Ulusal kriket takımı, hiçbir kadın içermeyen geçici hükümet çalışmaya başladığı için yasak kapsamına alındı.

Ülkenin kadın kriket takımı da dahil olmak üzere Afgan kadınlarının yeni Taliban hükümeti altında spor yapmaları yasaklanacak .

Avustralyalı yayıncı SBS ile yaptığı röportajda, Taliban'ın kültür komisyonu başkan yardımcısı Ahmedullah Wasiq, kadın sporunun ne uygun ne de gerekli görüldüğünü söyledi.

Wasiq, “Kadınların kriket oynamasına izin verileceğini düşünmüyorum çünkü kadınların kriket oynaması gerekli değil” dedi. “Krikette yüzlerinin ve vücutlarının kapatılmayacağı bir durumla karşı karşıya kalabilirler. İslam, kadınların bu şekilde görülmesine izin vermez.

“Medya çağı ve fotoğraflar ve videolar olacak ve sonra insanlar onu izleyecek. İslam ve İslam Emirliği [Afganistan] kadınların kriket oynamalarına veya maruz kaldıkları spor türlerini oynamalarına izin vermiyor.”

Daha önce kapsayıcı bir yönetim kurma vaatlerine rağmen , tüm kilit görevlerde yerleşik muhafazakarlarla ve hiçbir kadın olmadan , yalnızca sadık saflardan oluşan yeni bir Taliban geçici hükümeti Çarşamba günü resmen çalışmaya başladı.

ABD dışişleri bakanlığı, yeni kabinenin yalnızca Taliban'ı içermesi, kadın olmaması ve sorunlu sicilleri olan şahsiyetlerden endişe duyduğunu dile getirdi, ancak yeni yönetimin eylemleriyle yargılanacağını söyledi.

Dikkatli bir şekilde ifade edilen açıklamada, kabinenin geçici olduğu belirtildi, ancak Taliban'ın uygun seyahat belgeleriyle yabancı uyruklulara ve Afganlara güvenli geçiş sağlama sözünü tutacağını ve Afgan topraklarının başka bir devlete zarar vermek için bir üs olarak kullanılmamasını sağlayacağını söyledi. .

Açıklamada, "Dünya yakından izliyor" denildi.

AB ayrıca, yeni yöneticilerin farklı grupları dahil etme yeminlerini yerine getirmediğini söyleyerek, yeni hükümeti katılım eksikliğinden dolayı kınadı.

AB sözcüsü, "Açıklanan isimlerin ilk analizinde, Afganistan'ın zengin etnik ve dini çeşitliliği açısından görmeyi umduğumuz ve Taliban'ın geçtiğimiz haftalarda vaat ettiği kapsayıcı ve temsili bir oluşuma benzemiyor" dedi. .

Almanya, Çin ve Japonya, İslamcı militanların geçen ay Kabil'i yıldırım düşmesinin ardından Çarşamba günü Taliban'ın Afganistan'daki geçici hükümetine ılık bir resepsiyon sundu.

Alman dışişleri bakanı Heiko Maas, kompozisyonun Taliban'ın değiştiğine dair çok az iyimserliği teşvik ettiğini de sözlerine ekledi. "Diğer grupların katılımı olmadan geçiş hükümetinin ilan edilmesi ve dün Kabil'de göstericilere ve gazetecilere yönelik şiddet, iyimserlik için sebep veren sinyaller değil" dedi.

Kadın hakları meselesi rejimi kadınların spora duruşu ve uğursuz uyarı işaretleri olmanın tamamı erkeklerden hükümeti ile, uluslararası toplum tarafından değerlendirilecektir nasıl egemen muhtemeldir.

Yeni kabinenin duyurusuna eşlik etmek üzere yayınlanan bir politika açıklaması, Afganistan'ın komşularının ve dünyanın geri kalanının korkularını gidermeye çalışsa da, azınlıkların aksine kadınlardan üç sayfada bir kez bile bahsedilmedi.

Afganistan kriket kurulu yetkilileri, kadın kriketinin akıbeti hakkında resmi olarak bilgilendirilmediklerini söylerken, kurulun kızlara yönelik programı şimdiden askıya alındı.

Kriketçiler de dahil olmak üzere spor kadınları, geçen ay ABD liderliğindeki yabancı güçlerin hızlı bir şekilde geri çekilmesinin ortasında Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana Afganistan'da saklanıyorlar ve bazı kadınlar, oynarken yakalandıklarında Taliban savaşçılarından şiddet tehdidinde bulunduklarını bildirdiler.

Spor yapma yasağı, aksi iddialara rağmen, Taliban'ın kadınlara yönelik tutumunun, son iktidar olduklarından bu yana neredeyse hiç yumuşamadığına dair artan kanıtların ortasında geldi.

Taliban militan güçten yönetim gücüne geçerken, ülke genelindeki şehirlerde - çoğu kadınların ön planda olduğu - dağınık protestolarla kendi yönetimlerine muhalefetle karşı karşıyalar.

Başkent Kabil'de Çarşamba günü düzenlenen küçük bir miting, silahlı Taliban güvenliği tarafından hızla dağıtılırken, Afgan medyası kuzeydoğudaki Faizabad kentindeki bir protestonun da dağıtıldığını bildirdi. Salı günü hem başkentte hem de iki kişinin vurularak öldürüldüğü Herat kentinde yüzlerce kişi protesto etti.

1996'dan 2001'e kadar gaddar ve baskıcı yönetimiyle ün salmış olan Taliban, bu sefer daha kapsayıcı bir hükümet sözü vermişti. Bununla birlikte, tüm üst düzey pozisyonlar, hareketin ve Taliban'ın yıkıcı saldırılarıyla bilinen en şiddetli fraksiyonu olan Hakkani ağının kilit liderlerine verildi.

Grubun baş sözcüsü Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, 1990'larda Taliban döneminde üst düzey bir bakan olan Molla Muhammed Hassan Ahund'un geçici başbakan olarak atandığını söyledi.

Taliban'ın kurucusu ve merhum dini lideri Molla Muhammed Ömer'in oğlu Molla Muhammed Yakub savunma bakanlığına getirilirken, içişleri bakanlığı görevi Hakkani ağının lideri Sirajuddin Hakkani'ye verildi.

2020'de ABD'nin geri çekilme anlaşmasının imzalanmasını denetleyen Taliban kurucu ortağı Abdul Ghani Baradar, başbakan yardımcılığına atandı.

Sözcü Zabihullah Mücahid, “Ülkenin diğer bölgelerinden insanları almaya çalışacağız” dedi ve bunun geçici bir hükümet olduğunu da sözlerine ekledi.

Taliban'ın gizli lideri Hibatullah Ahundzada, yeni hükümetin "İslami kuralları ve şeriat yasasını korumak için çok çalışacağını" belirten bir bildiri yayınladı.

Taliban, son günlerde iktidardaki son dönemlerinde olduğundan daha fazla ılımlılıkla yönetme sözü vermişti.

ABD merkezli Long War Journal'ın genel yayın yönetmeni Bill Roggio, "Yeni Taliban, eski Taliban ile neredeyse aynı" diye tweet attı.

Woodrow Wilson Uluslararası Bilginler Merkezi'nden Güney Asya uzmanı Michael Kugelman, “Her şey dahil değil ve bu hiç de şaşırtıcı değil” dedi.

Editör: TE Bilisim