Sakinleri hâlâ İsa'nın dilini konuşan eski Suriye köyü Maalula'da, gönüllüler, yıllarca savaştan sonra Hıristiyan hacıların dönüşüne hazırlanmak için taşları tırmıklıyor ve duvar yazılarını fırçalıyor.

Şam'ın kuzeyindeki dağlarda yükselen kayalıkların arasında yer alan Maalula, dünyanın en eski Hıristiyan yerleşim yerlerinden biridir.

Suriye savaşından önce, eski ABD başkanı Jimmy Carter ve son Venezüella lideri Hugo Chavez de dahil olmak üzere, kiliselerini ve manastırlarını ziyaret etmek ve sakinlerinin Aramice konuştuğunu duymak için yılda binlerce ziyaretçi çekiyordu.

Ancak 2011'den itibaren, yıkıcı çatışma, hacıları kireçtaşı kayalıkları arasındaki dar geçitten sonra Aramice'de "giriş" anlamına gelen köyden büyük ölçüde uzak tuttu.

Efsaneye göre, birinci yüzyılda genç bir kadın olan Aziz Takla, bir paganla görücü usulüyle yapılan evlilikten kaçarak Hristiyan bir hayat sürmek için evinden kaçmıştır.

Romalı askerler sıcak takipteyken, dağlarda bir çıkmaza girdi, ancak dua ettiğinde kaya yüzünde bir mağaraya açılan bir geçit açıldı.#fotoğraf1

Hayatının geri kalanını orada geçirdi, hastaları bugünün Saint Taqla Rum Ortodoks manastırının bulunduğu yerin yakınındaki kutsal bir kaynaktan suyla tedavi etti.

Kanyonun eteğindeki dar geçitte, erkekler yaz sıcağında, 15 Ağustos'taki Assumption için siteyi ziyaretçilere zamanında hazırlamak için çalışıyorlar.

Gönüllüler yoldan düşmüş bir kayayı kaldırdılar, ardından yeni bir taş yolun yolunu açmak için kireçtaşı enkazını bir el arabasına küreklediler.#foto2

29 yaşındaki Yahya, çatışma sırasında kalan grafitilerden kurtulmak için kayaya ıslak bir bez bastırdı.

"Eskisinden daha da güzelleştireceğiz," dedi alnından terler akarken.

Yakınlarda, Saint Taqla manastırına giden 500 metrelik dolambaçlı kanyonun yanında, her ikisi de kırmızı boyayla Arapça "mesaj" kelimesi ve bir kalp hala görülebiliyordu.

- Sakinleri geri dönmek için yavaş -

El Kaide ile bağlantılı isyancılar ve cihatçılar 2013 sonbaharında Maalula'yı ele geçirerek Hristiyan sakinlerinin çoğunu kaçmaya zorladı.

Suriye'nin o zamanki El Kaide üyesi, Saint Taqla manastırından 13 rahibeyi kaçırdı. Mart 2014'te Şam yetkilileriyle yapılan bir mahkum takasıyla serbest bırakıldılar.

Rejim güçleri ertesi ay Maalula'yı geri aldı.

Ancak yıllar sonra, kasabanın çoğunluğu Rum Katolik olan 6.000 kişinin çoğu henüz geri dönmedi ve şehir dışından gelen ziyaretçiler de var.

Köyün belediye başkanı İbrahim el-Shaer, kanyonun bir zamanlar önemli bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.

Ancak çatışma sırasında, "elemanların insafına bırakıldı, savaş kalıntılarıyla dolu ve duvarları grafiti ile tahrif edildi" dedi.

Şam vilayetinin vali yardımcısı Yussef İbrahim, Maalula'da büyüdü.

Diplomatların ve yabancı devlet adamlarının antik köye hayranlıkla bakmak için geldikleri günleri hatırladı.

"İnsanlar eskiden Maalula mağarasına dua etmek ve şifa aramak için gelirdi" dedi.

"Hepsinin döndüğünü gördüğümde çok daha mutlu olacağım."

Editör: TE Bilisim