Afganistan'ın Taliban yöneticileri, İslamcı militanların Kabil'i ele geçirmesinden ve ülkenin yirmi yıllık savaşına kaotik bir son vermesinden iki hafta sonra ekonomi çöküşün eşiğinde sallanırken Perşembe günü yeni hükümetlerini açıklamaya hazırlanıyorlardı.

Taliban yetkilisi Ahmedullah Muttaki, sosyal medyada Kabil'deki cumhurbaşkanlığı sarayında bir tören hazırlandığını, özel yayıncı Tolo ise yeni bir hükümetle ilgili duyurunun yakın olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Taliban yetkilisi geçen ay Reuters'e verdiği demeçte, İslamcı hareketin dini lideri Haybatullah Ahundzada'nın bir hükümet konseyi üzerinde nihai güce sahip olması ve altında bir cumhurbaşkanı olması bekleniyor.

Analistler , yeni hükümetin uluslararası bağışçıların ve yatırımcıların gözünde meşruiyetinin , Taliban'ın yeniden iktidara gelmesinin ardından çökmesi muhtemel olan Afganistan ekonomisi için çok önemli olacağını söyledi.

Yüksek Taliban liderinin üç yardımcısı var: Hareketin merhum kurucusu Molla Ömer'in oğlu Mevlevi Yakub; Güçlü Hakkani ağının lideri Sirajuddin Hakkani; ve grubun kurucu üyelerinden Abdul Ghani Baradar.

Kabil'den bildiren FRANSA 24'ten Cyril Payen, "Taliban'ın kapsayıcı bir hükümet kurma sözünü tutup tutamayacağını henüz bilmiyoruz" dedi.

Yardım grupları Afganistan'da yaklaşan insani kriz konusunda uyardı

Seçilmemiş bir liderlik konseyi, Taliban'ın 1996'dan 2001'de ABD liderliğindeki güçler tarafından devrilmesine kadar radikal bir Şeriat yasasını vahşice uygulayan ilk hükümetini nasıl yönettiğidir.

ABD destekli hükümeti devirip geçen ay iktidara geri dönen Taliban, insan haklarını koruma ve eski düşmanlara karşı misillemelerden kaçınma sözü vererek dünyaya daha ılımlı bir yüz sunmaya çalıştı.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğerleri, yeni hükümetin resmi olarak tanınmasının - ve bundan kaynaklanacak ekonomik yardımın - eyleme bağlı olduğunu söyleyerek bu tür güvenceler konusunda şüphe uyandırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland Çarşamba günü bir basın brifinginde, "Onları sözlerine değil, yaptıklarına bakacağız" dedi.

"Yani kendi geçmiş performanslarına dayanarak kanıtlayacakları çok şey var... şimdi de kazanacakları çok şey var, eğer Afganistan'ı yönetebilirlerse, son iktidarda olduklarından çok çok farklı bir şekilde."

Avrupa Komisyonu'nun Asya ve Pasifik'ten sorumlu direktörü Gunnar Wiegand, Avrupa Birliği'nin kapsayıcı bir hükümet kurulması, insan haklarına saygı ve yardım görevlilerinin sınırsız erişimi gibi koşulları yerine getirmeden İslamcı grubu resmen tanımayacağını söyledi.

"(AB) üye ülkeleri arasında ve G7 bağlamında hiç şüphe yok: Taliban ile ilişki kurmamız gerekiyor, Taliban ile iletişim kurmamız gerekiyor, Taliban'ı etkilememiz gerekiyor, elimizdeki kozları kullanmalıyız. var," diye Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu üyelerine söyledi.

Ancak ne bu yeni oluşumu tanımakta ne de resmi ilişkiler kurmakta acele etmeyeceğiz” dedi.

ekonomik çöküş

İnsani yardım kuruluşları , şiddetli kuraklık ve savaşın ayaklanmaları binlerce aileyi evlerini terk etmeye zorladığı için felaket konusunda uyardı .

Afganistan'ın umutsuzca paraya ihtiyacı var ve Taliban'ın çoğunlukla Afgan merkez bankası tarafından yurtdışında tutulan yaklaşık 10 milyar dolarlık varlığa hızlı bir şekilde erişmesi pek mümkün değil.

Taliban, bankaların yeniden açılmasını emretti, ancak para çekme işlemlerine haftalık katı sınırlar getirildi ve bankalarda uzun kuyruklar var.

Kabil'de ikamet eden Zelgai, "Artık her şey pahalı, fiyatlar her gün artıyor" dedi.

Analistler, derecelendirme kuruluşu Fitch Group'un araştırma kolu Fitch Solutions'tan bir raporda, Afganistan'ın gerçek gayri safi yurtiçi hasılasının bu mali yılda %9,7 oranında küçülmesinin ve gelecek yıl %5,2'lik bir düşüş daha görülmesinin beklendiğini söyledi.

Fitch, "Çin ve potansiyel olarak Rusya gibi bazı büyük ekonomilerin Taliban'ı meşru hükümet olarak kabul edeceğini" varsayan bir senaryo olan daha iyimser bir görünümü desteklemek için yabancı yatırıma ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Taliban tarafından atanan yeni merkez bankası başkanı, grubun tam olarak işleyen bir finansal sistem istediği konusunda bankalara güvence vermeye çalıştı, ancak konuya aşina bankacılar, bunun için nasıl fon sağlayacağı konusunda çok az ayrıntı verdi.

Taliban, Kabil ve eyalet başkentlerinin kontrolünü pekiştirirken, başkentin kuzeyindeki dağlarda direnen Afgan ordusunun kalıntıları ve muhalif gruplarla savaşıyor.

Üst düzey Taliban lideri Amir Khan Motaqi, Panjshir eyaletindeki isyancıları teslim olmaya çağırdı ve Taliban tarafından yönetilen devlete atıfta bulunarak "Afganistan İslam Emirliği tüm Afganların evidir" dedi.

1990'ların sonlarında kuzeydoğu Afganistan'da Taliban'a karşı savaşan eski bir mücahit komutanının oğlu olan muhalefet lideri Ahmed Mesud, CNN'e güçlerinin "gücün farklı etnik ve mezhepsel gruplar arasında eşit olarak dağıtıldığı ademi merkeziyetçi bir devlet" için savaştığını söyledi.

"Ne yazık ki, Taliban değişmedi ve hala ülke genelinde hakimiyet peşindeler" dedi.

Editör: TE Bilisim