Suriye hükümeti ile güneydeki Deraa eyaletindeki isyancılar arasında bir anlaşmayı sonuçlandırmak için yürütülen müzakereler defalarca aksadı.

İsyancı güçler için müzakerecilerin ve Suriye hükümetinin üç aylık bir kuşatmayı sona erdirmek için kapsamlı bir barış anlaşmasına yaklaşmaya çalışmasının ardından Pazartesi günü Deraa şehrinde güvencesiz bir ateşkes yapıldı.

Anlaşmayı sonuçlandırmak için gergin müzakereler, yeni hükümetin Deraa'da dokuz askeri kontrol noktası konuşlandırma, savaşçıların daha fazla silah teslim etmesi ve hükümet güçlerinin şehirde aranan kişileri aramasına izin verme talepleri sonrasında geldi.

Anlaşma Cuma günü yeni talepler üzerine çökmüştü ve Deraa şehri Cumartesi gecesinden Pazar öğleden sonraya kadar geniş çaplı hükümet bombardımanına maruz kaldı ve üç kişi öldü.

İsyancı güçlerin müzakerecileri, Cuma günü Suriye hükümetine ve Rus müttefikine kuşatma altındaki şehirdeki tüm sakinleri Ürdün veya Türkiye'ye transfer etmeleri çağrısında bulunarak gerilimi daha da tırmandırdı.

İsyancı müzakerecilerin sözcüsü Adnan al-Masalmeh, Al Jazeera'ya verdiği demeçte, "Rejim gün boyunca tehdit edici bir şekilde müzakere ediyordu ve gece boyunca şehri bombalayarak sivil mülkte önemli kayıplara neden oldu" dedi.

"Rejim güçleri, Cumartesi günü kuşatma altındaki bölge sakinleriyle son gelişmeleri tartışmak için Deraa ilinden yaşlılardan oluşan bir heyeti hedef aldı."

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde Suriyeli araştırmacı Sarah Kayyali, güney Suriye'deki tırmanışla ilgili "büyük endişelerini" dile getirdi.

Al Jazeera'ya “Deraa şehrinde sivillerin karşı karşıya olduğu büyük zorluklar ve büyük riskler var” dedi.

“Su ve elektrik çok nadirdir. Siviller ekmek, ilaç ve gıda gibi temel malzemeleri temin etmekte zorlanıyor. Suriye hükümeti uluslararası yasalara uymuyor, bu nedenle Deraa'daki saldırıları isyancılar veya siviller arasında bir ayrım yapmadı.”

Deraa eyaletinin başkenti Deraa, yaklaşık 10 yıl önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimini protesto eden ilk şehirdi.

Geçen ayın sonlarında, müzakereciler bazı eski isyancıların Deraa'dan kuzeybatı Suriye'ye çıkışı konusunda anlaşmaya vardılar. Ancak siviller de dahil olmak üzere yaklaşık 70 kişi transfer edildikten sonra anlaşma çöktü.

2018'in başlarında hükümet güçleri Deraa eyaletinin kontrolünü ele geçirdi ve isyancılar operasyonları durdurmak ve Deraa şehrine yerleşmek karşılığında ağır ve hafif silahlarını teslim etti. Ancak o zamandan beri, pusuda ve isimsiz saldırılarda düzinelerce savaşçı öldürüldü.

2017'de isyancıların müttefiki Türkiye ve hükümetin müttefikleri Rusya ve İran, Deraa eyaleti de dahil olmak üzere dört gerilimi azaltma bölgesi oluşturan Astana Anlaşması'na vardı. Hükümet, Suriye'nin kuzeybatısındaki biri hariç tüm gerilimi azaltma bölgelerini ele geçirdi.

Hükümet tüm anlaşmaları ihlal etti ve Haziran sonundan bu yana Deraa'da üç mahalleyi kuşattı. Muhalefet güçleri ayaklandı ve eyaletin birçok yerinde hükümet mevzilerine saldırdı.

'Uzun bir savaşa hazırlanıyor'

İsyancılar, mülklerini korumak için hafif silahlarına ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. Siviller, askeri kontrol noktalarının konuşlandırılmasının hayatlarını bozacağını ve aranan kişileri arama sırasında Suriye güçlerinin evlerini ele geçirmesinden korktuklarını söylüyor.

“Geçen haftadan beri şehre yağmur gibi roketler yağıyor. Herhangi bir silah kaynağımız, yiyeceğimiz veya ilacımız yok ve yine de şiddetli savaşlar yapıyorduk, ”dedi bir isyancı güvenlik nedenleriyle anonimlik koşuluyla Al Jazeera'ya.

Yaşlıların ve yerel komitenin çabalarına güveniyoruz, ancak rejim güçlerinin ve İranlı milislerin uzun bir savaşa hazırlanıyormuş gibi siperler kazmaya ve şehir etrafındaki mevzilerini güçlendirmeye devam etmesini izliyoruz.

“Asıl sorunumuz İran yanlısı güçler. O bizim toprağımız ve evimizdir. Savaşçı, İran yanlısı güçlerin ya barışçıl ya da askeri çözümlerle dışarı çıkması gerektiğini söyledi.

'Deraa'da ölmeyi tercih ederim'

Yaklaşık 38.000 sivil Deraa'nın dış mahallelerine yer değiştirirken, 12.000 sivil de ülkeyi terk etmeyi reddediyor. Bazıları yeni anlaşmayla ilgili şüphelerini dile getirdi ve kuzeybatı Suriye'de Türk kontrolü altındaki isyancıların kalesine transferleri reddetti.

"Biz toprağın sahibiyiz. Kuzey Suriye'ye çıkmaktansa evimde Deraa'da ölmeyi tercih ederim, ”diyor kuşatma altındaki şehirdeki bir kadın, kimliğinin açıklanmamasını talep ederek El Cezire'ye.

Bu arada kaynaklar, hükümet güçlerinin Deraa eyaletinin batısına konuşlandığını ve çoğu çiftçinin düzinelerce tarım arazilerini yerinden ettiğini söyledi.

Kayyalı, "Sivillerin evlerinde kalma ve yerinden edilmeyi reddetme hakları vardır ve kendilerini etkileyebilecek tüm ihlallerden Suriye hükümeti sorumludur" dedi.

Editör: TE Bilisim