Açıklama, grubun askeri ilerlemelerinin ortasında ve Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinin Doha'da yeniden başlamasıyla geldi.

Taliban'ın dini lideri Haybatullah Ahunzada, grup ülke çapında geniş çaplı bir saldırı başlatmış olsa bile, Afganistan'daki çatışmaya siyasi bir çözüm bulunmasını "şiddetle desteklediğini" söyledi.

Pazar günkü duyuru, Afgan hükümetinin temsilcileri ve Taliban silahlı savaşçılarının hafta sonu Doha'da yeni bir tur müzakereler için oturmasıyla geldi ve uzun süredir devam eden barış görüşmelerinin yeniden canlandırıldığına dair umutları canlandırdı.

Ahunzada, önümüzdeki hafta Müslümanların Kurban Bayramı tatili öncesinde yayınladığı bir mesajda, “Askeri kazanımlara ve ilerlemelere rağmen [Afganistan İslam Emirliği] ülkede siyasi bir çözümü şiddetle destekliyor” dedi.

İslam Emirliği, İslami bir sistem, barış ve güvenliğin tesis edilmesi için her fırsattan istifade edecektir" dedi.

Aylardır iki taraf Katar başkentinde buluşuyor, ancak çok az kayda değer bir başarı elde etti.

İki taraf Cumartesi günü tekrar Doha'da müzakerelere başladı .

Taliban lideri, grubunun savaşı sona erdirmek için bir çözüm bulmaya kararlı olduğunu söyledi ancak “muhalefet partilerini” “zaman kaybı” ile suçladı.

Mesajımız, yabancılara bel bağlamak yerine, sorunlarımızı kendi aramızda çözelim ve anavatanımızı mevcut krizden kurtaralım” şeklinde konuştu.

Al Jazeera'dan Usame Bin Javaid, Akhunzada'nın kadınların ve azınlıkların hakları, güvenlik güçlerinin rolü ve Afganistan arasındaki ilişkilerin nasıl olabileceği hakkında konuştuğu “ayrıntılı” bayram mesajında ​​Afgan halkı ve uluslararası toplum tarafından gündeme getirilen sorunları tartıştığını söyledi.

Doha'daki görüşmelerin dışından konuşan Bin Javaid, "Müzakerelerin ilk günü boyunca atmosfer uygun olarak nitelendirildi ve her şey masada tartışıldı" dedi.

"Afgan halkının bu görüşmelere bağlı kalması konusunda büyük umutlar var ve asıl soru, ne sonuç verecekleri."

Bin Javaid, her iki tarafın da diğer tarafı ikna etmeye çalışmakta kararlı olduğunu, ancak Doha'daki son müzakere turundan somut bir şey çıkıp çıkmayacağını zaman gösterecek.

Editör: TE Bilisim