Türkiye nin önemli tarım kentlerinden biri olan Mersin de Mevsimlik-Gezici Tarım İşçileri ile ilgili olarak Sendikamızın Genel Merkezi tarafından 28 Mayıs Cumartesi günü saat  10:00 da Yenişehir Bld. Nikah salonunda bir panel düzenlenecektir. Panelimize bu konu ile ilgili çalışmaları olan ve katkı sunacak CHP Genel Başkan Yard. Bursa millet vekili Sayın Orhan SARIBAL, HDP Mersin millet vekili ve TBMM Tarım Komisyon Üyesi sayın Rıdvan TURAN ın yanı sıra, eğitim sağlık ve sosyal sorunların çözümleri ile ilgili çalışmaları olan değerli konuşmacılarımız olacaktır.               

Tarım sektörünün önemli sorunlarından biri olan Mevsimlik-Gezici Tarım İşçileri bu sektörün kanayan ve kapanamayan bir yaradır. Tabi bu sorun sadece Mersin’in sorunu değildir. Bu sorun tüm ülkenin bir sorunu haline gelmiştir. Bölge illerinden; başta Şanlıurfa Mardin Şırnak, Diyarbakır olmak üzere her yıl  10 binlerce tarım işçisi 4-8 ay süreyle Mersin e gelmektedir. Bu gelişle beraber işçiler birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu sorunların başında barınma, konaklama, eğitim sağlık gibi temel ihtiyaçların karşılanmaması sonucu tarım işçileri bu açıdan mağduriyete uğramaktadırlar.

KESK-Tarım Orkam Sen (Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası) olarak Mersin de yapacağımız bu panelimizde sorunların nedenlerini bulmak ve  bu sorunlara karşı kalıcı çözüm önerileri üretmek amacıyla panel düzenleyeceğiz. Tarım ve Orman Bakanlığı 2-3 yılda bir bu Mevsimlik Tarım İşçileri ile ilgili doneler toplasa da maalesef sorunlara kalıcı çözümler üretmekte sınıfta kalmıştır. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu sadece Mersin’in sorunu değil, İzmir’in Adana’nın Manisa’nın Ordu’nun Rize’nin de sorunudur. Panelimiz sonucunda çıkacak çözüm önerilerini hem merkezi yönetime hem de yerel yönetimlere paylaşarak bu konuya ışık tutacağımızı belirtmek isteriz.

Sizlerin aracılığıyla Panelimize katkı sunacak tüm paydaşlarımızı ve dostlarımızı aramızda görmek istiyoruz.

Editör: TE Bilisim