Taliban'ın yeni yüksek öğrenim bakanı Pazar günü yaptığı açıklamada, Afgan kadınların erkeklerden ayrı çalıştıkları sürece üniversiteye gitmelerine izin verileceğini söyledi.

Afganistan'daki kadın hakları, Taliban'ın 1996-2001 yönetimi altında keskin bir şekilde kısıtlandı, ancak geçen ay iktidara döndükten sonra radikal İslamcılar daha az aşırı bir kural uygulayacaklarını iddia ettiler.

Ancak yeni rejimin ülkenin eğitimine yönelik planları hakkında gazetecilere konuşan Bakan Abdul Baki Hakkani, karışık cinsiyet sınıflarına son vermek konusunda özür dilemedi.

Karma eğitim sistemine son verme konusunda hiçbir sorunumuz yok” dedi. "İnsanlar Müslümandır ve bunu kabul edeceklerdir."

Taliban bu ayın başlarında, kadınların sınıfları cinsiyete göre ayrılmış veya en azından bir perdeyle ayrılmış, yüzlerinin çoğunu kaplayan bir abaya cübbesi ve peçe giyerlerse yine de üniversitede okuyabileceklerini açıklamıştı.

Haqqani, Afganistan'ın eğitim sisteminin, Taliban'ın iktidarda olduğu son zamandan bu yana, kadınların okullardan ve üniversitelerden fiilen yasaklandığı zamandan bu yana büyük ölçüde değiştiğini söyledi.

"Geçmişe kıyasla eğitim kurumlarının sayısı önemli ölçüde arttı" dedi.

"Bu bize gelecek için umut veriyor, müreffeh ve kendi kendine yeten bir Afganistan... onların kaldığı yerden devam edeceğiz."

Bazıları, üniversitelerin ayrı sınıflar sağlayacak kaynaklara sahip olmadığı için yeni kuralların kadınları dışlayacağından korkuyor.

Ancak Hakkani, yeterli sayıda kadın öğretmenin olduğu ve bu öğretmenlerin bulunmadığı yerlerde kuralları ihlal etmeden alternatifler bulunabileceği konusunda ısrar etti.

"Her şey üniversitenin kapasitesine bağlı" dedi. "Perde arkasından öğretmek için erkek öğretmenleri de kullanabiliriz veya teknolojiyi kullanabiliriz."

Taliban, nüfusun yarısının iş ve eğitimden dışlandığı eski dönemin daha sert politikalarından uzaklaşmak istediklerini söylüyor.

Taliban, yeni kurallara göre kadınların "İslam'ın ilkelerine göre" çalışabileceklerini kararlaştırdı, ancak bunun tam olarak ne anlama gelebileceği konusunda henüz çok az ayrıntı verildi.

Editör: TE Bilisim