Savunuculuk gruplarına göre yasa, altı hafta sonra – çoğu kadın hamile olduğunu bile bilmeden – tüm kürtajları yasaklıyor ve ABD'nin güneyindeki prosedürlerin yüzde 85'ini fiilen yasaklıyor.

Ama dahası, özel vatandaşlar, hamileliğini sonlandırmak isteyen bir kadına "yardım eden veya yataklık eden" herhangi birini - ister bir akraba, ister komşu, hatta onu kliniğe götüren bir taksi şoförü - davacının tazminat almak istediği herhangi bir kişiye dava açmasına izin verir. Dava başarılı olursa, yasal tazminat olarak en az 10.000 ABD Doları. 

Teksas yasa tasarısı (SB8) ve ABD Yüksek Mahkemesi'nin birçok kişinin anayasaya aykırı olarak gördüğü yasayı engellemeyi reddetmesi, kadın hakları grupları ve üreme hakları örgütleri arasında hızla öfkeye ve endişeye yol açtı.

Ancak aynı zamanda bazı şirketleri ve netizenleri harekete geçirdi.

Kürtaj karşıtı bir grup olan Texas Right to Life tarafından yeni yasayı ihlal edenler hakkında ipuçları toplamak için kurulan bir "ihbarcı" web sitesinin, geçen hafta SB8'in yürürlüğe girmesinden hemen önce sahte raporlar ve memlerle dolup taştığını bildirdiği bildirildi .

Kampanya, TikTok ve Reddit kullanıcıları tarafından organize edildi ve bazıları yüzlerce uydurma ve çoğu zaman gülünç raporu dosyalamakla övündü.

"Bir sürü sahte ipucu gönderip siteyi çökertsek çok korkunç olmaz mıydı?" TikTok kullanıcısı @victoriahammett, çok beğenilen ve paylaşılan bir videoda dikkat çekti.

Başka bir kullanıcı, insanların yanlış raporlar sunmasını kolaylaştırmak için bir iOS kısayolu oluşturup paylaştı.

Sonunda, web sitesinin sunucusu GoDaddy oldu, Cuma günü tweet attı ve "web sitesi sahibini… GoDaddy'nin hizmet şartlarını ihlal ettiklerini bildirdiler ." Web sitesine farklı bir sağlayıcıya geçmesi için 24 saat verdi.

Diğer şirketler, ABD Yüksek Mahkemesi Yargıcı Sonia Sotomayor'un Teksaslı milletvekillerinin, yasanın uygulanmasını onlara devrederek vatandaşları etkili bir şekilde "ödül avcılarına" dönüştürmesiyle tepki gösterdi .

Araç çağırma hizmetleri Lyft ve Uber, SB8 kapsamında dava edilen sürücülerinden herhangi birinin yasal ücretlerini karşılayacağını söyledi.

Lyft CEO'su Logan Green hafta sonu tweet'inde, " TX SB8 , insanları gitmeleri gereken yere götürdükleri için sürücüleri cezalandırmakla tehdit ediyor - özellikle de seçme hakkını kullanan kadınlar" dedi. Yeni kurulan bir Sürücü Yasal Savunma Fonu, "platformumuzda araç kullanırken SB8 kapsamında dava edilen sürücüler için yasal ücretlerin %100'ünü karşılayacaktır" dedi ve ayrıca üremeye odaklanan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Planned Parenthood'a 1 milyon dolarlık bağış yaptığını duyurdu. sağlık hizmeti.

Uber CEO'su Dara Khosrowshahi hemen ardından tweet attı : " @Uber Takımı da işin içinde ve yasal ücretleri de aynı şekilde karşılayacak."

Her ikisi de Teksas merkezli olan flört uygulamaları Match ve Bumble, eyalette kürtaj yaptırmak isteyen kadınlara yardım etmek için fon oluşturduklarını da duyurdu.

Şirket, Twitter'da yaptığı açıklamada, " Bugünden itibaren Bumble, Teksas'ta kürtaj yapmak isteyen kadınların ve cinsiyet yelpazesindeki insanların üreme haklarını destekleyen bir yardım fonu oluşturdu " dedi.

"Bumble, kadınlar tarafından kurulmuş ve kadınlar tarafından yönetiliyor ve ilk günden itibaren en savunmasız olanlar için ayağa kalktık. #SB8 gibi gerici yasalara karşı savaşmaya devam edeceğiz."

Bu arada, yaklaşık 90 seçim yanlısı grup , Yüksek Mahkemenin yeniden toplanmasından iki gün önce, 2 Ekim'de ülke çapında bir Kadınlar Yürüyüşü planlıyor .

Etkinliğin organizatörleri, " Bunu hafifçe söylemiyoruz: üreme özgürlüklerimizi kaybetme konusunda ciddi risk altındayız . Hepimizin savaşması gerekiyor. Bu yüzden 2 Ekim'de her eyalette yürüyoruz" dedi.

Korku, yalnızca Teksas yasa tasarısının diğer eyaletlerdeki taklitçileri teşvik etmesi değil, aynı zamanda Yüksek Mahkeme'de yeni bir muhafazakar çoğunluk ile birleştiğinde bir dizi kürtaj karşıtı yasanın, yasallaştıran tarihi Roe v. Wade kararına yol açabilmesidir. 

Editör: TE Bilisim