Perşembe günü BM tarafından atanan bağımsız bir insan hakları uzmanı, Devletleri Suriye'ye karşı tek taraflı yaptırımları kaldırmaya çağırdı ve Suriye'de 2011'de başlayan acımasız savaştan bu yana sıradan vatandaşların maruz kaldığı yıkım ve travmayı sürdürdükleri ve şiddetlendirdikleri konusunda uyardı. 

Alena Douhan, "Suriye'ye uygulanan tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin insan hakları ve insani etkisinin yaygınlığı ve halkı onurlu bir yaşamı yeniden inşa etmek için mücadele eden bir ülkenin toplam ekonomik ve finansal izolasyonu beni şaşırttı" dedi.  Tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin insan haklarından yararlanma üzerindeki olumsuz etkisi hakkında raportör .

Sakatlayıcı yaptırımlar

12 günlük ülkeye yaptığı ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, yaptırımların hayatın her alanında yarattığı felaket etkileri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Şu anda Suriye nüfusunun yüzde 90'ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor, gıda, su, elektrik, barınak, yemek pişirme ve ısıtma yakıtı, ulaşım ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişimlerine işaret ediyor.

Ayrıca, artan ekonomik sıkıntı, ülkede büyük bir beyin göçünü tetiklemekle tehdit ediyor.

“Hayati altyapının yarısından fazlası ya tamamen yok edilmiş ya da ciddi şekilde hasar görmüşken, petrol, gaz, elektrik, ticaret, inşaat ve mühendislik dahil olmak üzere kilit ekonomik sektörlere tek taraflı yaptırımların uygulanması, milli geliri azalttı ve ekonomik toparlanmaya yönelik çabaları baltaladı. yeniden yapılanma”, dedi Bayan Douhan.

İnsan hakları ihlali

Aynı zamanda, banka ödemelerinin bloke edilmesi ve yabancı üreticilerin teslimatlarının reddedilmesi, yaptırımların neden olduğu sınırlı döviz rezervleriyle birleştiğinde, özellikle kronik ve nadir hastalıkları tedavi etmek için ilaç ve özel tıbbi ekipmanda ciddi kıtlıklara neden oldu. 

Ekipman ve yedek parçaların bulunmaması nedeniyle, Bayan Douhan, içme ve sulama için su dağıtım şebekelerinin rehabilitasyonu ve geliştirilmesinin durduğu ve bunun halk sağlığı ve gıda güvenliği üzerinde ciddi etkileri olduğu konusunda uyardı.

12 milyon Suriyeli gıda güvensizliği ile boğuşurken, mevcut dramatik ve hala kötüleşen insani durumda, insan haklarına ciddi şekilde zarar veren ve erken iyileşme, yeniden inşa ve yeniden yapılanma çabalarını engelleyen tüm tek taraflı yaptırımların derhal kaldırılmasını talep ediyorum” dedi.

“Tek taraflı yaptırımların iyi amaçlarına atıfta bulunulmaması, temel insan haklarının ihlalini haklı çıkarmaz. Uluslararası toplumun Suriye halkına dayanışma ve yardım yükümlülüğü vardır” dedi.

Diğer yansımalar

Özel Raportör ayrıca yaptırımların bilim, sanat, spor, ulusal kültürel miras ve eserlerin korunması alanlarında uluslararası işbirliği üzerindeki olumsuz etkilerinin altını çizdi.

Ayrıca, yeni teknolojilere erişim, çevrimiçi bilgi platformları, suçla mücadele kapasitesi ve bölge genelinde güvenlik üzerindeki zararlı etkilerinin yanı sıra Suriye finans kurumlarının ve diğer kuruluşların donmuş yabancı varlıkları konusuna dikkat çekti.

BM'den yapılan açıklamada, "Uluslararası toplumu ve özellikle yaptırım uygulayan Devletleri, yaptırımların  yıkıcı etkilerine kulak vermeye ve  uluslararası insan hakları hukukuna uygun olarak işletmeler ve bankaların aşırı uyumunu ele almak için hızlı ve somut adımlar atmaya çağırıyorum" dedi. uzman.

Defalarca dile getirdiğini duyduğu bir görüşü aktararak, “Çok acı gördüm ama şimdi umudun öldüğünü görüyorum” dedi.

Geniş kapsamlı ziyaret

BM uzmanı ziyareti sırasında devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, insani aktörler, işletmeler, inanç temelli kuruluşlar ve diplomatik camiadan temsilcilerle bir araya geldi.

Başkent Şam'a ek olarak, Humus şehrini, kırsal Humus'u ve kırsal Şam'ı ziyaret etti.

Bayan Douhan, önümüzdeki Eylül ayında İnsan Hakları Konseyi'ne bir rapor sunacak .

Özel Raportörler, Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi tarafından   belirli bir insan hakları temasını veya bir ülkenin durumunu incelemek ve rapor etmek üzere atanır. Pozisyonlar fahridir ve uzmanlara çalışmaları için ödeme yapılmaz.

Editör: Güven BOĞA