Dar es Salaam, Tanzanya – Tanzanya, bu hafta hamile kızların okula dönmesini yasaklayan tartışmalı bir yasağın kaldırıldığını duyurdu; bu karar, aktivistlerin hükümeti ayrımcı bir politika olarak adlandırdıkları politikadan vazgeçmesi için yıllarca süren sürekli baskılarının ardından alınan bir karardı.

Çarşamba günü, Eğitim Bakanı Joyce Ndalichako , hükümetin, okulu bıraktıktan sonra hamilelik nedeniyle de dahil olmak üzere okula geri dönmek isteyen öğrenciler için yeniden giriş önündeki tüm engelleri kaldıracağını söyledi .

Magufuli bir keresinde hükümetinin anneleri eğitmeyeceğini söylemişti.

“Öğrenciye bedava okuması için para veriyorum. Sonra hamile kalır, doğurur ve sonra okula döner. Hayır, benim yetkim altında değil” dedi.

İfadeleri genellikle resmi politika haline geldiğinden, bu duruşu daha fazla zorunlu gebelik testi yapılmasına ve hamile bulunan kızların sınır dışı edilmesine yol açtı. Araştırmacılar ve kampanyacılar ayrıca hükümet yetkilileri ve destekçilerinden gelen düşmanlıkla karşı karşıya kaldı.

Uzun süredir politikaya karşı kampanya yürüten Change Tanzania grubunun koordinatörü Mshabaha Mshabaha, “Aktivistler bu değişiklik için savaşırken çok büyük bir bedel ödediler” dedi.

“Ön cephede bulunanlar, rahmetli Başkan John Magufuli'ye karşı kişisel siyasi gündem sahibi olarak görülüyordu. Yabancı değerlerin propagandasını yaptığımızı ve okullardaki çocuklar arasında fuhuşu teşvik ettiğimizi. Görünüşe göre yetkililer bizim sadece kızların eğitim hakkı için mücadele ettiğimizi anladı.”

Şubat 2020'de muhalefetteki ACT Wazalendo partisinin lideri Zitto Kabwe, Dünya Bankası'na "ayrımcı politikası" nedeniyle hükümete borç vermemek için yazan bir aktivist koalisyonuna liderlik ettikten sonra parlamento üyelerinden ölüm tehditleri aldı. hamile kızları okullardan uzak tutmak.

'Seks eğitimine daha fazla yatırım yapın'

Hamilelik nedeniyle okulu bırakan kızlar için kapasite geliştirme örgütü Okoa New Generation'ın kurucusu ve CEO'su Neema Mgendi, bundan sonraki en kritik adımın önleme çabalarına odaklanmak olduğunu söyledi.

Mgendi, “Okullarda hamile kalan kızların çoğu temel cinsel eğitimden yoksun” dedi. "Bu gelişmeyi takdir ettiğimiz için, şimdi en önemli adım, cinsel eğitime daha fazla yatırım yapmak ve öğrenciler arasında genç gebeliklerin ve çocuk evliliklerinin etkileri hakkında farkındalığı artırmak ve onları okullarda kalmaya teşvik etmektir."

Dünya Bankası geçen yıl Tanzanya'da 5.000'den fazla hamile kızın eğitimlerine devam etmelerinin ve doğum yaptıktan sonra okula geri dönmelerinin her yıl yasaklandığını söyledi.

Yasağın destekçileri, hamile kızların okula devam etmelerine izin verilmesinin öğrenciler arasında “gelişmeyi” teşvik edeceğini ve daha fazla kızın hamile kalmasına yol açacağını savundu. Bunu destekleyecek hiçbir kanıt bulunmamakla birlikte, araştırmalar Tanzanya'da cinsel eğitim eksikliğinin ve yoksulluğun kızların genç yaşta hamile kalma olasılığını güçlü bir şekilde etkileyebileceğini bulmuştur.

'Eğitim hakkı'

Bu yılın başlarında, bir İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) raporu, okulda hamile kalan kızların, erkeklerin finansal ihtiyaçlarını istismar ettiğini söylediğini belirtti. Erkeklerin, genellikle motosiklet taksi şoförlerinin, seks karşılığında onlara temel malları satın almayı veya okula gitmelerini teklif ettiğini bildirdiler.

Okul yetkilileri ve öğretmenler, kızları kovmak için genellikle ülkenin Eğitim Yasasını ve 2002'deki eğitim sınır dışı etme yönetmeliklerini kullandılar. Yönetmelik, öğrencinin “ahlaka aykırı” bir suç işlemesi veya evlilik ilişkisine girmesi durumunda okuldan atılmaya izin verir.

HRW, Temmuz ve Ağustos araştırmasında, bazı kızların ortaokulun son yılı olan Form 4'teki ulusal yeterlilik sınavlarına girmeden hemen önce, okullar bu sınavlardan kısa bir süre önce veya bu sınavların ortasında zorunlu hamilelik testleri yaptıktan sonra okuldan atıldığını tespit etti.

Tanzanya, Afrika'da hamile kız öğrencilerin eğitime erişim yasağını kaldıran son iki ülkeden biri oldu. Sadece Ekvator Ginesi, Sierra Leone'nin geçen yıl tersine çevirmesinden sonra politikayı sürdürüyor.

HRW'nin çocuk hakları bölümünde kıdemli araştırmacı olan Elin Martinez, birçok Afrika ülkesinde yıllarca süren çalışmaların kızların eğitim hakkını reddeden bir politikayı kaldırmanın yeterli olmadığını gösterdiğini söyledi.

Martinez, “Hamilelikleri veya annelikleri nedeniyle aktif olarak reddedilen ve okula dönemedikleri söylenen kızların eğitim haklarını talep edebilmeleri için bir politika veya yasal çerçeve oluşturulmalıdır” dedi.

“Özellikle eğitim haklarını şart koşan ve okul yetkililerinin ve eğitim bakanlığı yetkililerinin yerel olarak ve her düzeyde bunu garanti altına almak için ne yapmaları gerektiğini netleştiren bir çerçeveye sahip olmak son derece önemlidir.”

Editör: TE Bilisim