6 Ocak isyanıyla ilgili yeni ayrıntılar, kapsamlı soruşturma ihtiyacını ortaya koyuyor.

Basında çıkan yeni bilgiler, Trump’ın 6 Ocak faşist ayaklanmasının Cumhuriyetçi Parti ve polis ve askeri-istihbarat aygıtının kritik kesimlerinden yüksek düzeyde destek aldığını gösteriyor. Bu ifşaatlar, Anayasa'yı ve Anayasa'ya dahil olan herkesi devirmek için planlanan tam kapsamlı bir soruşturma ihtiyacını artırıyor.

Washington Post dün, ayaklanmadan önceki günlerde, kongre personelinin ABD Capitol polisine, bir darbe girişiminin hazırlandığına dair açık işaretleri ciddiye alması için yalvardı ve planlanan Seçim Kurulu sertifikası için daha fazla koruma talep etti. Post, personelin “brifing istiyordu” ve şiddet tehdidi hakkında bilgi almak için çaresizdi, ancak Capitol polisi herhangi bir somut yanıt vermeyi reddetti.

Bir NBC raporu da polis engellerinin aşılmasının bir hata veya bilgi eksikliğinden kaynaklanmadığını doğruladı. NBC'nin bildirdiğine göre, FBI ve New York Şehri Polis Departmanı, Capitol polisine “6 Ocak protestosu sırasında şiddet olasılığı hakkında” geniş istihbarat sağladı, üst düzey bir kolluk kuvvetinden gelen sızıntıları gerekçe gösterdi. NBC, "daha önce bildirilmemiş olan bu ayrıntıların, bu hafta üst düzey bir FBI yetkilisinin, yetkililerin şiddete dair herhangi bir gösterge bulunmadığına dair iddiasının altını çizdiğini ve istihbarat yetkililerinin Capitol isyanından önce neleri incelediklerine ilişkin soruları eklediğini" kaydetti.

Ek raporlar, saldırı sırasında memurlar ve personelin mafyadan saklanarak ofislerde toplanmasına rağmen, Meclis polisi liderliğinin, Temsilciler Meclisi İdaresi Komitesinin başkanı olarak her gün gözetim altında olan Kongre Üyesi Zoe Lofgren'den telefon görüşmeleri almayı reddettiğini gösteriyor. Kongre Binası'nın günlük operasyonları, ona Ulusal Muhafız birliklerinin konuşlandırılması konusunda yalan söyledi ve yardım istediğinde Kongre Üyesi Maxine Waters'ın telefonunu kapattı.

Darbe girişimine eleştirel destek, Trump'ın 3 Kasım seçimleri sonrasında sadık kişilerle doldurduğu Pentagon içinden de geldi.

Kuşatma sırasında Demokrat liderler sığınaklarından Maryland Valisi Larry Hogan'ı aradı ve Ulusal Muhafızların desteği için yalvardı. Hogan, devlet muhafızlarının onları tahliye etmek için konuşlanmaya hazır olduğunu söyledi, ancak Pentagon, onların Bölgeye girmelerine izin vermek için çok sayıda talebi reddetti. Pazar günü bir CNN röportajında ​​Hogan şunları söyledi: "Tek bildiğim yanıtlar almaya çalıştığımız ve yanıt alamadığımız."

Ayrıca, Virginia Valisi Ralph Northam dün Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin Çarşamba günü kendisini aradığını ve yardım istediğini açıkladı. Northam, Pelosi'nin sözlerinden alıntı yaptı: “Ralph, etrafımda cam kırılıyor. Silah sesleri olduğunu duydum. Şu anda çok, çok endişeliyiz. "

Bunlar Pentagon'un bazı kesimlerinin ilgisinin tek işareti değil. 6 Ocak'tan önceki günlerde Pentagon, Washington DC Ulusal Muhafızlarını silahsızlandırdı ve Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser'ın onları silahlandırma ve hazırlama isteğini reddetti. 6 Ocak olaylarının gidişatını gözden geçiren resmi bir Pentagon belgesi, isyana "6 Ocak 2021 Washington DC'deki İlk Değişiklik Protestoları" olarak atıfta bulunuyor.

6 Ocak olayları

Pentagon ayrıca, Maryland'in Birleşik Üssü Andrews'te konuşlandırılan ve tam da bu tür durumlar için yedek tutulan bir "hızlı tepki kuvveti" nin konuşlandırılmasını engelledi. Pentagon, birimin yetersiz planlama nedeniyle konuşlanmadığını iddia etti, bu açık bir yalan.

Washington Post raporuna göre, Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'in bir yardımcısı - görünüşe göre işvereninin yetkisi olmadan hareket ediyor ve resmi emir komuta zincirini aşıyor - FBI'da çalışan ve durumu ona bildiren kişisel bir arkadaşını aradı. Sonuç olarak, arkadaş "ABD senatörlerinin güvenliğini sağlamak ve ellerinden gelen her türlü yardımı sağlamak için FBI Washington saha ofisinden biri de dahil olmak üzere üç taktik ekipten ilkini gönderdi."

Emekli Tuğgeneral Thomas Kolditz, Fortune dergisine ordu içinde devam eden tehlike hakkında konuştu . Yale Üniversitesi düşünce kuruluşunu yöneten bir West Point profesörü olan Kolditz, 6 Ocak'ın "iyi bir şey" olduğuna inanan subaylardan söz etti:

Yarım düzine insandan bahsetmiyoruz. Muhtemelen Savunma Bakanlığı'ndaki binlerce kişiden bahsediyoruz. Birçoğu zaten ağzını açmış, sosyal medyaya bir şeyler koymuş olacak. Ama bu bir isyan, devlete karşı bir suçtu. Ve orduda herhangi bir nedenle isyanın iyi bir fikir veya haklı olduğunu düşünen insanların, esasen uyuyan hücrelerin olmamasını sağlamak savunma liderliğinin bir görev yükümlülüğüdür.

