BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Salı günü yaptığı açıklamada, kuzeybatı Suriye'deki şiddetli yağmur ve sellerin on binlerce ülke içinde yerinden edilmiş kişinin durumunu daha da kötüleştirdiğini ve kış ortasında çadırlarını, yiyeceklerini ve eşyalarını tahrip ettiğini söyledi. 

Ofis, bir insani yardım bülteninde yaptığı açıklamada, İdlib ve Halep'teki en az 196 ÜİYOK bölgesinin 14 ve 20 Ocak tarihleri ​​arasında şiddetli yağışlarla kamplara giden birçok yolla birlikte hasar gördüğü bildirildi. 

En az 67 bin 600'ün etkilendiği ve 3760'tan fazla çadırın yıkıldığı ve 7,720'den fazlasının hasar gördüğü bildirildi. 

OCHA , "Binlerce insan geçici olarak yeniden yerleştirildi, birçoğu hemen ve uzun vadede barınak, yiyecek ve gıda dışı ürün desteğine ihtiyaç duyuyor " dedi. 

"Yağmur ve düşük sıcaklıklar, yakıt ve ısıtma, kışlık giysiler, battaniyeler, yiyecek, geçim kaynakları ve su, temizlik ve hijyen için devam eden ihtiyacı vurguluyor", diye ekledi. 

Yangın çıkma riski 

OCHA, yeterli “kışlama” olmadan - sert koşullara dayanmak ve yolcuları sıcak tutmak için barınaklar ve kamplar hazırlamak - ihtiyacı olan insanlar, ısı için güvenli olmayan malzemeleri yakmak, yangın salgınları ve zehirli duman riskini artırmak gibi olumsuz başa çıkma mekanizmalarına başvurabilirler.

Kaza sonucu yangın çıkma olasılığının, kıtlık ve yüksek yakıt fiyatlarının yanı sıra kuzeybatı Suriye'deki genel ekonomik bozulmanın bir sonucu olarak güvenli yakıtlara erişimdeki zorluklarla arttığını da sözlerine ekledi.

Geçen ay, 28 haneyi etkileyen, 28 çadırı yıkan, bir ölüm ve yedi yaralanma ile sonuçlanan 17 yangın vakası bildirildi. 

Devam eden düşmanlıklar 

Bu arada, bölgede devam eden çatışmalar, özellikle M4 ve M5 otoyollarının yakınında, başkent Şam'ı Halep şehri ve kuzey Suriye'nin büyük bir bölümünü birbirine bağlayan iki ana arter yakınında sivillere zarar vermeye devam ediyor. 

Topçu bombardımanı veya el yapımı patlayıcı cihazlar (IED'ler) veya patlamamış yönetmelikler (UXO'lar) nedeniyle çocuklar da dahil olmak üzere bir dizi sivil kayıp rapor edilmiştir. OCHA, yerleşim alanlarında veya yerel pazarlarda meydana gelen bazı olayların siviller için riski artırdığını söyledi. 

Editör: TE Bilisim