Yüzmenin dünya yönetim organı Fina, erkek ergenlik sürecinin herhangi bir bölümünden geçmişlerse, transseksüel sporcuların kadın elit yarışlarında yarışmalarını durdurmak için oy kullandı.

Yeni politika, trans yarışmacıların kadın yarışmalarında yarışabilmeleri için geçişlerini 12 yaşına kadar tamamlamalarını şart koşuyor.

Fina ayrıca cinsiyet kimliği doğum cinsiyetinden farklı olan yüzücüler için yarışmalarda 'açık' bir kategori oluşturmayı da hedefleyecek.

152 Fina üyesinin oylarının %71'i ile kabul edilen yeni politika, trans sporcular için "tam katılım yolunda yalnızca ilk adım" olarak nitelendirildi.

Karar, Budapeşte'de devam eden Dünya Şampiyonasında olağanüstü bir genel kongre sırasında alındı.

Bu, Olimpiyatlarda yer almak için yarışmak istediğini ifade eden transseksüel Amerikalı kolej yüzücü Lia Thomas'ın kadın kategorisine katılmasının engelleneceği anlamına geliyor.

Daha önceki Fina üyeleri, tıp, hukuk ve spor dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan bir transseksüel görev gücünden bir rapor duydu.

Yönetim organının yönetici direktörü Brent Nowicki, "Fina'nın bu politikayı hazırlarken yaklaşımı kapsamlı, bilim temelli ve kapsayıcıydı ve daha da önemlisi Fina'nın yaklaşımı rekabetçi adaleti vurguladı" dedi.

Fina başkanı Husain Al-Musallam, organizasyonun "sporcularımızın yarışma haklarını korumaya" çalıştığını ve aynı zamanda "rekabetçi adaleti korumaya" çalıştığını söyledi.

"Fina her sporcuyu her zaman memnuniyetle karşılayacaktır. Açık bir kategorinin oluşturulması, herkesin elit düzeyde rekabet etme fırsatına sahip olduğu anlamına gelecektir. Bu daha önce yapılmadı, bu yüzden Fina'nın öncülük etmesi gerekecek. Hepsini istiyorum."

Kadınların elit yüzmesine transların katılımına karşı çıkan eski Büyük Britanyalı yüzücü Sharron Davies, BBC Sport'a "Fina ile gerçekten gurur duyduğunu" söyledi.

"Dört yıl önce, diğer 60 Olimpiyat madalyasıyla birlikte IOC'ye yazdım ve 'Lütfen önce bilimi yapın' dedim ve şimdiye kadar hiçbir yönetim organı bilimi yapmadı" dedi.

"Fina'nın yaptığı buydu. Bilimi yaptılar, doğru insanları işe aldılar, sporcularla ve koçlarla konuştular.

"Yüzme çok kapsayıcı bir spor, herkesin gelip yüzmesini ve dahil olmasını seviyoruz. Ancak sporun temel taşı, adil olması ve her iki cinsiyet için de adil olması gerektiğidir.

Fina'nın politikasının trans sporcuları açık bir kategorinin oluşturulmasını beklerken "arada" bırakıp bırakmadığı sorulduğunda Davies, Fina'yı "beş yıl önce olması gereken" trans içerme hakkında konuşmalar yaptığı için övdü.

"Spor tanımı gereği dışlayıcıdır - 12 yaş altı yarışan 15 yaşındaki erkek çocuklarımız yok, ufak tefek ağırlıklarla ağır sıklet boksörlerimiz yok, Paralimpiklerde birçok farklı sınıfa sahip olmamızın tek nedeni şudur. Böylece herkes için adil fırsatlar yaratabiliriz” dedi.

"Yani sporda sınıflandırma yapmanın bütün amacı bu ve kaybedecek olan tek kişi kadınlardı - adil spor haklarını kaybediyorlardı."

Bununla birlikte, Şubat ayında Thomas için bir destek mektubu düzenleyen bir LGBT savunucusu grubu olan 'Athlete Ally', yeni politikayı "ayrımcı, zararlı, bilime aykırı ve 2021 IOC ilkelerine uygun değil" olarak nitelendirdi.

Grubun tweet'inde "Kadın sporlarını gerçekten korumak istiyorsak, tüm kadınları dahil etmeliyiz" dedi.

Yüzme, kural değişikliğinde bisiklet sürmeyi takip ediyor

Fina'nın kararı , bisikletçiliğin yönetim organı olan UCI'nin Perşembe günü , erkekten kadına geçiş yapan bir binicinin kadın yarışlarında yarışabilmesi için geçen süreyi ikiye katlama kararını takip ediyor.

Yüzmedeki konu, Amerikan Thomas'ın deneyimleriyle dikkatleri üzerine çekti.

Mart ayında Thomas, kadınlar 500 yard serbest stilde zaferle en yüksek ABD ulusal kolej unvanını kazanan bilinen ilk transseksüel yüzücü oldu.

Thomas, 2019 baharında hormon replasman tedavisine başlamadan önce Pennsylvania erkek takımı için üç sezon yüzdü.

O zamandan beri üniversite yüzme takımı için rekorlar kırdı.

