Şu anki ABD Başkanı Donald Trump'ın kampanya merkezi, hesabını bloke ettikten sonra Twitter'da bir çekiç ve orakla kırmızıya boyanmış bir kuş resmi, sosyal ağın logosunu yayınladı.

Twitter daha önce, şiddete teşvik etme riski nedeniyle Trump'ın kişisel hesabını bloke ettiğini söylemişti. 

Daha sonra, zaten ABD Başkanı'nın resmi hesabında , Trump'ın Twitter'ın onu susturmayacağına dair açıklaması yayınlandı, ancak bu yayın aynı zamanda sosyal ağ moderatörleri tarafından kaldırıldı.

Bundan sonra, Trump'ın genel merkezi Twitter logolu , ancak geleneksel mavi renkte değil, kırmızı renkte ve bir orak ve çekiç tasvir eden bir resim yayınladı. 

Bütün kompozisyon SSCB'nin devlet bayrağına benziyor. Muhtemelen, bu şekilde, Trump karargahı, Trump'ın sosyal ağları defalarca suçladığı ifade özgürlüğünün ihlali konusunda ipucu vermek istedi.

Ne olmuştu?

Twitter, Donald Trump'ın hesabını sürekli olarak askıya aldı ve şirketin kurallarını ve “şiddeti daha da teşvik etme” dahil risklerini defalarca ihlal ettiğini belirtti.

Şirketten yapılan açıklamada Twitter, Cuma sabahı Trump tarafından gönderilen iki tweet'i “insanları 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'nda gerçekleşen suç eylemlerini tekrarlamaya teşvik etme ve ilham verme olasılığı yüksek” olarak değerlendirdi. Şirket, "gelecekteki silahlı protestolar" için planlar Twitter'da ve başka yerlerde yayılıyor, "ABD Kongre Binası'na ve eyalet başkenti binalarına 17 Ocak 2021'de yapılması önerilen ikincil saldırı dahil" uyarısında bulundu.

Twitter’ın Trump’ın kişisel hesabını yasaklama konusundaki olağanüstü kararı, sosyal medyayı nefret ve korku uyandırmak için kullanması hem beklenmedik siyasi yükselişini hem de başkanlığının rezil sonunu körükleyen, savaş halindeki başkan için önemli bir sembolizm taşıyor.

Bir Trump destekçi çetesinin ABD başkentini basmasından iki gün sonra, beş kişinin ölümüyle sonuçlanan bir saldırıda hasara yol açtı. Öfke devam ederken bile, Trump isyancıları öven tweet atarak Twitter'ı hesabını geçici olarak askıya almaya yönlendirdi ve daha fazla ihlalin kalıcı bir yasağa yol açacağına dair bir uyarı verdi.

Perşembe günü Facebook, Trump'ın en azından Joe Biden’ın göreve başlamasıyla platformlarında paylaşım yapmasını yasakladı ve şiddeti kışkırtma riskini öne sürerek, Twitter'da nihayet düzensiz başkanın megafonunu kaldırması için baskıyı artıran bir hareketti. Diğer sosyal medya şirketleri, Trump'ın ve onun en şiddetli destekçilerinin platformunu kaldırmak için çabaladılar; Google, platformun şiddeti kışkırtmadaki rolünü gerekçe göstererek sağcı sosyal ağ Parler'ı uygulama mağazasından kaldırdı. Washington Post'un bildirdiğine göre, Trump'ın askıya alınmasını isteyenler arasında Twitter’ın 350 çalışanı da vardı.

Editör: TE Bilisim