Bir grup bağımsız insan hakları uzmanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısındaki milyonlarca insanın Türkiye'den sınır ötesi teslimatlar yoluyla hayat kurtarıcı yardım almasını sağlayan BM Güvenlik Konseyi Kararı'nın uzatılması gerektiğini söyledi. 

10 Ocak'ta süresi dolacak olan 2642 sayılı Kararı yenilememenin vahim sonuçları konusunda uyarıda bulundular. 

Açıklamada , "Sınır ötesi çözüm yenilenmezse, Suriye'nin kuzeybatısındaki zaten çaresiz durumdaki insani durum , ülkedeki insanların hayatta kalabilmek için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduğu bir zamanda daha da kötüleşecek " denildi. 

Kadınlar ve kızlar etkilendi 

Karar, sekiz yıl boyunca, "kapsamındaki ve süresindeki mevcut kısıtlamalara rağmen" kuzeybatı Suriye'ye kritik yardım malzemelerinin ulaştırılmasına izin verdi. 

Uzmanlar, güvensizlik, sağlık tesislerine ulaşmadaki güçlükler ve hareket özgürlüğünü etkileyen güvenlik sorunlarının yanı sıra kadınları ve kız çocuklarını orantısız bir şekilde etkileyen  ataerkil normlar ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet gibi faktörler nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimin birçok Suriyeli için zorlayıcı olmaya devam ettiğini belirtti .

BM her ay sınır ötesi yardımla 2,7 milyon kişiye ulaşıyor. Kabaca yüzde 80'i, rutin ve acil cinsel sağlık ve üreme sağlığı ihtiyaçlarının karşılanmamasından kaynaklanan fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerinde ek yük ve risklerle karşı karşıya kalan kadın ve çocuklardır. 

Sürekli artan ihtiyaçlar 

“Kararın yenilenmesi , kuzeybatıdaki milyonlarca sivilin sürekli artan ihtiyaçlarına ve savunmasızlığına yanıt vermek için gereken asgari düzeyde . Orada ihtiyacı olan 4.1 milyon kişiye ulaşmak için sınır ötesi yardımdan daha  kıyaslanabilir bir alternatif yok ” dediler.

Uzmanlar, kararın yenilenmemesinin bölgeye hayat kurtaran insani ve tıbbi yardımın ulaştırılmasını büyük ölçüde kesintiye uğratacağı ve azaltacağı konusunda uyardı. 

"Sivil toplum ve diğer uluslararası ve ulusal kuruluşlar tarafından insani müdahale faaliyetlerini artırmak için sağlanan desteğe rağmen, halk arasında açlığın artması riskleri, hastaların uygun ve zamanında sağlık hizmeti alma konusundaki eksiklikleri konusundaki endişelerimizi dile getiriyoruz." dediler. 

Risk altındaki hayatlar 

Ayrıca, özellikle ergenler ve cinsel şiddet mağdurları için olmak üzere, tüm cinsel sağlık ve üreme sağlığı ürünlerine, bilgilerine ve hizmetlerine erişime öncelik verilmemesi, kadınlar ve kız çocukları için ek zorluklar yaratmıştır.  

“Bu, milyonlarca insanın barınak yardımını ve suya erişimini kaybetme riskiyle birleşiyor. BM sınır ötesi operasyonlarının sona erdirilmesinin yol açacağı mahrumiyetlerin önlenebilir ölümlerle sonuçlanmasından derin endişe duyuyoruz.” 

Açıklamayı yapan 15 uzman Cenevre'deki  BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atandı.

Herhangi bir hükümet veya kuruluştan bağımsızdırlar, gönüllülük esasına göre çalışırlar ve bireysel kapasitelerinde faaliyet gösterirler. 

BM personeli değiller ve çalışmaları için maaş almıyorlar. 

Editör: Güven BOĞA