Bir gözlemci, IŞİD'in cihatçıların barındığı bir hapishaneye düzenlediği ve 70'ten fazla kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarının ardından Suriye'de İslam Devleti grubu ile Kürt güçleri arasındaki çatışmanın Cumartesi günü üçüncü gününde şiddetlendiğini söyledi.

Kuzeydeki Haseke kentindeki Ghwayran hapishanesine yapılan saldırı, yaklaşık üç yıl önce "hilafetinin" Suriye'de yenildiğini ilan etmesinden bu yana IŞİD'in en önemli saldırılarından biri.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi başkanı Rami Abdel Rahman, şiddet olaylarında "Kürt güvenlik güçlerinin en az 28 üyesi, beş sivil ve 45 IŞİD üyesi öldürüldü" dedi.

Gözlemevi, IŞİD'in Perşembe gecesi, bazı liderleri de dahil olmak üzere cihatçı grubun yaklaşık 3.500 şüpheli üyesinin bulunduğu hapishaneye saldırı düzenlediğini söyledi.

Bilgi için savaşın parçaladığı Suriye içindeki kaynaklara dayanan İngiltere merkezli monitör, cihatçıların gözaltı merkezinde "buldukları silahları ele geçirdiğini" söyledi.

Gözlemevi, yüzlerce cihatçı mahkumun o zamandan beri geri alındığını ancak düzinelercesinin hala serbest olduğuna inanıldığını söyledi.

Hapishane, uluslararası koalisyonun desteğiyle Kürt güçleri tarafından kuşatıldı.

Kürtlerin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) sözcüsü Farhad Shami, "Cezaevinin kuzey tarafında çatışmalar yaşanıyor" diyerek durumu "olağanüstü" olarak nitelendirdi.

Cihatçı grup, Amaq haber ajansı tarafından Cuma günü yayınlanan bir açıklamada, hapishaneye yapılan saldırının "mahkumları serbest bırakmayı" amaçladığını söyledi.

'Şişman hedef'

IŞİD, bir zamanlar genişleyen proto-devletinin geri kalanı Mart 2019'da istila edildiğinden bu yana Suriye'deki Kürt ve hükümet hedeflerine yönelik düzenli saldırılar gerçekleştirdi.

Gerilla saldırılarının çoğu uzak bölgelerdeki askeri hedeflere ve petrol tesislerine yönelikti, ancak Haseke hapishanesinden kaçış, grubun yeniden dirilişinde yeni bir aşamaya işaret edebilir.

Hapishaneden firarın, komşu Irak'taki bir askeri üsse düzenlenen saldırıyla aynı zamana denk gelen merkezi olarak koordine edilen bir operasyonun mu yoksa yerel bir IŞİD hücresinin eyleminin mi parçası olduğu Cuma günü hemen belli değildi.

Washington'daki Newlines Enstitüsü'nden Analist Nicholas Heras, cihatçı grubun hapishaneyi sayılarını artırmak için hedef aldığını söyledi.

AFP'ye verdiği demeçte, İslam Devleti grubu "yetiştirdiği terörist ve suç şebekesi olmanın ötesine geçmek istiyor ve bunu yapmak için daha fazla savaşçıya ihtiyacı var" dedi.

IŞİD'in başka bir kısaltmasını kullanarak, "Hapishane tatilleri, IŞİD'in silah gücünü yeniden kazanması için en iyi fırsatı temsil ediyor ve Ghwayran hapishanesi, IŞİD için iyi bir şişman hedef, çünkü aşırı kalabalık" dedi.

New York merkezli Soufan Center düşünce kuruluşunun araştırma direktörü Colin Clarke, saldırının tekrarlanma ihtimalinin çok gerçek olduğunu söyledi.

SDG'nin bu tehditle başa çıkmak için kapsamlı bir stratejiye ihtiyacı var" dedi.

Kürt yetkililer, yıllarca süren operasyonlarda yakalanan binlerce İD savaşçısını bırakın yargılamayı, tutacak kapasiteye sahip olmadıkları konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyorlar.

Kürt yetkililere göre, şu anda 12.000'den fazla IŞİD zanlısının tutulduğu bir dizi Kürt hapishanesinde 50'den fazla millet temsil ediliyor.

Suriye'deki savaş 2011'de patlak verdi ve o zamandan beri yarım milyona yakın insanı öldürdü ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana çatışma kaynaklı en büyük yerinden edilmeyi teşvik etti.

Editör: TE Bilisim