Kuzey Suriye'deki iklim değişikliğinin neden olduğu su kıtlığı, ekonomik istikrarsızlık, çatışma ve pandeminin neden olduğu mevcut güvenlik açıklarını şiddetlendiriyor.

81 yıllık yaşamının 71'i boyunca Ebu Muhammed Şeyh Hüseyin, Suriye'nin kuzeydoğusundaki arazide çiftçilik yapıyor. Bu son iki yılda, yaşayan hafızasındaki en düşük su seviyelerinden bazılarını gördüğünü söyledi.

“Önceden nehirden uzakta yaşayan herkes yeraltı suyu arardı ve onlar da su bulurdu. Ama şimdi ne kadar derine inerlerse kazsınlar su kaynağı bulamıyorlar.”

Yeraltı suyu kaynaklarına erişimini kaybeden Şeyh Hüseyin, kendisinin ve bölgedeki diğerlerinin artık yalnızca evinin yakınındaki Fırat nehrine bağımlı olduğunu açıkladı.

Bununla birlikte, Dünya Gıda Programı tarafından hazırlanan bir rapora göre, nehir bu yıl da “kritik düzeyde düşük” seviyelere düşüyor.

Beş milyondan fazla insan su kaynakları ve geçim kaynakları için Suriye'nin en uzun nehrine bağımlıdır ve nehir üzerindeki hidroelektrik barajların ürettiği elektrik yaklaşık üç milyon insanı besler.

Şeyh Hüseyin, barajlardaki düşük su seviyeleri nedeniyle şu anda kendisi ve ailesinin günde sadece iki saat elektrik alabildiğini belirtti.

Yükselen sıcaklıklar ve azalan yağış seviyeleri, Fırat'taki su seviyelerinin düşmesine neden oldu.

Yerel olarak su seviyelerini etkilediği düşünülen bir başka faktör de, Dicle ve Fırat nehirleri üzerinde 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali inşa etmek için on yıllardır süren bir geliştirme projesinin parçası olan Türkiye'nin akış yukarısında çok sayıda baraj projesidir.

'Acıların başka bir katmanı'

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Mercy Corps için çalışan ve güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir proje yöneticisine göre, Fırat üzerindeki iki ana barajdan biri olan Tishrin barajının "ölü seviyeye" ulaşmasına 47 santimetre kaldı.

Her gün su seviyesinin bir santimetre düştüğünü, yani barajın hizmet dışı kalmasına 47 gün kaldığını açıkladı.

“Barajı tekrar hizmete sokmanın maliyeti çok büyük olacak” dedi. “Türbinler tamamen durduğu için mevcut su tüm elektrik ekipmanını dolduracak. Ve çatışma nedeniyle … B Planı yok ve elektriği veya elektrikli ekipmanı korumak için suyu tünellerden boşaltacak dizel jeneratörler yok.”

Suriye'de bu yıl akaryakıt fiyatlarının neredeyse üç katına çıkmasıyla , suyun pompalanması da çok daha pahalı hale geldi. Mercy Corp'un proje yöneticisi, bunun “tarımsal operasyon maliyetinde bir artışa yol açtığını ve nihayetinde ekin ve ekmek gibi malların fiyatını [arttığını]” söyledi.

Su krizi nedeniyle birçok insanın artık “sulama kanallarındaki durgun suya bağımlı” olduğunu ve bunun “ishal ve bağırsak enfeksiyonu gibi suyla bulaşan hastalıkların yayılmasına yol açtığını” da sözlerine ekledi.

Hastalığın yanı sıra kanallardan su toplamanın da riskli olabileceğini ifade etti. “2021 yazında bu sulama kanallarında su almaya çalışırken boğulan yedi insan vakası vardı. Bu insanların hepsi kadın ve çocuk.”

10 yıllık çatışmadan sonra, proje yöneticisi su kıtlığının “bölgedeki insanların acılarına yeni bir katman” eklediğini açıkladı.

Bu, bölgedeki 13 kuruluştan gelen ve şiddetli su kriziyle mücadele için acil önlem alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunan bir raporun ardından geldi.

