Yetkililer Pazar günü yaptığı açıklamada, Taliban'ın Afgan hükümet güçleriyle şiddetli gece çatışmalarının ardından eski kalesi Kandahar'da önemli bir bölgeyi ele geçirdiğini ve bölgeden kaçan çok sayıda aileyi gönderdiklerini söyledi.

İsyancılar, ABD ordusunun şiddetten harap olmuş ülkeden askerlerini son kez çekmeye başladığı Mayıs ayının başından bu yana Afganistan'ın kırsal bölgelerinde toprakları ele geçirme kampanyalarına devam ediyor.

Güneydeki Kandahar eyaletindeki Panjwai ilçesinin düşüşü, ABD ve NATO güçlerinin Kabil yakınlarındaki ana Bagram Hava Üssü'nü boşaltmasından sadece iki gün sonra geldi ve burada yirmi yıldır Taliban ve El Kaide müttefiklerine karşı operasyonlar yürüttüler.

Yıllar boyunca, Taliban ve Afgan güçleri Panjwai içinde ve çevresinde düzenli olarak çatıştı ve isyancılar, eyalet başkenti Kandahar şehrine yakınlığı nedeniyle burayı ele geçirmeyi hedefliyor.

Taliban lideri Hibatullah Ahundzada, Panjwai'den geliyor.

Kandahar eyaleti, Afganistan'ı 2001'de ABD liderliğindeki bir işgal tarafından devrilene kadar İslami şeriatın sert bir versiyonuyla yönetmeye devam eden Taliban'ın doğum yeridir.

Panjwai bölge valisi Hasti Mohammad, Afgan güçleriyle Taliban'ın gece saatlerinde çatıştığını ve bunun sonucunda hükümet güçlerinin bölgeden çekildiğini söyledi.

AFP'ye verdiği demeçte, "Taliban bölge polis merkezini ve valilik binasını ele geçirdi" dedi.

Kandahar il meclisi başkanı Sayed Jan Khakriwal, Panjwai'nin düşüşünü doğruladı, ancak hükümet güçlerini "kasıtlı olarak geri çekilmekle" suçladı.

- 'Taliban barış istemiyor' -

Bir AFP muhabirinin bildirdiğine göre, çok sayıda Panjwai ailesi, Taliban'ın bölgeyi ele geçirmesinin ardından evlerini terk etti.

Panjwai sakini Giran, AFP'ye Kandahar şehrine sığınırken "Taliban, ben ailemle birlikte kaçarken arabamıza ateş açtı. Arabama en az beş kurşun isabet etti" dedi.

"Taliban dağların tepesinde ve hareket eden her araca ateş ediyor. Taliban barış istemiyor."

Bölgedeki sınır polisi komutanı Esadullah, direnişçilere karşı sadece polis gücünün savaştığını söyledi.

"Ordu ve daha iyi askeri teçhizata sahip komandolar hiç savaşmıyor" dedi.

Panjwai, Kandahar ilinde son haftalarda isyancıların eline geçen beşinci bölge.

Afganistan'ın birçok ilinde çatışmalar şiddetlendi ve Taliban ülkedeki yaklaşık 400 bölgeden 100'den fazlasını ele geçirdiğini iddia ediyor.#foto1

Afgan yetkililer iddialara karşı çıkıyor ancak hükümet birliklerinin bazı bölgelerden çekildiğini kabul ediyor. Durumu bağımsız olarak doğrulamak zordur.

Yabancı birliklerin Kabil'in kuzeyindeki Bagram Hava Üssü'nden çıkışı, isyancıların yeni toprakları ele geçirme kampanyalarını hızlandıracağı endişelerini körükledi.

Bagram Hava Üssü, daha önce orada konuşlanmış olan yabancı güçlerin isyancılara karşı mücadelede hayati hava desteği sunması ile büyük askeri ve sembolik öneme sahip.

Uzmanlar, hükümet güçlerinin onlarca bölgeyi kaybetmesinin ana nedenlerinden birinin son haftalarda ABD hava desteğinin olmaması olduğunu söylüyor.

Bagram Hava Üssü'nün kontrolünü ele geçiren Afgan makamları, bunu terörle mücadelede kullanacaklarını ve radar sistemini yeniden etkinleştirdiklerini söylediler.

Editör: TE Bilisim