• Panjshir Vadisi'nden şiddetli çatışmalar bildirildi
  • Yeni hükümet yakında açıklanacak -resmi
  • ABD'nin dondurulmuş Afgan varlıklarını serbest bırakma planı yok
  • Ekonomi çökmek üzere, insani kriz uyarıları
  • Western Union, havale hizmetlerine devam edecek

 İslamcı gruptaki kaynaklar Cuma günü, militanlarının Kabil'in kuzeyindeki Panjshir Vadisi'nde mağlup edilen cumhuriyete sadık güçlerle savaşırken, Taliban'ın kurucu ortağı Molla Baradar'ın yakında açıklanacak yeni bir Afgan hükümetine liderlik edeceğini söyledi. .

Bununla birlikte, yeni hükümetin en acil önceliği, kuraklıkla boğuşan bir ekonominin çöküşünü ve tahmini 240.000 Afgan'ı öldüren bir çatışmanın yıkımını önlemek olmalıdır .

Üç kaynak, Taliban'ın siyasi ofisine başkanlık eden Baradar'a, Taliban'ın son kurucularından Molla Ömer'in oğlu Molla Muhammed Yakub ve hükümetin üst düzey pozisyonlarında Şer Muhammed Abbas Stanekzai'nin katılacağını söyledi.

Bir Taliban yetkilisi, isminin açıklanmaması koşuluyla Reuters'e verdiği demeçte, "Tüm üst düzey liderler, yeni hükümeti duyurmak için hazırlıkların son aşamada olduğu Kabil'e geldi."

Başka bir Taliban kaynağı, Taliban'ın dini lideri Haybatullah Ahunzada'nın dini meselelere ve yönetime İslam çerçevesinde odaklanacağını söyledi.

15 Ağustos'ta Kabil'i ülkenin büyük bir bölümünü sardıktan sonra ele geçiren Taliban, yoğun çatışmaların ve can kayıplarının bildirildiği Panjshir Vadisi'nde direnişle karşılaştı .

Binlerce bölgesel milis savaşçısı ve hükümetin silahlı kuvvetlerinin kalıntıları , eski Mücahid komutanı Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud'un önderliğinde engebeli vadide toplandı.

Bir anlaşmayı müzakere etme çabaları, her iki tarafın da başarısızlıktan diğerini sorumlu tutmasıyla sonuçsuz kalmış görünüyor.

Taliban bir uzlaşma hükümeti kurma arzusundan bahsederken, militan harekete yakın bir kaynak, şimdi kurulmakta olan geçici hükümetin yalnızca Taliban üyelerinden oluşacağını söyledi.

Kaynak, 12 Müslüman alimden oluşan bir danışma konseyi veya şura ile 25 bakanlıktan oluşacağını ekledi.

Kaynak ayrıca, altı ila sekiz ay içinde, Afgan toplumundaki yaşlıları ve temsilcileri bir anayasa ve gelecekteki hükümetin yapısını tartışmak üzere bir araya getiren bir loya jirga veya büyük meclisin de planlandığını söyledi.

Tüm kaynaklar, geçici hükümetin kabinesinin yakında sonuçlanmasını bekliyordu, ancak tam olarak ne zaman kararlaştırılacağı konusunda fikir ayrılığına düştü, bazıları kabinenin Cuma günü daha sonra karara bağlanacağını söylerken, diğerleri bunun önümüzdeki hafta ortasına kadar süreceğini düşünüyor.

İNSANİ FELAKET

Uluslararası bağışçılar ve yatırımcıların gözünde hükümetin meşruiyeti çok önemli olacak. İnsani yardım grupları yaklaşan felaket konusunda uyardı ve yıllardır milyonlarca dolarlık dış yardıma bağımlı olan ekonomi çökmek üzere.

Yardım kuruluşları, Taliban'ın iktidara gelmesinden çok önce, birçok Afgan'ın şiddetli kuraklık ortasında ailelerini beslemek için mücadele ettiğini ve milyonlarca insanın artık açlıkla karşı karşıya kalabileceğini söylüyor. devamını oku

Afganistan'daki Dünya Gıda Programı direktörü Mary-Ellen McGroarty Kabil'den Reuters'e verdiği demeçte , "15 Ağustos'tan bu yana, bu ülkenin önüne gelmek üzere olan ekonomik çöküşle birlikte krizin hızlandığını ve büyüdüğünü gördük ."

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Taliban'ın devralmasından sonra dondurduğu ABD'de park edilmiş milyarlarca Afgan altını, yatırımı ve döviz rezervini serbest bırakma planı yok. devamını oku

Olumlu bir gelişme olarak, Western Union Co'nun (WU.N) üst düzey bir yöneticisi , havale şirketinin ABD'nin insani yardım çalışmalarını sürdürmek için yaptığı baskıya paralel olarak Afganistan'a para transfer hizmetlerine devam ettiğini söyledi .

TANIMA

Taliban, 1996'dan 2001'e kadar hüküm sürdüğünde radikal bir şeriat veya İslam hukuku biçimini uyguladı.

Ancak bu sefer hareket, insan haklarını korumayı ve eski düşmanlara karşı misillemelerden kaçınmayı vaat ederek dünyaya daha ılımlı bir yüz sunmaya çalıştı.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğerleri, yeni hükümetin resmi olarak tanınmasının ve bunun sonucunda ekonomik yardım akışının eyleme bağlı olduğunu söyleyerek bu tür güvenceler konusunda şüphe uyandırdı.

Taliban, ABD birliklerinin 31 Ağustos'taki son tarihten önce geri çekilmesiyle sona eren devasa hava taşımacılığının geride bıraktığı tüm yabancılar veya Afganlar için güvenli geçiş sözü verdi. Ancak Kabil havaalanı hala kapalıyken, birçoğu karadan kaçmaya çalışıyordu .

Binlerce Afgan da üçüncü ülkelerdeki "geçiş merkezlerinde" bekliyor. 

Editör: TE Bilisim