Adana Kadın Platformu Adana Adliyesinde bir babanın iki küçük çocuğuna karşı işlediği cinsel istismar suçu nedeni ile yargılandığı dosyayı takip ettikten sonra basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına açıklamayı Av. Sevil Aracı Bek gerçekleştirdi.

Bek; "Yeni iddianameye göre adamın savunması alındı. Suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Savcı mütalaa verdi. Her iki çocuk yönünden de basit cinsel istismar ve müstehcenlik suçundan cezalandırma talep etti.

Savcı duruşmayı 1 Ekim tarihine erteledi. Sanık tutuklandı. Duruşma salonundan alınıp cezaevine gönderildi. Önümüzdeki celse karar duruşması olacak. Aylardır kadınlar olarak tutuklanmasını talep ediyor ve bekliyorduk. Tutuksuz yargılanması adalet duygumuzu yaralıyordu. Tutuklanması çok olumlu bir gelişme." dedi.

Sevil Aracı Bek; "Bugün Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan bir babanın iki küçük çocuğuna karşı işlediği cinsel istismar suçu nedeni ile yargılandığı dosyayı takip etmek üzere bir araya geldik."dedi

Bek; "İstismara uğrayan çocukların annesi, 6 yıldır evli olduğu ve sürekli şiddet gördüğü eşinden boşanmak üzere dava açmıştı. Boşanma davası sürerken Aile Mahkemesi çocukların velayetinin kime verileceği hususunda Sosyal İnceleme Raporu düzenlenmesini istedi. Sosyal hizmet uzmanının yaptığı görüşmede çocukların babaları tarafından istismar edildiği ortaya çıktı.

Dosyada daha önce taraflar arasında boşanma davası bulunması husumet sayılarak takipsizlik kararı verilmişti. Annenin uzun uğraş ve çabaları sonucunda Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 21.01.2020 ve 18.02.2020 tarihlerinde iki duruşma gerçekleşti. Pandemi sürecine denk gelen 10 Nisan’daki duruşma 25 Haziran’a ertelenmişti. 25 Haziranda görülen son duruşmada, dosyada iddianamedeki eksiklikleri tespit eden mahkeme yeniden iddianame düzenlenmesi için dosyayı savcılığa göndermişti.  Savcılık tarafından düzenlenen yeni iddianamede, mahkemenin tespit ettiği eksiklikler giderildi. Yeni iddianamede suç, basit saldırıdan çıkartılıp nitelikli saldırı olarak tanımlandı, müstehcenlik suçunun da iki ayrı şekilde işlendiği iddia edildi.  İlk iddianamede sanığın, mağdur çocuklara yönelik işlediği iddia olunan çocuğun cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarını nerede, ne zaman, ne şekilde ve nasıl işlediğinin açıkça belirtilmemişti. Olayın nasıl ortaya çıktığı, çocukların anlatımlarının neler olduğu, çocukların beyanlarının neden doğru kabul edilmesi gerektiği gibi bilgiler ayrıntılı olarak yeni iddianamede yer aldı. Bu iddianame ile çocuğun nitelikli cinsel istismarı, çocuğun görebileceği yerlerde müstehcenlik, müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukları kullanmak suçlarından dava açılmış oldu.

Yeni iddianame ile görülecek olan bu ilk duruşmada suçun niteliğinin fazlası ile ağırlaşması ve alınabilecek cezanın artması nedeni ile biz tutuklu yargılama talep edeceğiz. Bu celse ayrıca çocukların anlatımlarına tanık olan öğretmenlerinin de dinlenilmesini bekliyoruz.

Şimdiye kadar görülen tüm duruşmalarda, mahkeme üyesi hakimlerden biri tutuklanma yönünde oy kullanmıştı. Bu celse tüm heyetin bu yönde oy kullanacağını ve sanığın tutuklanacağını umuyoruz.

Öte yandan sanık M.A.K. kamuda, bir Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalışmakta iken ısrarlı tepkilerimiz sonucunda hakkında soruşturma açılarak görev yeri değiştirildi. Sanığın en azından çocuk hastanesinde çalışmadığını bilmek bir nebze olsun rahatlatıcı olsa da biz esasen kendisinin açığa alınması gerektiğini düşünüyoruz. En ufak olaylar nedeni ile açılan soruşturmalarda memur vakarına uygun olmayan davranış gerekçesi ile pek çok insan işinden edilirken, böylesine yüz kızartıcı bir suçla yargılanan sanığın hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam etmesini kabul edemiyoruz.

Kadınlar olarak bizler, bu kadar korkunç bir suçla yargılanan ve ceza alması kuvvetle muhtemel olan zanlının tutuksuz yargılanmasına, işine devam etmesine anlam veremiyoruz. Çocuk istismarı davasında adaletin sağlanması, istismarcının hak ettiği cezayı alması için sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız. Bu dosyanın kapatılıp zanlının cezasız bırakılmasına, istismar mağduru çocukların sesinin kısılmasına, istismarı ortaya çıkarmak için mücadeleye atılan kadınların umudunun, cesaretinin kırılmasına asla izin vermeyeceğiz."dedi

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!

TACİZE- TECAVÜZE- İSTİSMARA SON!

Editör: TE Bilisim