Nashville, Tennessee'de Donald Trump ile Joe Biden arasındaki son tartışma ABD başkanlık seçimlerinden önce gerçekleşti . Politikacılar yüz yüze bir araya geldi ve bir buçuk saatten biraz fazla bir süre konuştular.

Her iki aday da Perşembe günü koronavirüs için negatif test yaptı, bu yüzden organizatörler aralarında durması gereken plastik şeffaf çiti kaldırdı. Ancak bu kez organizatörler, Eylül ayının sonundaki ilk tartışmalarda olduğu gibi, hem Trump hem de Biden'ın mikrofonlarını, birbirlerini durmadan kesmesinler diye kapatma fırsatı buldular.

Beklendiği üzere toplantının ana başlıkları koronavirüs, ulusal güvenlik, göç, ırkçılıkla mücadele ve Amerikan seçimlerine müdahale oldu. Biden'ın oğlu Hunter'ın karıştığı yolsuzluk skandalından bahsetmeden olmaz.

Aşı veya "karanlık kış"

Önce pandemi tartışıldı. Trump, "aşı geliyor, hazır, haftalar içinde açıklanacak" dedi.

Sunucu tarafından sorulduğunda, "bunun garanti edilmediğini" söyledi. Ancak, ilacın yıl sonundan önce hazır olma şansının yüksek olduğunu söyledi.

Biden, aşının "daha önce Paskalya'ya kadar her şeyin biteceğini ve ardından - o yaz biteceğini garanti eden bir kişi tarafından söylendiğini" söyledi.

Politikacı, "Ve zaten karanlık bir kışla karşı karşıyayız ve aşının önümüzdeki yılın ortasına kadar çoğu Amerikalının kullanımına sunulacağına dair hiçbir planımız ve beklentimiz yok," dedi.

Biden, seçilirse öncelikle "herkesi her zaman maske takmaya teşvik edeceğini" söyledi ve ayrıca hızlı testlere daha fazla yatırım yapma ihtiyacına işaret etti. Okulları ve işletmeleri nasıl açacağına dair ulusal bir plan geliştireceğine dair güvence verdi.

Rusya'dan para

Trump, Biden'in Rusya'dan Devlet Başkanı Vladimir Putin aracılığıyla para aldığını iddia etti .

"Joe, Rusya'dan 3,5 milyon dolar aldı, Putin'den geldi çünkü Moskova'nın eski belediye başkanıyla çok iyi ilişkiler içindeydi," diyen Trump, rakibinin bir gün bunu açıklamak zorunda kalacağını ekledi.

Trump, Rusya'dan hiç para almadığını kendi kendine kaydetti.

Bu nedenle, Cumhuriyetçi senatörler tarafından daha önce yayınlanan ve Joe Biden'in oğlu Hunter ve ortağının şüpheli geçmişe sahip yabancı vatandaşlardan milyonlarca dolar aldığını iddia eden bir rapora atıfta bulundu. Ayrıca Biden'in yetkililerle bağlantılı Çin vatandaşları ile işbirliğinden milyonlarca kâr elde ettiği söylendi .

Biden bu tür suçlamaları reddetti.

"Hiçbir eyaletten bir kuruş almadım," diye bitirdi.

Yine Rusya hakkında

Yanıt olarak Biden, Amerikan seçimlerine müdahale konusunu gündeme getirdi. Onlara müdahale edenin "parasını ödeyeceği" konusunda uyardı.

Biden'e göre, mevcut seçimlere "Rusya dahil, bir dereceye kadar Çin dahil ve şimdi İran'ın da işin içinde olduğunu öğrendik." Ona göre, eğer başkan olursa, "Amerikan egemenliğine müdahale etmek için para ödeyecekler, tam da olan bu."

Demokrat, "Bu başkan Putin’i Afganistan’daki Amerikan askerleri için ödüller sunarken, NATO’yu istikrarsızlaştırma eylemlerine katılırken neden sunmak istemiyor bilmiyorum." Dedi.

