Taliban, liselerin sadece erkekler için yeniden açılmasını emrederek Afganistan'da kızların orta öğretimden etkin bir şekilde yasaklanmasını sağladı.

Cuma günkü duyuruda kızlardan bahsedilmedi, bu da erkeklerin bir aylık aradan sonra gelecek hafta masalarına döneceği, kız kardeşlerinin ise hala evde sıkışıp kalacağı anlamına geliyor.

Taliban Eğitim bakanlığı sınıflar yedi ila 12 içinde erkekler için ortaokul sınıfları Cumartesi, Afgan haftanın başında 'ta devam edeceğini söyledi. Açıklamada, "Bütün erkek öğretmenler ve öğrenciler eğitim kurumlarına devam etmelidir" denildi. Taliban kontrolü ele geçirdiğinden beri evde mahsur kalan kız ve kadın öğretmenlerin geleceği ele alınmadı.

Ferman, Afganistan'ı nüfusunun yarısının orta öğretim almasını yasaklayan dünyadaki tek ülke yapıyor.

Yakın zamanda duyurulan Taliban hükümetinin kadınlara yönelik kısıtlamaları sıkılaştırdığına dair bir başka işaret olarak, Kabil'deki eski kadın işleri bakanlığı binası, ahlaksızlığın önlenmesi ve erdemin teşvik edilmesi için yeni kurulan bakanlığa devredildi.

Bu, 1990'larda grubun korkulan infazcısıydı ve erkek bir vasi olmadan toplum içine çıkmaktan, yüksek topuklu ayakkabıları bile yasaklayan takıntılı bir kuralcı kıyafet kuralına kadar her konuda barları ihlal eden kadınları dövmekle suçlandı.

Eğitim konusundaki karar, Taliban'ın 1990'larda Afganistan'ı en son yönettikleri zaman resmi bir yasak getirmeden kızları okuldan alıkoymak için kullandığı taktiklerin endişe verici yankılarına sahip.

“İslam'da eğitim ve okuryazarlık o kadar değerli ki, Taliban kız okullarını İslami gerekçelerle yasaklayamadı, bu yüzden her zaman güvenlik düzeldiğinde açacağını söylediler. Hiç olmadı. O zamanlar Afganistan'da çalışan Afganistan Analistler Ağı'nın eş direktörü Kate Clark, "Okulları hiç açmadılar" dedi.

Bu kararın, evlerde bazı küçük sınıflar ve illerde hayır kurumları tarafından yönetilen okullar ile kadınlar için eğitimin sonunu getirmediğini söyledi. Bununla birlikte, temel çocukluk hakkını eğitim arama hakkını yüksek bahisli bir kumara dönüştürdü.

“Her zaman bir anda kapanabilecekleri korkusu vardı. Ya da öğretmenlerin dövüleceğini ya da gözaltına alınacağını. Bu oldu. Kızlara öğretmek riskliydi, cesur bir direnişti ama imkansız değildi.”

Taliban, tüm ilkokul öğrencilerine sınıfa dönmelerini emrettiğinde kadınların eğitimine biraz daha açık göründü ve kadınların , kadınların seçeneklerinin çeşitliliğini ve kalitesini önemli ölçüde azaltacak kesinlikle cinsiyete dayalı bir sistemde de olsa, derece için okuyabileceğini söyledi .

Ancak liseler kızlar için yeniden açılmazsa, mevcut öğrenci grubu mezun olduktan sonra üniversite eğitimine izin verme taahhütleri anlamsız hale gelecektir.

Afganistan ekonomik çöküşün eşiğinde olduğundan ve uluslararası toplumun, kadınlara yönelik muamelesini özellikle yakından izlediğinin farkında olduğu için, Taliban hükümeti uluslararası tanınma ve fonlara kur yapıyor.

Buna rağmen, liderleri geçen ay Afgan kadınlarının çoğunu fiilen yasakladılar, erkek meslektaşlarını ofislerine geri çağırdılar, ancak güvenlik koşullarının kadınlar için güvenli olmadığı anlamına geldiğini söyledi.

Bu sebep, grubun 1990'larda Afganistan'ı kontrol ettiği beş yıllık süre boyunca kadınların çalışmasını engellemek için kullanıldı. Şimdi, o zaman olduğu gibi, sağlık ve eğitim sektörlerinde sadece bazı kadınlar işlerine geri döndüler.

Bununla birlikte, Taliban şimdi 1996'da ele geçirdikleri savaşta yıpranmış şehirden çok farklı bir başkentten ve bir ülkeden sorumlu. Daha büyük öğrenciler de dahil olmak üzere kadınlardan ve birçok Afgan baba ve kadından güçlü bir tepkiyle karşı karşıya kalmaları muhtemel. ailelerindeki kadınların eğitim almasını isteyen kardeşler.

“Yönetmeye çalışma zorunluluğunu kendilerine verdikleri nüfus, 1990'lara kıyasla iki katına çıktı ve beklentiler göklere çıktı. Mitchell Küresel Barış, Güvenlik ve Adalet Enstitüsü'nden Prof Michael Semple, tepkilerin olacağını ve belki de Taliban'ın geri adım atmak veya bazı farklılıkları dikkate almak zorunda kalacağını tahmin edebiliriz.

“Bazı bölgelerde [90'larda] Taliban kızların ilkokullarına göz yumdu ve insanların onlara meydan okuduğu diğer alanlarda geri adım attı. Jaghori'de kızlar eğitimlerini korumak için açlık grevine başladılar ve kazandılar. Dolayısıyla hikaye bu Taliban fermanlarıyla bitmiyor.”

Editör: TE Bilisim