Ortadoğu'daki en üst düzey BM yetkilisi, Perşembe günü açıklanan İşgal Altındaki Filistin Bölgesi'ndeki yeni inşaata verilen son onayın ardından İsrail'i tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmaya çağırdı. 

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland yaptığı açıklamada , "İsrail makamlarının işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimlerde 4.000'den fazla konut için planlarını ilerletme kararını kınıyorum" dedi . 

Basında çıkan haberlere göre, hareketi onaylayan İsrail Yüksek Planlama Konseyi de geriye dönük olarak iki karakolu yasallaştırdı: Mitzpeh Dani ve Givat Oz VeGaon. 

İşgalin yerleşmesi 

BM, İsrail Devleti ile barış içinde yan yana yaşayan bağımsız bir Filistin Devleti'nin yaratılması için çalışıyor. 

Özel Koordinatör olarak Bay Wennesland, İsrail-Filistin ihtilafına kapsamlı bir çözüme yönelik siyasi ve diplomatik angajmana öncülük ediyor. 

Kararı kınarken, "yerleşim genişlemesinin devam etmesi işgali daha da sağlamlaştırıyor, Filistin topraklarına ve doğal kaynaklara tecavüz ediyor ve Filistin halkının serbest dolaşımını engelliyor" dedi. 

Elçi, tüm yerleşimlerin uluslararası hukuka göre yasadışı olduğunu ve barışın önünde büyük bir engel teşkil ettiğini yineledi. 

“İsrail makamlarını tüm yerleşim faaliyetlerini ilerletmeyi durdurmaya ve istikrarsızlığı körükleyen ve temelinde müzakere edilen iki devletli bir çözümün parçası olarak uygulanabilir ve bitişik bir Filistin Devleti kurma umutlarını baltalayan bu tür tek taraflı ve kışkırtıcı eylemlerden kaçınmaya çağırıyorum. ilgili BM kararları, uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar.” 

Editör: TE Bilisim