Sakinler, BAE'de şüpheli bir Husi saldırısının üç kişiyi öldürmesinden bir gün sonra Yemen başkentinde yaklaşık 14 kişinin öldüğünü söylüyor.

Suudi liderliğindeki koalisyon, Husi isyancı grubunun Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) ölümcül bir saldırı başlatmasından bir gün sonra Yemen'in başkenti Sanaa'da hava saldırıları düzenledi ve sakinlere göre 12'den fazla kişiyi öldürdü .

Suudi Arabistan ve BAE , 2014 sonlarında Husi isyancıların başkenti ve kuzey Yemen'in bazı bölgelerini ele geçirmesinden sonra kaçan Devlet Başkanı Abd-Rabbu Mansour Hadi'nin hükümetini eski haline getirmek için 2015 yılında Yemen savaşına müdahale etti .

BAE, 2019'da ülkedeki askeri varlığını büyük ölçüde azalttı, ancak silahlandırdığı ve eğittiği Yemen kuvvetleri üzerinde hüküm sürmeye devam ediyor.

Suudi devlet medyasına göre, Salı günü erken saatlerde koalisyon, Sanaa'daki İran bağlantılı Husi grubuna ait kalelere ve kamplara hava saldırılarına başladığını söyledi.

Reuters'in bildirdiğine göre, ilk tahminlere göre yaklaşık 14 kişiyi öldüren saldırı eski bir askeri yetkilinin evini vurdu.

Bir tıbbi kaynak ve bölge sakinleri Reuters'e verdiği demeçte, onu, karısını, 25 yaşındaki oğlunu, diğer aile üyelerini ve kimliği belirsiz bazı kişileri öldürdü.

'Cevap verme hakkı'

Ancak Pazartesi günkü saldırıyı üstlenen Husi grubu, yaklaşık 20 kişinin öldüğünü söyledi. Husilerin dışişleri bakan yardımcısı Twitter'da yaptığı açıklamada, şehrin etrafındaki koalisyon saldırılarının toplam yaklaşık 20 kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Husilerin yönettiği Al Masirah TV, saldırıların evlere zarar verdiğini, en az bir düzine insanı öldürdüğünü ve yaklaşık bir düzine daha yaralandığını söyledi.

BAE, "terörist saldırılara ve cezai tırmanışa" yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu söyledi. BAE petrol devi ADNOC için çalışan iki Hintli ve bir Pakistanlı, Abu Dabi havaalanı yakınında yangın çıkaran Husi saldırısında öldü.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Saree Pazartesi günü yaptığı açıklamada, grubun hem balistik füzeler hem de insansız hava araçları kullanarak “önemli ve hassas Emirlik bölgelerine ve tesislerine” karşı “başarılı bir askeri operasyon yürüttüğünü” söyledi.

Ayrıca sivilleri ve yabancı firmaları "kendi güvenlikleri" için BAE'deki "hayati tesislerden uzak durmaya" çağırdı.

Husi saldırısı, Yemen kıyılarında BAE bayraklı bir gemiye el koymalarından iki hafta sonra gerçekleşti. BAE, şu anda 11 mürettebatı rehin alınan Rwabee'nin "sivil bir kargo gemisi" olduğunu söyledi, ancak Husiler geminin silah taşıdığını iddia etti.

BAE, yakın zamanda Yemen'in enerji üreten Shabwa ve Marib bölgelerinde Husilere karşı savaşa katılan Yemen kuvvetlerini silahlandırdı ve eğitti.

Yemen'in yıllarca süren çatışması, Birleşmiş Milletler'in dünyanın en kötü insani krizi olarak adlandırdığı, on binlerce insanı öldüren ve birçoğunu kıtlığın eşiğine getiren şeye neden oldu.

Editör: TE Bilisim