Glasgow'daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) Cuma günü sona ererken, proje yöneticisi uluslararası toplumun sürdürülebilir programlara daha fazla yatırım yapmasını ve iklim değişikliği, ekonomik istikrarsızlık ve çatışmanın bir kombinasyonunun neden olduğu acıyı hafifletmesini umduğunu söyledi. ve COVID-19 salgını.

Uygun olmayan su

Buna karşılık, ana su kaynağının Fırat nehri olduğu kuzeydoğu Suriye, kuzeybatı Suriye'nin ana su kaynakları yer kuyuları ve su kaynaklarıdır. Ülkenin kuzeybatısındaki isyancıların kontrolündeki bölge, Kürtlerin kontrolündeki kuzeydoğunun nispeten sakinliğine kıyasla, genellikle Rusya tarafından desteklenen saldırılara devam etti.

Çatışma sırasında Şam'dan İdlib eyaletine kaçan eski bir mühendisin yardımcısı olan Jamal al-Ali, Al Jazeera'ya bölgesindeki elektrik ve su kaynağının kesintili ve pahalı olduğunu söyledi. Altyapının bir kısmının Türk hükümeti tarafından sağlandığı, geri kalanının ise özel şirketler tarafından sağlandığı bildiriliyor.

“Suyu özel kuyulardan alıyoruz” dedi ve 20 litre maliyetinin 60 dolar olduğunu, bu miktarın birçokları için karşılanamayacağını ve Suriye lirasının önemli ölçüde değer kaybetmesiyle daha da kötüleştiğini açıkladı. “İçme suyu için marketlerden filtrelenmiş su alıyoruz.”

Ayrıca, şu anda sahip oldukları tek elektrik kaynağının evlerinin çatısına kurulu güneş panellerinden geldiğini de açıkladı, bu bölgede yaygın bir manzara.

Al-Ali, “Sadece LED ampullere güç sağlamak için pilli güneş enerjisi panellerimiz var” dedi. “Pilleri satın almak çok pahalı, bu yüzden bir buzdolabını veya TV'yi çalıştıracak kadar güçlü elektriğimiz yok.

“Çok şükür su veriliyor. Para varsa su var. Para yoksa su da yok” dedi.

Gelecek için korkunç sonuçlar

İdlib'deki içme suyu genel müdürlüğü başkanı Mühendis Jamal Diban, suyun bölgedeki yeraltı kuyularından ve kaynaklardan pompalandığını ve "bölgedeki çoğu şehirde" bulunduğunu söyledi.

Ancak bunun su kaynağını boşalttığını ve “çıkarılmasının yüksek bir maliyet gerektirdiğini” de sözlerine ekledi.

Diban, pompa istasyonlarının rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu ve Kamu İçme Suyu Kurumu'nun “insani kuruluşlara bu istasyonların rehabilitasyonu için yardım çağrısında bulunduğunu” sözlerine ekledi.

Suriye'nin kuzeybatısındaki bazı bölgelerde hava saldırıları devam ederken, çatışma altyapıyı etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. El-Ali, "Bombalama... arada bir oluyor" dedi.

Suriye'den entegre su kaynakları yönetiminde kıdemli bir araştırmacı olan ve şu anda İsveç'te ikamet eden Khaldoon A Mourad'a göre, “çatışma Suriye'nin bazı şehirlerindeki altyapının çoğuna zarar verdi ve bu da su kalitesini ve miktarını etkiledi”.

Murad, fon eksikliği ve istikrarsız güvenlik durumunun rehabilitasyon çabalarını engellediğini de sözlerine ekledi.

Sınıraşan su konularında bazı anlaşmalar mevcut olmakla birlikte, Mourad bölgedeki paydaşların ve karar vericilerin “su kıtlığına ilişkin olası bölgesel çözümler bulmak için işbirliği yapması” gerektiğini vurguladı.

Mercy Corps'un proje yöneticisi, “Fırat'ta su seviyesi artmazsa, kuzeydoğu Suriye'de elektrik ve altyapı konusunda büyük bir kriz yaşayacağız” dedi.

Suriye'de suyun geleceği için umut olup olmadığı sorulduğunda, el-Ali başını salladı. "Çözüm olduğunu düşünmüyorum. Bu imkansız."

Editör: TE Bilisim