Afganistan'da kadınların televizyon dizilerinde yer almaları, Taliban hükümeti tarafından getirilen yeni kurallara göre yasaklandı.

Kılavuzda ne tür bir örtü kullanılacağı belirtilmese de, kadın gazetecilere ve sunuculara da ekranda başörtüsü takmaları emredildi.

Muhabirler bazı kuralların belirsiz olduğunu ve yoruma açık olduğunu söylüyorlar.

Ağustos ortasında Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, kademeli olarak sert kısıtlamalar getirmesinden korkuyor.

ABD ve müttefik güçlerin ayrılmasının ardından kontrolü ele geçiren militan İslamcı grup, neredeyse hemen kız ve genç kadınlara okuldan evde kalmaları talimatını verdi.

1990'lardaki önceki yönetimleri sırasında, kadınlar eğitimden ve iş yerinden men edildi.

Afgan televizyon kanallarına yayınlanan en son Taliban yönergeleri sekiz yeni kural içeriyor.

Şeriat - veya İslam - hukuku ilkelerine ve Afgan değerlerine aykırı olduğu düşünülen filmlerin yasaklanmasını içerirken, erkeklerin vücudun mahrem yerlerini açığa çıkaran görüntüleri yasaktır.

Dini aşağılayan veya Afganlara karşı saldırgan sayılabilecek komedi ve eğlence programları da yasaktır.

Taliban, yabancı kültürel değerleri destekleyen yabancı filmlerin yayınlanmaması konusunda ısrar etti.

Afgan televizyon kanalları çoğunlukla kadın karakterlerin başrolde olduğu yabancı dizileri gösteriyor.

Afganistan'daki gazetecileri temsil eden bir örgütün üyesi olan Hujjatullah Mujaddedi, yeni kısıtlamaların açıklanmasının beklenmedik olduğunu söyledi.

BBC'ye bazı kuralların pratik olmadığını ve uygulanırsa yayıncıların kapanmaya zorlanabileceğini söyledi.

Taliban'ın daha önce kız ve genç kadınlara okuldan evde kalma emri verme kararı, Afganistan'ı nüfusunun yarısının eğitim almasını engelleyen dünyadaki tek ülke haline getirdi.

Başkent Kabil belediye başkanı da kadın belediye çalışanlarına, işleri bir erkek tarafından doldurulmadıkça evde kalmalarını söyledi.

Taliban, çalışan kadınlara ve okuyan kız çocuklarına yönelik kısıtlamalarının "geçici" olduğunu ve yalnızca tüm işyerlerinin ve öğrenim ortamlarının onlar için "güvenli" olmasını sağlamak için yürürlükte olduğunu iddia ediyor.

Editör: TE Bilisim