Saldırı, Suudi Arabistan'ın güneyindeki bir havaalanına insansız hava aracıyla yapılan saldırının sekiz kişinin yaralanmasına neden olmasından günler sonra gerçekleşti.

Savunma yetkilileri, Suudi Arabistan'ın komşu Yemen'den petrol zengini Doğu eyaletinin yanı sıra güneydeki Necran ve Jazan şehirlerini hedef alan üç balistik füzeyi durdurduğunu iddia etti.

Savunma bakanlığına göre, Dammam kentine dağılan füzelerden birinden çıkan şarapnel, iki Suudi çocuğun yaralanmasına ve 14 evin hasar görmesine neden oldu.

Yemen'deki Suudi liderliğindeki koalisyon, Husi isyancılara karşı Cumartesi günü AFP'ye, balistik füze saldırılarını "bubi tuzağına sahip üç insansız hava aracıyla birlikte" engellediğini söyledi. Husilerin yönettiği medyada hemen bir sorumluluk iddiası yoktu.

Sözcü Tuğgeneral Turki Al-Malki yaptığı açıklamada, "Suudi hava savunması, İran destekli Husi milisleri tarafından başlatılan üç balistik füze ve üç bomba yüklü insansız hava aracını durdurdu ve imha etti" dedi ve Husilerin "acımasız, sorumsuz davranışı" olarak nitelendirdi. Yemen'deki isyancılar

Devlete ait El-Ekhbariya televizyonu da, koalisyonun sivilleri korumak için "katı önlemler" alacağını söyleyerek dinlemeyi bildirdi.

Saldırı, bir insansız hava aracının güneydeki Abha uluslararası havaalanına çarpmasından dört gün sonra gerçekleşti, sekiz kişiyi yaraladı ve bir sivil uçağa zarar verdi.

Ayrıca, BM'nin yeni Yemen elçisi Hans Grundberg'in Pazar günü resmi olarak göreve başlamasından birkaç saat önce geldi.

Suudi Arabistan'a düzenli olarak insansız hava araçları ve füzeler fırlatan Yemen'deki Husiler, geçmişte Suudi petrol tesislerine yapılan birkaç saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

Doğu Suudi Arabistan, büyük petrol altyapısına ev sahipliği yapıyor. Bir Eylül 2019 yılında bir önceki saldırı geçici krallığın petrol üretiminin yarısını durdurdu.

Suudi Arabistan, Husilerin Sanaa'yı ele geçirmesinden kısa bir süre sonra, 2015 yılında uluslararası kabul görmüş hükümet adına Yemen savaşına müdahale etti.

İran müttefiki isyancılar, sınır ötesi saldırılarda defalarca krallığı hedef aldı.

Ağustos ayında isyancılar, insansız hava araçları ve füzeler kullanarak bu operasyonları tırmandırdı.

Yemen'in ezici çatışması on binlerce can aldı ve milyonlarca insanı yerinden etti, bu da Birleşmiş Milletler'in dünyanın en kötü insani krizi olarak adlandırdığı şeye yol açtı.

BM savaşın sona ermesi için bastırırken, Husiler herhangi bir ateşkes veya müzakereden önce 2016'dan beri Suudi ablukası altında kapalı olan Sanaa havaalanının yeniden açılmasını talep etti.

Editör: TE Bilisim