300'den fazla kolej, Team USA ve Olimpik yüzücü, Thomas'ı ve tüm transseksüel ve ikili olmayan yüzücüleri desteklemek için açık bir mektup imzaladı, ancak diğer sporcular ve organizasyonlar trans katılımıyla ilgili endişelerini dile getirdiler.

Thomas'ın bazı takım arkadaşları ve ebeveynleri, Thomas'ın geçiş hakkını destekleyen isimsiz mektuplar yazdı, ancak bir kadın olarak rekabet etmesinin haksızlık olduğunu ekledi.

USA Yüzme, elit yüzücülere yönelik politikasını, yarışmalardan önceki 36 ay boyunca testosteron testleri de dahil olmak üzere herhangi bir haksız avantajı azaltmayı amaçlayan kriterlerin yanı sıra, transseksüel sporcuların elit yarışmalarda yüzmesine izin vermek için Şubat ayında güncelledi.

Geçen yıl, Yeni Zelandalı halterci Laurel Hubbard, bir Olimpiyatta doğdukları cinsiyetten farklı bir cinsiyet kategorisinde yarışan ilk transseksüel atlet oldu.

Uzmanlar paneli ne dedi?

Fizyolog ve insan performansı konusunda önde gelen uzman Dr Michael Joyner

"Erkek ergenliğinde testosteron, insan performansının fizyolojik belirleyicilerini değiştirir ve insan performansındaki cinsiyete dayalı farklılıkları açıklar, 12 yaşına kadar açıkça görüldüğü kabul edilir.

"Testosteron baskılansa bile, performans arttırıcı etkileri korunacaktır."

Dr Adrian Jjuuko, aktivist, araştırmacı ve avukat

"Politika, hiçbir sporcunun Fina yarışmasından dışlanmayacağını veya yasal cinsiyeti, cinsiyet kimliği veya cinsiyet ifadesine dayalı olarak Fina rekorları kıramayacağını vurgular.

"[Önerilen açık kategori], bu gruplara karşı halihazırda var olan ayrımcılık ve marjinalleştirme seviyelerine katkıda bulunan bir kategori haline gelmemelidir.

"Bu politikayı, transseksüel ve cinsiyet çeşitliliğine sahip sporcuların su sporlarına katılımı için tam katılım ve destek için yalnızca ilk adım olarak görüyorum ve yapılacak daha çok şey var."

Dr Sandra Hunter, atletik performansta cinsiyet ve yaş farklılıkları konusunda uzmanlaşmış bir egzersiz fizyoloğu

"14 yaş ve üzerinde, erkek ve kız çocukları arasındaki fark büyüktür. Bu, testosterondaki fizyolojik adaptasyonlar ve Y kromozomuna sahip olma nedeniyle yaşanan avantajlardan kaynaklanmaktadır.

"Bu fiziksel avantajların bazıları, boy, bacak uzunluğu, kalp boyutu, akciğer boyutu gibi köken olarak yapısaldır ve erkekten kadına geçişte meydana gelen testosteronun baskılanması veya azalmasıyla bile korunacaktır."

Summer Sanders, yüzmede eski olimpiyat ve dünya şampiyonu

"Bu kolay değil. Kategoriler olmalı - kadınlar, erkekler ve tabii ki trans kadınlar ve trans erkekler için bir kategori.

"Adil rekabet, topluluğumuzun kalesi ve temelidir - bu yaklaşım, her yıl milyonlarca kız çocuğu ve kadının katıldığı mevcut spor sürecinin bütünlüğünü korur."

Sporun en büyük tartışmalarından biri

Trans kadınların kadın sporuna dahil edilmesiyle ilgili konuşma, hem spor dünyasının içinde hem de dışında görüşleri böldü.

Birçoğu, trans kadınların ellerinde tutabilecekleri avantajlar nedeniyle kadın sporunda rekabet etmemeleri gerektiğini savunuyor - ancak diğerleri sporun daha kapsayıcı olması gerektiğini savunuyor.

Dünya Atletizm Başkanı Lord Coe, spor kuruluşlarının transseksüel sporcular için yanlış düzenleme yapması durumunda kadın sporunun "bütünlüğü" ve "geleceği"nin "çok kırılgan" olacağını söyledi.

Trans kadın sporcuların kadın sporunda yarışmaları gerekip gerekmediği konusundaki tartışmanın özü, içerme, sporda adalet ve güvenlik arasındaki karmaşık dengeyi içerir - esasen, trans kadınların kadınlara haksız bir avantaj sağlamadan veya onlara zarar verme tehdidi oluşturmadan kadın kategorilerinde rekabet edip edemeyeceği. rakipler.

Trans kadınlar, belirli spor dallarında rekabet edebilmek için, yarışmadan önce belirli bir süre boyunca testosteron seviyelerini belirli bir miktara düşürmek de dahil olmak üzere bir dizi kurala uymak zorundadır.

Bununla birlikte, Fina'nın kararında vurgulandığı gibi, sporcuların erkek ergenlik döneminden geçmenin testosteronu düşürmekle çözülmeyen bir avantajı elinde tuttuğuna dair endişeler var.

Editör: TE Bilisim