LONDRA - ABD Başkanı Joe Biden'in yeni yönetimi, Donald Trump'ın "Önce Amerika" milliyetçiliğinden kesin bir kopuş bekleyen diğer zengin ülkelerle bu hafta küresel ekonomi üzerine uluslararası görüşmelere katılıyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, COVID-19'dan ekonomik iyileşmeye yardımcı olmak için büyük teşvik programları yürütme vaatlerini yenilemeleri muhtemel olan Yedi Grup (G7) meslektaşlarıyla Cuma günü çevrimiçi toplantıya katılacak.

Biden göreve gelmesinden bu yana ilk G7 karşılaşması olan toplantı, aynı zamanda çoğu Amazon ve Google gibi Amerikalı olan dev dijital firmaların nasıl vergilendirileceği sorununu çözmek için uzun süredir devam eden çabalara yeni bir soluk getirmeye çalışacak.

Bu, Trump herhangi bir anlaşmayı etkin bir şekilde bloke ettikten sonra Washington'un yenilenen angajmanının bir test örneği olarak görülüyor.

Toplantıya başkanlık eden İngiltere, görüşmelerin pandeminin dünya ekonomisine vurduğu darbeye "küresel çözümler" bulma şansı sağlayacağını söyledi.

Bir G7 kaynağı, yetkililerin uzun vadede mali sürdürülebilirliği sağlarken kısa vadede çalışanlara ve işletmelere destek de dahil olmak üzere "COVID-19'dan küresel iyileşmenin aşamalarını en iyi nasıl şekillendireceklerini ve bunlara nasıl yanıt verebileceklerini" tartışacaklarını söyledi.

Diğer yardımcılar, ABD ve İngiltere'nin yanı sıra Japonya, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada'nın da dahil olduğu G7 ülkeleri arasında mali teşvikleri koordine etme konusunda bir tartışma olacağını söylediler. Ayrıca ulusal merkez bankalarının ve Avrupa Merkez Bankası'nın başkanları da onlara katılacak.

Biden, Trump'ın 4 trilyon dolarına ek olarak 1,9 trilyon dolarlık harcama ve vergi indirimi önerdi. İngiltere maliye bakanı Rishi Sunak'ın, krizden sonra kamu maliyesini düzeltmeye söz verirken, şimdiye kadarki en büyük barış dönemindeki açığı kapattıktan sonra daha fazla borç alacağını Mart ayında söylemesi bekleniyor.

G7 kaynağı, toplantının küresel iyileşmeye yardımcı olmak için savunmasız ülkelere verilen desteği de tartışacağını söyledi.

Kaynak, İngiltere'nin büyük olasılıkla toplantıdan sonra bir açıklama yayınlayacağını söyledi.

DİJİTAL VERGİ

Aşılama programları bu yılın sonlarında toparlanma olasılığını artırmasına rağmen, toplantı, küresel ekonominin büyük bir kısmı kilitlenmelerin etkisinden kurtulmaya devam ederken geldi.

Piyasaya sürülmelerin farklı hızı, bazı bölgelerin geride kaldığı anlamına gelebilir ve euro bölgesi, özellikle yavaş bir toparlanma riski altındadır.

İngiltere, Kasım ayında ev sahipliği yapacağı COP26 konferansı öncesinde iklim değişikliğini ve biyolojik çeşitlilik kaybını G7 başkanlığının en önemli önceliği yapmak istiyor.

Sınır ötesi ticareti vergilendirmeye yönelik kuralların nasıl sıralanacağına dair bazı ilerleme işaretleri de olabilir.

Yaklaşık 140 ülke, Google, Apple ve Facebook gibi büyük dijital şirketlerin ortaya çıkışını hesaba katmak için sınır ötesi ticareti vergilendirme kurallarının bir nesilde ilk güncellemesini müzakere ediyor.

Biden anlaşmaya daha açık görülüyor ve görüşmelere katılanlardan bazıları bu yıl bir anlaşmanın yakalanacağına inanıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, salgın ve iklim değişikliğinin yeniden inşasını tartışmak için İngiltere'nin güneybatısındaki Cornwall'daki bir sahil köyünde yaklaşık iki yıl içinde G7 liderlerinin ilk yüz yüze zirvesine Haziran ayında ev sahipliği yapacak.

Editör: TE Bilisim