Yetkili, hasarın boyutunu değerlendirmeye yönelik çabalar başladığından, içme suyu ve yiyeceğe acil ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai'nin Cumartesi günkü patlamasının neden olduğu hasarı değerlendiren Tonga, acilen tatlı su ve gıda ihtiyacı ile “acil yardım” çağrısında bulunuyor.

Volkan Cumartesi günü büyük bir patlamayla patladı - 1991'de Filipinler'deki Pinatubo'dan bu yana en büyük olduğu söyleniyor - bir tsunamiyi tetikledi ve Pasifik ada ülkesini volkanik külle kapladı.

“İletişim devam ediyor ve can ve mallara verilen zararın tam boyutu şu anda bilinmiyor. Parlamento Başkanı Lord Fakafanua, sosyal medyada paylaşılan bir açıklamada, "Bildiğimiz şey, Tonga'nın vatandaşlarına taze içme suyu ve yiyecek sağlamak için acil yardıma ihtiyacı olduğu" dedi.

Temyiz, uzmanların Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai'de başka bir patlama tespit etmesiyle geldi.

Darwin Volkanik Kül Danışma Merkezi, yanardağın Pazar günü 22:10 GMT'de patladığını ve Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin bölgede büyük dalgalar tespit ettiğini söyledi: "Bu, Tonga yanardağının başka bir patlamasından olabilir. Bu dalgayı oluşturacak önemli büyüklükte bilinen bir deprem yok.”

Avustralya ve Yeni Zelanda Pazartesi günü Tonga'daki hasarı değerlendirmek için gözetleme uçuşları gönderdi ve insani müdahale konusunda ABD, Fransa ve diğer ülkelerle koordinasyon içinde olduklarını söyledi.

Avustralya Pasifik Bakanı Zed Seselja, ilk raporların toplu can kaybı olmadığını ve havaalanının "nispeten iyi durumda göründüğünü", ancak yollarda ve köprülerde "önemli hasar" olduğunu söyledi.

Kızıl Haç yardım teklifinde bulundu ve Pasifik Adaları Forumu, “bin yılda bir yaşanan doğal afet” olarak tanımladığı şeye yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Henry Puna yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki saatler ve günlerde Tonga'daki ve Mavi Pasifik Kıtasının geri kalanındaki durumun daha net bir resmini alacağız" dedi.

Cumartesi günkü patlamanın etkisi Pasifik genelinde, sosyal medyada paylaşılan videonun patlamanın patlayıcı sesini kaydettiği Fiji gibi diğer ada ülkelerinde ve Kuzey ve Güney Amerika'da hissedildi. Geniş bir kül bulutu şimdi batıya doğru Avustralya'ya doğru yayılıyor.

Editör: TE Bilisim