA malzemelerinden çok daha fazla enerji depolayan ve koşucuya daha fazla enerji veren PEBA köpüğü kullanır . PEBA köpüğü de daha hafiftir: Vaporfly önceki rakiplerine göre yaklaşık 50 g daha hafiftir.

Son olarak, ayakkabının 40 mm'ye kadar olan topuk kalınlığı, diğer yarış ayakkabılarından yaklaşık 10 mm daha kalındır. Bu kısmen ayakkabıdaki diğer teknolojiyi barındırmak ve kısmen de kullanıcının bacak uzunluğunu artırmak için enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor. Yukarıdaki özellikler, muhtemelen Nike'ın yeni pist artışlarının da temelini oluşturdu.

İnanılmaz hız

Nike'ın yeni ayakkabıları, dayanıklılık koşuları dünyasına " marjinal kazançlar " sağlayan tek teknolojik, bilim odaklı müdahaleler değil .

Eliud Kipchoge , 2019'da resmi olmayan bir yarışta iki saatlik maraton engelini aşarak kendi dünya rekoru olan 2:01:39 saatini geçerek süper ayakkabılar giyiyordu. Ancak diğer her şey - yarış kiti, parkur tasarımı, hız ve eğitim stratejileri - hepsi kapsamlı bir şekilde araştırıldı ve bilimsel olarak optimize edildi.

Benzer şekilde, gelişmiş ayakkabılar kesinlikle atletlerin daha hızlı koşmasına yardımcı oluyor. Ancak 2020'de 5.000 m ve 10.000 m dünya rekorları sırasında kullanılan dalga-ışık hızı teknolojisi gibi diğer yenilikçi araçlar da hızlarının artmasına katkıda bulunabilir.

Dayanıklılık koşularından sorumlu yönetim organı olan World Athletics, Ağustos 2020'de, yol koşu ayakkabılarında 40 mm'ye kadar topuk kalınlığına ve mesafe koşu sivri uçlarında 25 mm'ye kadar topuk kalınlığına izin veren güncellenmiş bir kılavuz yayınladı . Birçoğu daha fazla kısıtlama çağrısında bulundu.

Diğer sporlarla paralellikler var. Tam vücut, Nasa tasarımı mayoların 2008 yılında rekabetçi yüzmeye tanıtılması, o yıl devrilen dünya rekorlarından sorumlu tutuldu. Tüm vücut mayo hızla yasaklandı, ancak teknoloji günümüz mayolarında azaltılmış bir biçimde yaşıyor .

Süper ayakkabı silahlanma yarışı, yakın gelecekte kaçınılmaz olarak mesafelere hızla yayılacak . Yeni teknoloji, yeni bir dünya rekoru sahibi kohortunun habercisi olacak. Bu lider panosu yeniden kalibrasyon sürecinde, zamanların aksine sonuçlara daha fazla vurgu yapılmalıdır. Sonuçta, teknolojiden bağımsız olarak, nesilleri aşan unvanlar ve zamanlardan daha uzun süren madalyalar.

Jonathan Taylor

Lecturer in Sport and Exercise, Teesside University

Editör: TE Bilisim