MECLİS’TE KOYUNLARA GÖZALTI TARTIŞMASI

Şanlıurfa Ceylanpınar’da TİGEM arazisinde otladıkları gerekçesiyle koyunların gözaltına alınmasına ilişkin tartışmalar Meclis’te yeniden alevlendi.

CHP’li vekil Mahmut Tanal, kuzularıyla birlikte alıkonulan koyunların aç bırakıldığını belirterek, trajikomik yanlıştan dönülmesini talep etti.

Bu sırada araya giren AKP’li vekil Mustafa Demir’in “Yeni çıkardığımız yasada, yavrusu olan koyunlar gözaltına alınamıyor” şeklindeki sözleri şaşkınlığa yol açtı.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, TİGEM İşletmesi arazisinde otladıkları gerekçesiyle küçükbaş hayvanların jandarma ve TİGEM özel güvenlikçileri tarafından el konularak, halk arasında ‘TİGEM Hayvan Cezaevi’ olarak adlandırılan kapalı alanlara kapatılmasıyla ilgili tartışmalar Meclis’te yeniden alevlendi.

Dün akşam TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, kendisine yeni gelen bir mesajı paylaşmak istediğini belirterek, “Şanlıurfa'da, Ceylanpınar'da TİGEM'in bulunduğu, çevre köylerdeki koyunları asker gözaltına alıyor. Ancak gözaltına alınan koyunlarının bazıları kuzusu olduğu için -yem de verilmiyor- o hayvanlara yem verilmediği için süt yapamıyor. Kuzular da aç, hayvanlar da aç. Yani, sizden istirhamım şu: Gözaltına alınan koyunlara hiç olmazsa yem verilsin, aksi takdirde hayvan hakları ihlal ediliyor” dedi.

AKP’Lİ VEKİLİN ŞAŞIRTAN SÖZLERİ:

YAVRUSU VARSA GÖZALTINA ALINMIYORMUŞ! 

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Tanal’a mevzunun anlaşıldığını söylerken, gülümseyerek “Şanlıurfa da benim nöbetimi kolluyor galiba, benim nöbetimde oluyor bu olay” ifadelerini kullandı.

CHP’li Tanal’a cevap veren Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir’in “Yeni çıkardığımız yasada, yavrusu olan koyunlar gözaltına alınamıyor” şeklindeki sözleri tutanağa yansıdı.

AKP’li Demir’in bu çıkışına tepki gösteren Tanal, “Urfa Vekili orada, konuşmuyor; İstanbul Milletvekilisin, konuşuyorsun. Ayıp ya!” dedi.

ASKER TİGEM’İN ETRAFINDA KOYUN KOVALIYOR!

İlerleyen saatlerde İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde şahıslar adına söz talep eden CHP’li vekil Mahmut Tanal, konuşmasının sonunda sözü tekrar Şanlıurfa Ceylanpınar’da koyun ve kuzuların gözaltına alınmasına getirerek, şunları söyledi:

“Şimdi, Ak Parti Grubuna sesleniyorum: Burada, tabii, Şanlıurfa milletvekili arkadaşlarımız yok, keşke olsalardı. Yani sayın grup başkan vekillerim, sayın milletvekili arkadaşlarım, Adalet Komisyonu Başkanım; CMK 90'ıncı maddeye göre insanların nasıl gözaltına alınabileceği hükümleri açık ve net yazılı, koyunların nasıl gözaltına alınacağına ilişkin bir hüküm yok. Yani Türkiye'de askerimizin işi gücü yok, sınırda teröristi kovalayacağına, teröristin ülkenin içine girmemesi için nöbet bekleyeceğine, Şanlıurfa'daki TİGEM'in etrafında koyun kovalıyor, koyun. Bu, Türk askerinin onuruyla oynamaktır ya. Asker, asker kıyafetiyle koyun mu kovalar? Şimdi, gözaltına koyunlar alınmış, o koyunların bazıları doğum yapmış, o doğum yapan koyunların kuzuları da sahiplerinde. Yani hani Türkiye'de kadınlar doğum yapınca çocukları dışarıda, kadınlar gözaltına alınıyor, anne sütünden mahrum ya; şimdi koyunlar, kuzular koyun sütünden, ana sütünden mahrumlar, yazık günahtır be kardeşim. Yani bir an önce, sizden istirham ediyorum.”

Tanal devamında, “Şimdi, koyunlara yapılan bu muamele hayvan haklarının ihlalidir. Koyun haklarına… Koyunlara yapılan bu muamele kötü muameledir, fena muameledir. Sayın Adalet Komisyonu Başkanı, bu muameleyi bir an önce sonlandırın, yeter!” ifadelerini kullandı.

JANDARMAYA SORDU: KOYUNLAR KAMU DÜZENİNİ Mİ BOZUYOR?

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, daha sonra Jandarma Genel Komutanlığı’nı etiketleyerek şu Twitter mesajını paylaştı:

“Jandarmanın görevi; emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, suç ve suçlularla mücadele etmektir. Ancak Şanlıurfa Ceylanpınar’da jandarma ne yapıyor? TİGEM arazisine komşu köylerde koyun kovalıyor, koyunlara gözaltı işlemi uyguluyor! Koyunlar suç mu işliyor, koyunlar kamu düzenini mi bozuyor? Hayvanların cezai sorumluluğu yoktur. Gözaltı işlemi hangi kanuna göre yapılıyor?

Ceylanpınar’da TİGEM arazisinde otladıkları bahanesiyle köylünün koyunları jandarma aracılığıyla toplanıyor, hapsediliyor. Koyunları gözaltına almak, aç bırakmak, cezalandırmadır. Koyunları özgür ortamından alıp hapsediyorsunuz. Ceza kanunumuzda böyle bir müeyyide yok. Hayvan hakları ihlal ediliyor. Bu arada aldığımız son bilgiye göre, şu an özellikle sürülerdeki koçlar götürülüp ‘TİGEM Hayvan Cezaevi’ne konuluyor! Koçların serbest bırakılması için 500 TL isteniyor. Vatandaş 500 TL’yi nereden bulup koçunu kurtaracak? Böyle bir adalet anlayışı, böyle bir düzen olmaz!”

Editör: TE Bilisim