Başbakan, polis görev gücü kuralları çiğneyen herkesi takip ederken koronavirüs önlemlerine karşı yürüyen 'bencil' protestocuları kınadı.

Sidney'de sokağa çıkma yasağı karşıtı protestocuların bir komiser yardımcısının "şiddet içeren, pis, riskli davranış" olarak adlandırdığı şekilde polisle çatışıp yürümesi sonrasında yüzlerce para cezası verildi ve düzinelerce kişi suçlandı .

Avustralya başbakanı Scott Morrison, Pazar günü, binlerce kişinin protesto etmek için bölgenin koronavirüs önlemlerini ihlal ettiği önceki günkü protestoların “bencil ve kendi kendini yenilgiye uğrattığını” söyledi ve ekledi: “Hiçbir amaca ulaşmıyor. Kilitlemeyi daha erken bitirmeyecek.”

New South Wales başbakanı Gladys Berejiklian, sahnelerden "tamamen iğrendiğini" söyledi ve "İnsanların hemşehrilerini bu kadar umursamaması kalbimi kırdı" dedi.

Dedektifler, beşinci haftalarına giren evde kalma emirlerine karşı gelen herkesi tespit etmek ve cezalandırmak için şimdi sosyal medyayı ve CCTV ve polisin giydiği vücut kameralarından gelen görüntüleri tarıyor.

Polis Pazar günü yaptığı açıklamada, "büyük çoğunluğu" Cumartesi günkü protestodan gelen son 24 saat içinde 510 para cezası verdiğini söyledi. En az 57 kişi, ikisi bir polis atına çarptığı iddiasıyla da dahil olmak üzere, huzursuzlukla suçlandı .

Eyaletin polis bakanı David Elliott, Cumartesi günkü rahatsızlıklardan çok sertti ve “Sidney'in moronlardan bağışıklığı yok” dedi.

Victorialı yetkililer, eyalet başkenti Melbourne'deki benzer protestoları eleştirdi. Eyaletin Covid-19 test komutanı Jeroen Weimar, Victoria başbakanı Daniel Andrews ile "bencilliğe karşı aşı olamayacağınız" konusunda uyarırken, strese girenleri "kendine düşkün bir öfke nöbeti yaşayan küçük bir azınlık" olarak nitelendirdi.

Sidney bölgesi, geçen ay Bondi'de başlayan ve yavaş bir aşı sunumu ve aile grupları arasında evde kalma emirlerinin sürekli ihlali arasında başlayan Delta varyantının bir salgınını kontrol altına almak için mücadele ediyor. Bir Guardian Avustralya analizi, geri çekilmenin aylar alabileceğini buldu.

Avustralya'nın 25 milyon insanının yaklaşık yarısı, çeşitli şehir ve eyaletlerde karantina altında ve federal hükümette Şubat ayında başladığından bu yana nüfusun %13'ünden daha azını tam olarak aşılayan bir aşı programı için öfke büyüyor.

Yeni Güney Galler Pazar günü başka bir 141 vaka ve önceden mevcut koşulları olmayan 30'larında bir kadın da dahil olmak üzere iki ölüm bildirdi . Berejiklian, “Bunun sadece yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünen varsa lütfen tekrar düşünün” dedi.

Sidney ve Melbourne'deki -aynı zamanda Adelaide ve Brisbane'deki- çirkin manzaralar, insanlar Covid-19 tedbirlerine ve aşıların alımını iyileştirmeyi amaçlayan hükümet kısıtlamalarına karşı söverken Avrupa'ya da yansıdı .

In France tahminen 160.000 Başkan Emmanuel uzatma işaretli sağlık geçişte karşı ülke çapında protestolara sokaklara döküldü sonra, polis, bazı protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su konuşlanmış ise aşısız insanlar için restoranlar ve kamusal alanlara büyük ölçüde bir kısaltma erişim olacak.

Göstericiler, "özgürlük, özgürlük" sloganları attı ve "Macron, tiran", "Big Pharma özgürlüğü zincirle" ya da "Utanç geçişine hayır" diyen pankartlar taşıdı.

130 bölgede 110.000'den fazla insanı çeken benzer protestolar geçen hafta sonu ülke genelinde gerçekleşti.

Milletvekilleri tarafından değerlendirilen mevzuat, bazı meslekler için aşıları zorunlu hale getirirken, tartışmalı sağlık geçişi Temmuz sonundan itibaren sosyal hayatı ciddi şekilde kısıtlayacak .

13 Temmuz'da açıklanan daha sert önlemlerin istenen etkiyi yarattığına dair işaretler vardı: 10 Temmuz'a göre sekiz yüzde puanı artışla nüfusun %48'i Cuma günü tam olarak aşılandı.

Elabe'nin 13 Temmuz'da BFMTV için yaptığı bir ankete göre, Fransız halkının dörtte üçünden fazlası Macron'un önlemlerini desteklerken, büyük ve sesli bir azınlık desteklemiyor. Macron, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ülkenin derinlere kök salmış aşı karşıtı birliğini yumuşatmalı. Son zamanlarda iki aşı merkezi fiziksel saldırıya uğradı.

In Italy, protestocular kapalı yemek ve eğlence için zorunlu “yeşil pass” karşı gösteri için Roma'da toplandı.

Bu arada, olay yerindeki bir Agence France-Presse gazetecisine göre , Yunanistan'ın Atina kentinde yaklaşık 5.000 kişi , "Çocuklarımıza dokunmayın" gibi sloganlar atan pankartlar taşıyarak gösteri yaptı .

Editör: TE Bilisim