Haziran ayı sonlarında New York Times, kimliği bilinmeyen Amerikan istihbarat yetkililerine atıfta bulunarak, Rus askeri istihbaratının Taliban bağlantılı savaşçılara Afganistan'daki Amerikan askerlerine yönelik saldırılar için ödüller sunduğunu ve Trump'ın bundan haberdar olduğunu iddia eden bir makale yayınladı . Hiçbir kanıt sağlanmadı.

Dışişleri Bakanlığı medyayı sahte ve aptallık olarak nitelendirdi. New York Times'ın yayınlanmasıyla ilgili yorum yapan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Peskov , bu açıklamaların yanlış olduğunu söyledi. Gazeteciler tarafından Trump'ın bu yıl boyunca Putin ile bu konuyu bir şekilde tartışıp tartışmadığı sorulduğunda Peskov olumsuz yanıt verdi.

Biden, Rusya'nın seçimleri kazanmasını istemediğini de söyledi.

Kim Chen

Biden, Trump'ın Rus yetkililere karşı eylemsizlik suçlamalarına son vermedi. Sonra rakibini "haydut" olan DPRK lideri Kim Jong-un'u meşrulaştırmakla suçladı.

Biden, Trump'ın Kim Jong-un'dan iyi bir arkadaş olarak bahsettiğini, Kuzey Kore'nin ise "ABD topraklarına her zamankinden daha kolay ulaşabilen çok daha fazla füzesi olduğunu" hatırlattı.

Amerikan lideri, ABD'nin DPRK ile savaşta olmadığını, Kim Jong-un ile iyi ilişkiler içinde olduğunu ve "diğer ülkelerin liderleriyle iyi ilişkilerin iyi bir şey olduğunu" söyledi. Buna Biden, Amerika Birleşik Devletleri'nin İkinci Dünya Savaşı başlamadan önce Adolf Hitler ile iyi ilişkileri olduğunu söyledi.

Obama

Trump, Biden'ı yozlaşmış bir politikacı olarak adlandırdı ve onu "masum bir çocuk" gibi davranmamaya çağırdı. Ona göre, cumhurbaşkanlığına sadece mevcut rakibi ve Biden'in başkan yardımcısı olarak görev yaptığı Barack Obama nedeniyle gitti .

Görevdeki başkan, "Senin yüzünden koşuyorum - Barack Obama yüzünden, çünkü işini kötü yaptın. İyi çalışırsan, asla kaçmam." Dedi.

Biden'ın sekiz yıllık başkan yardımcılığını seçmenlere hatırlatan Trump, rakibini sınırda kaçak göçmenler için çocukları tutmak için kafes inşa etmekle suçladı.

Öte yandan Biden, ABD'nin paramparça olan çocuklara ve ebeveynlere "borçlu" olduğunu söyledi. Obama'nın göçmenlik politikası hakkında konuşurken, doğru yapmanın uzun zaman aldığını söyledi.

ABD'de seçimlerin 3 Kasım'da yapılması planlanıyor, erken oylama başladı bile. Başkan, Senato'nun üçte biri, Temsilciler Meclisi'nin yanı sıra bir dizi vali ve yerel yasama ve yürütme organlarının binlerce üyesi seçilecek.

Florida Üniversitesi'nde profesör Michael McDonald tarafından yürütülen ABD Seçim Projesi'nin hesaplamalarının sonuçlarına göre , şu ana kadar 2016 ABD seçimlerinde sayılan toplam oy sayısının% 34,2'sini temsil eden 47 milyondan fazla Amerikalı oy kullandı. MacDonald, 1908'den bu yana en yüksek olan 150 milyon seçmen rekor katılımı öngördü.

En son Gallup anketine göre, seçmenlerin yaklaşık yüzde 56'sı Trump'ın yeniden seçilmeyi hak etmediğine inanırken, yüzde 43'ü ikinci dönem başkanlıkta kalması gerektiğine inanıyor.

Editör: TE Bilisim