Mark Lowcock Çarşamba günü Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, Suriye'deki koronavirüs salgınının boyutunun laboratuvar testleri artırılıncaya kadar kavranmasının mümkün olmayacağını söyledi . 

"Yeni teyit edilen vakaların neredeyse yüzde 90'ının bilinen bir kaynağa kadar izlenemediği için toplumda bulaşmanın yaygın olduğunu biliyoruz" diyerek, sağlık çalışanları arasında COVID-19 enfeksiyon oranlarının da arttığını sözlerine ekledi . 

Yok olan sağlık sistemi

Konsey'e Suriye'deki insani krizle ilgili aylık güncellemesini sunarak, sağlık çalışanı ve tıbbi malzeme eksikliğinin geçici kapatmalarla birlikte Suriye'nin yok olan sağlık sistemi üzerinde daha fazla baskı oluşturduğunu söyledi. 

İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ( OCHA ) tarafından yapılan bir analize atıfta bulunarak , düşük gelirli ülkelerde salgının neden olduğu sağlık hizmeti kesintilerinin, COVID-19'un kendisinden kaynaklanan önlenebilir hastalıklardan daha fazla ölümü tetikleyebileceğini söyledi. 

Ekonomik kriz 

Bay Lowcock ayrıca, işletmelerin yüzde 45'inin geçici olarak kapandığını, yüzde 25'inin düşük seviyelerde çalıştığını ve yüzde 15'inin kalıcı olarak kapandığını gösteren son verilere atıfta bulunarak, salgının Suriye'deki ekonomik etkisinin altını çizdi. 

Hanelerin yüzde 45'inin gelirleri için günlük iş gücüne bağlı olduğu kuzeybatı Suriye'de, hanelerin yüzde 70'inden fazlası gelirlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini bildirdi - Ocak ayından bu yana yüzde 10'luk bir artış. 

Konsey üyeleri arasında derin uçurumların yaşandığı insani erişim sorunu üzerine, Birleşmiş Milletlerin, hayatta kalmak için yardım sevkiyatlarına muhtaç milyonlarca insanın ihtiyaçlarını karşılamak için sınır ötesi operasyonlarını kuzeybatıya doğru ayarladığını söyledi. 

Yardım için tek geçiş 

Halep'e gidenler de dahil olmak üzere tüm BM insani yardım konvoyları, Konsey'den sonra 2533 (2020) sayılı kararla Türkiye'den Bab al-Hawa üzerinden Suriye'ye seyahat ediyor ve kuzeydoğuya daha doğrudan erişim sağlayan ikinci bir geçiş noktasını kapattı. 

Bay Lowcock, Temmuz ayında Kuzeydoğu Suriye'ye ulaşan son Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) kara yoluyla yapılan tıbbi malzeme dağıtımının halen devam ettiğini söyledi . Şimdiye kadar alıcılar arasında, daha önce sınır ötesi mekanizma yoluyla tedarik edilen 12 hastane de dahil olmak üzere 17 hastane bulunuyor. 

Suriye içindeki "çapraz hat" insani yardım teslimatlarında, tüm tarafları, Halep'i de içine alan kuzeybatıya yardımın genişletilmesi için ayrıntıları ortaya çıkarma çabalarını ikiye katlamaya çağırdı. 

Editör: TE Bilisim