• Esad saldırıya geçti, Deraa bölgesinde çatışmalar büyüyor
  • Eski isyancılar, saldırıyı sona erdirmek için hafif silahları teslim etmeyi reddediyor
  • Ürdün ve İsrail, İran'ın sınıra yakın varlığı konusunda endişeli

AMMAN - Bölge sakinleri, ordu ve muhalefet kaynaklarına göre, İran yanlısı milislerin desteklediği Suriyeli seçkin güçler, Salı günü Ürdün ve İsrail sınırındaki güneybatıdaki bir isyancı yerleşim bölgesine yönelik bir saldırıyı hızlandırdı.

Çatışmalar bu hafta başlarında, Deraa eyaletini çevreleyen Deraa eyaletinin devlet otoritesine meydan okuyan çekirdeği olan Deraa el-Balaad'a karşı topyekün bir saldırıyı önlemeyi amaçlayan bir Rus barış planının çöküşünden sonra tırmandı. Esad'ın güçleri 2018'de.

Tanıklar ve askeri kaynaklar, Suriye ordusunun İran tarafından finanse edilen yerel milisler tarafından desteklenen İran yanlısı Dördüncü Tümen tarafından Deraa al-Balaad'a düzinelerce doğaçlama füze ateşlendiğini söyledi.

Rus generallerin, Rus askeri polisinin yerleşim bölgesini devriye gezmesine dahil etme ve ilk kez kalede bir Suriye ordusu güvenlik varlığına izin verme yönündeki isyancı taleplerinin bir kısmını karşılayan yeni bir plan önermesinin ardından savaşın durdurulduğu duyuruldu.

İsyancılar, planı kabul ettiklerini söylerken ordu, Suriye ve Rus bayraklarının muhalefet kalesine çekilmesine izin veren ancak Moskova'ya İran destekli ordu birliklerinin cezasız kalmayacağına dair garanti veren anlaşmaya Çarşamba gününe kadar yanıt vereceğini söyledi.

Ordu kaynakları, son iki aydır kentsel isyancı yerleşim bölgesini kuşatan ve Pazartesi günü takviye kuvvet getiren İran destekli birliklerin anlaşma kapsamında geri çekileceğini söyledi.

Deraa el-Balaad, on yıl önce patlak veren - demokrasi yanlısı Arap Baharı ayaklanmalarının bir parçası olan - otokratik Esad aile yönetimine karşı barışçıl protestoların, güvenlik güçlerinin ölümcül baskılarına yanıt olarak yayılmadan ve yıkıcı bir iç savaşa dönüşmeden önce doğduğu yerdi.

Muhalif kaynaklar ve bölge sakinleri, son ordu harekâtının, son 24 saat içinde Dael, Jasem ve Deraa eyaletindeki diğer kasabalardaki ordu kontrol noktalarına ve karakollarına isyancı grupların kalıntıları tarafından yapılan bir dizi saldırının ortasında gerçekleştiğini söyledi.

Batılı bir istihbarat kaynağı, çapraz ateş altında kalan şehirlerdeki binlerce ailenin Ürdün ordusunun olası yeni bir mülteci dalgası için tetikte olduğu Ürdün sınırına yakın daha güvenli bölgelere kaçtığını söyledi.

Suriye ordusu, Sanameen ve Nawa kasabalarında askerlere yönelik pusuda en az dört askerin öldürüldüğünü ve isyancıların bombardımanının yerleşim bölgelerinde çok sayıda can kaybına yol açtığını söyledi.

Rus hava kuvvetleri ve İranlı milisler tarafından desteklenen hükümet güçleri 2018'de Deraa eyaletini geri aldı ve Moskova o sırada İsrail ve ABD'ye İran destekli milislerin sınır bölgesine girmesini engelleyeceğine dair güvence verdi.

Bu anlaşma, Batı destekli binlerce isyancıyı ağır silahları teslim etmeye zorladı, ancak Esad güçlerinin yönetimi muhalefetin elinde kalan Deraa al Balaad'a girmesini engelledi.

Yerel yetkililere ve bölge sakinlerine göre Esad yanlısı güçler, Deraa al-Balaad'a gıda, tıbbi ve yakıt tedarikini engelledi ancak sivillerin çıkması için bir koridor açtı.

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, Esad'ın Deraa'daki askeri harekatıyla ilgili endişelerini dile getirdiler ve bunun Rusya'nın istikrarı koruma ve İsrail'e düşman olan İran destekli milisleri dizginleme sözüne meydan okuduğunu söylediler.Amman'da Suleiman Al-Khalidi'nin Raporlama Düzenlemesi Mark Heinrich ve Matthew Lewis

Editör: TE Bilisim