Ayrıca, Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ve personelinin darbe girişimine karıştığına dair artan kanıtlar var. Kolorado Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Lauren Boebert, Kongre Binası fırtınası sırasında Pelosi'nin fiziksel konumunu çeteye canlı tweet atıyordu. Faşist bir QAnon destekçisi olan Boebert, Pelosi tahliye edilirken saat 07: 30'da “Bugün 1776” tweetini attı ve “Konuşmacı odalardan çıkarıldı” diye tweet attı.

Demokratik Çoğunluk Kırbacı James Clyburn dün CBS'ye verdiği demeçte, Cumhuriyetçilerin kalabalığa Kongre haritalarını sağladığına ve isyancıların binaya girmesine izin verdiğine inandığını söyledi:

Bir şeyler döndüğüne inanıyorum. Nereye gideceklerini biliyorlardı. Bana… diğer bazı Kongre üyeleri tarafından, çalışanlarının insanların yan kapılardan binaya girmelerine izin verildiğini söylediler. Bu protestocular için yan kapıları kim açtı, yoksa ben onlara bu gangsterler diyorum, manyetometrelerin bulunduğu ana girişten değil, yan kapılardan binaya girmeleri için? Evet, bu binaların içinde biri buna suç ortağıydı.

Bu gerçekler, Trump’ın darbe girişiminin arkasındaki güçlerin araştırılması ihtiyacını açıkça ortaya koyuyor. Fakat Cumhuriyetçi Parti'nin ve askeri-istihbarat aygıtının komploya karıştığına dair kanıtlar arttıkça, Demokrat Parti herhangi bir gerçek soruşturmaya muhalefetinde daha sesli ve Cumhuriyetçi komplocularla "birlik" için daha umutsuz hale geliyor.

8 Ocak'ta, Cumhurbaşkanı seçilen Joe Biden, Cumhuriyetçi darbecileri Kongre'den atmaya karşı olduğunu ifade etti ve bunun yerine "Cumhuriyetçi meslektaşları" ile çalışıp "güçlü" bir Cumhuriyetçi Parti sağlama arzusunu taahhüt etti.

Demokratlar soruşturma yürütmek yerine görevden alma davası başlatacaklarını açıkladılar. Bu, tamamen sembolik bir harekettir ve 20 Ocak'ta süresi dolmadan Trump'ın görevden alınmasına neden olmaz. Üst düzey Demokratlar hafta sonu, Meclis bu hafta Biden yönetiminde en az 100 gün süreyle görevden alma kararı verse bile iddianamenin Senato'ya gitmeyeceğini söylediler. Bu, Cumhuriyetçi komploculara siyasi örtü sağlamak ve 6 Ocak darbe girişiminin siyasi sonuçlarını belgelemek için kasıtlı bir girişim.

Faşist hareketlerin örnekleriyle doludur.

Uyarı yapılmalıdır: Ekim ayındaki Michigan Valisi Gretchen Whitmer'ı kaçırma ve öldürme planının soruşturulmaması 6 Ocak komplosunun yolunu açtığı gibi, bu girişimin soruşturulmaması da gelecekteki komploları kolaylaştıracaktır. Tarih, ancak bir süre sonra iktidara gelmek için ilk çabalarını boşa harcayan faşist hareketlerin örnekleriyle doludur.

Demokrat Parti yakında Kongre'nin her iki odasını da kontrol edecek. Komiteleri mahkeme celbi çıkarma yetkisine sahip olacak. Plana dahil olanları ifade vermeye çağırabilir ve mektuplarını, e-postalarını, metin mesajlarını ve diğer yazışma biçimlerini kamuoyuna açıklamalarını talep edebilir.

Kongre, anayasayı ve halkın demokratik haklarını yıkmaya yönelik komploları araştırmak ve ortaya çıkarmak için anayasal olarak gereklidir . Bu nedenle soruşturma yapılmaması, Birinci Madde sorumluluklarının hukuka aykırı bir ihlali ve kuvvetler ayrılığının kaldırılması olacaktır.

Çizicilerin nihai amacı henüz bilinmemektedir. Pek çok katılımcının ifadeleri ve Senato katında fermuarlı milislerin varlığının da gösterdiği gibi, komploya dahil olanların Kongre üyelerini kaçırmayı planladıkları anlaşılıyor. Planın, kaçırılan Kongre üyelerinin hayatlarının –belki de Konuşmacı Pelosi'nin de dahil olmak üzere - açılışın gecikmesini güvence altına almak veya başka tavizler kazanmak için pazarlık kozu olarak kullanılmasını içermesi olasıdır.

Şimdi bu komploya dahil olanların siyasi amaçlarını, bağlantılarını ve birlikteliklerini ortaya çıkarmak gerekiyor. Bu sadece olay örgütü yöneticileri ve onların Cumhuriyetçi suç ortakları hakkında geniş çaplı bir kamu soruşturması yoluyla yapılabilir. Böyle bir soruşturma, sivil haklar kuruluşlarına ve halk temsilcilerine sorular sorma ve neler olduğunu açıklamaları için tanıkları çağırma fırsatı vermelidir. Bu, komployu günışığına çıkarmak ve içeriğini dünya nüfusuna göstermek için gereklidir.

Eric London

Editör: TE Bilisim