Araştırmacılar, iklim krizinin ekonomik maliyetinin bu yüzyılda küresel GSYİH'den %37'sini azalttığını söylüyor.

Bir rapora göre, İngiltere'den New York'a dönüş uçuşu, iklim krizinin etkileri nedeniyle uzun vadede küresel ekonomiye 3.000 dolardan (2.170 £) daha pahalıya mal olabilir.

Araştırmacılar, iklim krizinin ekonomik maliyetini incelediler ve bu yüzyılda küresel GSYİH'den yaklaşık %37'lik bir kesinti, Büyük Buhran'da yaşanan düşüşün iki katından fazla olduğunu buldular.

Yayılan her bir ton karbondioksit için, küresel ekonominin yüzyılın sonunda 3.000 dolar daha kötü olacağını tahmin ettiler.

Araştırma, Cambridge Üniversitesi, University College London ve Imperial College London'dan uzmanların yanı sıra İsviçre, Almanya, ABD ve Avusturya'dan uluslararası ortaklar tarafından yürütülmüştür.

Yazarlar, çoğu tahminin yangınların, sellerin, kuraklıkların ve iklim krizinin diğer etkilerinin ekonomik büyümeyi etkilemediğini varsaydığını, ancak “aksi yönde kanıtlar bulunduğunu” söyledi.

University College London'dan Dr Chris Brierley, "İklim değişikliği, Kuzey Amerika'daki son sıcak hava dalgası ve Avrupa'daki seller gibi zararlı olayları çok daha olası kılıyor" dedi. “Ekonomilerin aylar içinde bu tür olaylardan kurtulacağını varsaymayı bırakırsak, ısınmanın maliyeti genellikle belirtilenden çok daha yüksek görünüyor.

İklimin ekonomik büyümeyi nasıl değiştirdiğini daha iyi anlamamız gerekiyor, ancak uzun vadeli küçük etkilerin varlığında bile emisyonları azaltmak çok daha acil hale geliyor.”

Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü ve Imperial College London'dan Jarmo Kikstra, ekonomik etkinin, emisyonları azaltarak iklim kriziyle mücadele etmek için ülkelerin ne kadar hazır olduğuna bağlı olacağını söyledi.

Delaware Üniversitesi ve Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu'ndan Dr James Rising şunları söyledi: “İklim değişikliğinin riskleri hakkında ne kadar çok şey bilirsek, o kadar acil eylem olur. Her yıl iklim değişikliğiyle bağlantılı daha fazla doğal afet gördük ve küresel net sıfır emisyon elde edene kadar durum daha da kötüleşmeye devam edecek .

"Bu çalışmada ileriye doğru atılan büyük adımlardan biri, yalnızca sıcaklıktaki ortalama değişikliklerden ziyade, maliyet tahminlerinde doğal afetler veya iklim değişkenliği risklerini yakalamaya başlamaktır.

“İklim değişkenliği, iklim değişikliği etkilerinin uzun vadeli en iyi tahminini o kadar fazla değiştirmese de, risklerin çeşitliliğini artırır ve bu olayların uzun süreli etkileri olabilir.”

Editör: TE Bilisim